16:23 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  82033
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa „dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije“.

  On nije hteo da iznosi detalje, ali je istakao da Srbija želi da ima dobre odnose sa Makedonijom, ali i da mora da se pripremi i prilagodi novim okolnostima.

  „Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju“, rekao je Vučić.

  Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih deset dana sve biti mnogo jasnije

  „Mi ćemo svoje interese da zaštitimo i gradićemo dobre odnose sa Skopljem“, odgovorio je predsednik na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u Unesko, i dodao:

  „Ali, kako bih vam rekao, ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine Unesko… Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pri tom ne narušimo interese drugih zemalja“, rekao je predsednik.

  Ukazao je da tu, međutim, ima mešanja nekih drugih sila:

  „Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo svoje delovanje od uticaja spoljnih faktora…“, rekao je predsednik.

  Upitan da li misli na Rusiju, odgovorio je: „Nisam pomislio na Rusiju“.

  Predsednik je ponovio da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Makedonijom.

  Tagovi:
  makedonija, vučić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga