17:02 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 430
  Pratite nas

  Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočija izjavio je danas da je dobijanje diplomatskog statusa tog centra najbitnije zbog finansija, jer bi se novac, koji sada odlazi na plaćanje poreza na opremu, mogao uložiti u kupovinu nove opreme.

  On je za TV „Pink“ objasnio da je Centar, kada dobije opremu, dužan da plati deo carine i poreze, a ako bi dobio tu privilegiju diplomatskog statusa, onda bi taj višak novca koji bi ostao od plaćanja carine i poreza mogao da uloži u kupovinu opreme.

  Rusija, kaže, i dalje u tome hoće da nam pomogne.

  „Postoji oprema koju smo tražili od njih, ništa nije špijunsko“, kaže Glamočija i navodi da je danas stigao kamion opreme, kao dopuna zaliha u magacinima Centra. 

  „Ako su agregati, kreveti, ćebad i slična oprema — špijunska oprema, onda jeste. To su dopune zaliha Centra“, rekao je Glamočija. 

  Trenutno u Centru u Nišu, kako je naveo, ima oko 20 ljudi, uključujući vozače, prevodioce. 

  „Što se tiče Rusa, imamo četiri spasioca i kolegu Vjačeslava Vlasenka, broj pet, taj famozni broj koji se pominje i zbog čega je problem da mi dobijemo diplomatski status“, naveo je Glamočija. 

  Upitan zašto se Centar doživljava kao negativno mesto, Glamočanin je rekao da pored softvera koji pomaže u iznalaženju rešenja za svaku vanrednu situaciju, poput poplava, Centar može brzo da reaguje u svakoj vanrednoj situaciji, što se dosad, kaže, pokazalo već nekoliko puta, ne samo na teritoriji Srbije već i na teritoriji država balkanskog regiona. 

  „O tome se nije mnogo pričalo. Centar je pružao pomoć i Albaniji i Sloveniji i BiH. Možda smo i zbog te brzine reagovanja smo trn u oku Evropskoj uniji“, kaže Glamočija.

  Vrata Centra, rekao je Glamočanin, otvorena su za sve, a kroz svaki njegov deo su prošle i diplomate i mediji, i u njemu nema ničeg vojnog niti špijunskog. 

  Koordinator Srpsko-ruskog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko rekao je za „Pink“ da je taj centar humanitarni i da nema nikakve veze sa špijunskim aktivnostima. 

  Ocenio je da je dobro što je posle tri godine prvi put neko od predstavnika Ambasade SAD bio u Centru, te što je odmah nakon toga usledila poseta tri vojna atašea iz ambasada Švajcarske, Austrije i Poljske. 

   

  Pročitajte još:

  Identitet glavnog špijuna u Nišu iznenadiće i Ruse

  Tagovi:
  Rusko-srpski humanitarni centar, Niš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga