09:58 28 Maj 2018
Beograd+ 22°C
Niš+ 19°C
Slušajte Sputnik
  Emir Kusturica

  NATO opkolio Rusiju jače nego Hitler — Putin ih čeka kao džudista (video)

  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Maša Radović
  11240

  Predsednik Putin zna šta radi: njegova strategija je strategija dobrog džudiste, koji zna da iskoristi snagu nečeg, možda donekle i jačeg, da to propusti kroz svoje mišiće. Prema ruskim vojnim stratezima, rat se neće voditi na ruskoj teritoriji, nego na drugim tačkama planete, rekao je u razgovoru za Sputnjik reditelj Emir Kusturica.

  Ne krijući zadovoljstvo zbog gostovanja čuvenog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, Kusturica je istakao da je „Boljšoj“ festival na kojem nema crvenog tepiha, nego samo onoga što neko odsvira, odnosno daruje svojim talentom. 

  „Ne postoje agencije, ne postoji propaganda, ne postoji ništa što ometa te dve tačke — onog koji prihvata zvuk i onog koji emituje zvuk. Ovde nema onog koji ometa, a ono što ometa savremenu umetnost, reproduktivnu umetnost o kojoj mi ovde govorimo, zapravo su agencije koje prave maglu, koje proizvode te crvene tepihe“, rekao je Kusturica.

  Ruski dirigent Valerij Gergijev u Drvengradu na Mećavniku
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Sa slavnim rediteljem razgovarali smo i o predstojećem koncertu koji će održati na Krimu.    

  „Jalta je zanimljivo mesto. Jalta je odredila sudbinu Evrope 1945. i kažu da ima vrlo sličnu klimu Crnoj Gori. To me najviše zanima — da osetim miris onih iglica i šišarika, da me pokoja udari u glavu. A što se tiče muzike, ona je u Rusiji dobrodošla, i uopšte, ja se u Rusiji osećam kao kod kuće, tako će biti i na Jalti“.

  Upitan da prokomentariše činjenicu da je Amerika tražila izveštaj o vojnoj saradnji Rusije i Srbije, Kusturica je odgovorio da bi „možda mogli da im traže i DNK tenkova, T-80“.

  Emir Kusturica dočekuje čuvenog dirigenta Valerija Gergijeva na Mokroj gori
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Emir Kusturica dočekuje čuvenog dirigenta Valerija Gergijeva na Mokroj gori

  „Svet zna da je na ruskim granicama više vojske nego što je Hitler iskrcao. Za razliku od vremena u kojem smo mi zapravo živeli u polumraku, sada se to medijima i onim što nam je dostupno vidi, samo što nema ko da zaključi. To je tajna nesavršenstva tog neba informacija koje nas okružuje. Zapravo znamo koliko vojske stoji, ali ne znamo o čemu se radi. Odnosno, namera nam nije saopštena. Ja mislim da predsednik Putin zna šta radi i da je zapravo njegova strategija, strategija jednog dobrog džudiste koji zna da iskoristi snagu nečeg, a možda donekle i jačeg da ga propusti kroz svoje snažne mišiće. Rusija je uvek bila dovoljno jaka, ali novina koju sam ja pročitao u novinama je da se po vojnim stratezima u Rusiji, rat neće voditi na ruskoj teritoriji, kao što je bilo do danas od Drugog svetskog rata. Nego će izgleda da bude na drugim tačkama planete“.

  Emir Kusturica i Valerij Gergijev
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Emir Kusturica i Valerij Gergijev

  Osnivač festivala klasične muzike „Boljšoj“ bio je vidno raspoložen zbog dolaska dirigenta, i naglasio je za Sputnjik da će se desiti jedan neobičan događaj za Srbiju.

  „Srbija je zapravo ničija zemlja. Zemlja koja je često menjala vlasnika će ugostiti najvećeg dirigenta na svetu, čoveka koji diriguje malim prstom, kad je neraspoložen i — čačkalicom! On će večeras da upravlja simfonijskim orkestrom ’Boljšoj‘ i nečim što su oni spremali. Evo ih već uzdrhtali čekaju da dođe najveći na svetu da diriguje, i da odsviraju prvih 20 minuta ’Romea i Julije‘ Čajkovskog. Kako će to uraditi bez probe? Lako! Oni su puno probali, a ja smatram da on u svojoj genijalnosti ima i taj molekul neočekivanog i da će on to zapravo izvesti na najbolji mogući način“.

   

  * Razgovor je vođen pred sletanje Valerija Gergijeva na heliodrom u Drvengradu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga