04:08 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5245
  Pratite nas

  Predsednik Bošnjačke demokratske stranke i poslanik Muamer Zukorlić pozdravio je hrabrost predsednika Aleksandra Vučića da „otvori“ pitanje Kosova, ali upozorava da su ideje nekih političkih aktera o uključivanju Republike Srpske u unutrašnji dijalog o Kosovu veoma opasne.

  Zukorlić je za bosansko-hercegovački portal „Ins“ rekao da je načelno podržao Vučićev poziv na dijalog o Kosovu, jer se i njegova politika bazira na dijalogu i pomirenju.

  „Obradovan sam činjenicom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo to pitanje, da je imao hrabrosti da kaže: ’Gospodo Srbi, moramo imati snage da se suočimo sa pitanjem Kosova, sa svim onim što ono jeste i sa svim slojevima gorčine, te da vidimo šta ćemo sa tim pitanjem“, rekao je Zukorlić.

  Vučića, kaže, smatra ozbiljnim političarem, koji je, pogotovo poslednjih godina, u brojnim izjavama pokazao ili nastojao da pokaže Bošnjacima i građanima BiH da ne želi da ugrožava stabilnost BiH.

  „Više puta je istakao da želi da vodi dijalog koji bi doveo do pomirenja Bošnjaka i Srba. To je deo moje politike. Čak sam i neposrednim razgovorima sa njim nastojao da doprinesem tome i dobio uveravanja da stoji na stanovištu da BiH ni na koji način ne sme biti ugrožena kao država“, naveo je Zukorlić.

  On je, međutim, ukazao da u Srbiji „postoje neka promišljanja da u dijalog i rešavanje pitanje statusa Kosova treba uključiti i pitanje RS“, te upozorava da je neprihvatljivo razmišljati na način da jedan deo teritorije ili uticaja na Kosovu može ili treba da se kompenzuje ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

  „Svako povezivanje RS i Kosova znači direktan atak na teritorijalni integritet BiH“, rekao je Zukorlić.

   

  Tagovi:
  hrabrost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga