16:18 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  220170
  Pratite nas

  Američki senator Ron Džonson izjavio je večeras da se nada da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija da se suprotstave svim pokušajima da se da diplomatski imunitet Srpskom-ruskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

  Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, odgovarajući na pitanja novinara kako vidi Humanitarni centar u Nišu, Džonson je naveo da davanje imuniteta tom centru ne bi bilo u najboljem interesu ljudi u Srbiji u smislu izgradnje privrede i stranih ulaganja.

  „Da bi kapital ovde došao, potrebno vam je što manje korupcije i vladavina prava, kao i indikacije da se država zaista kreće ka tržišnom kapitalizmu i stabilnosti, a, na žalost, predsednik Rusije Vladimir Putin demonstrira suprotno“, rekao je Džonson.

  Predsednik Srbije je, nadovezujući se na Džonsonove reči, poručio da Srbija odluke donosi u skladu sa svojim interesima, ističući da nismo bili izloženi nikakvoj vrsti agresije po tom pitanju.

  „Donosićemo odluke u skladu sa interesima nezavisne i stabilne Srbije“, podvukao je Vučić.

  On se zahvalio Džonsonu na iskrenosti i otvorenosti i dodao da je republikanski senator uvek bio takav, kao što je takva i naša pozicija.

  Kako je rekao, o Kosovu i Metohiji imamo različite stavove, ali o tome uvek možemo da razgovaramo na otvoren i pošten način.

  „Ma kako to bilo teško za nas, to je lekovito za naše društvo i i mislim da je dobro da naši američki prijatelji žele da čuju naše stavove i mišljenje“, naznačio je Vučić.

  Govoreći o tome kako se u Vašingtonu gleda na uticaj Rusije u Srbiji, Džonson je rekao da bi voleo da je Rusija „prijateljski rival“ Sjedinjenih Država i zapadne civilizacije, dok sa druge strane „imamo situaciju da smo postali neki neprijatelji“.

  Kako je rekao, posle raspada SSSR-a, postojala je jako dobra prilika da rade zajedno za benefit svih ljudi, te da je SAD spremna da bude prijatelj, a ne rival Rusiji, ali da je na ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da donese odluku.

  „Mi radimo na tome da očvrsnemo svoju odlučnost i da svi u Rusiji shvate da ćemo se suprotstaviti maltretiranju i agresiji“, rekao je Džonson.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Srpsko-ruski humanitarni centar, Ron Džonson, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga