14:11 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21312
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na Bledu da je i Evropskoj uniji danas, imajući u vidu postojeće okolnosti, potrebno da ostvari „pozitivan poen“, a da je upravo Zapadni Balkan mesto gde je to moguće postići i da je i za Uniju važno da se proces proširenja nastavi.

  Obraćajući se učesnicima panela o Zapadnom Balkanu na Bledskom strateškom forumu, Dačić je podsetio da je situacija u kojoj se EU sada nalazi mnogo gora nego pre nekoliko godina, kada je Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, davao izjavu da neće biti proširenja do 2020. godine. U međuvremenu su se desili „bregzit“, pobeda Donalda Trampa, migrantska kriza, terorizam.

  „Tako da mislim da je i Evropskoj uniji u ovom trenutku potreban pozitivan poen. A gde će ga ostvariti, šta će to pozitivno EU uraditi i gde uopšte može da ima pozitivan poen — mislim jedino ovde u našem regionu“, rekao je Dačić.

  Zato je važno reći i da je za EU bitno da se proces proširenja nastavi, dodao je srpski šef diplomatije.

  „Ili ćemo ući u EU, ili ćemo se pridružiti EU, ili će ona nama. Nadam se da ćemo ući u EU pre nego što se raspadne“, rekao je Dačić.

  On, međutim, ukazuje da region toliko kasni za EU da se zaista stvara utisak da nikad nećemo ni ući u Uniju.

  To, kako kaže, utiče na ocenu o EU kao organizaciji koja nema pravedan odnos prema zemljama Zapadnog Balkana.

  „Ne mogu da verujem da su sve zemlje postale članice Unije baš zato što su ispunile sve kriterijume i mogu da se opkladim da, kad bi sad ponovo ulazile u EU, bar trećina ne bi prošla te kriterijume“, smatra Dačić.

  Ako nas ne prime u EU, duhovito je primetio Dačić, mi ćemo tražiti prijem u SAD.

  „Ako nas ne prime u EU, imam ’pretnju‘ za SAD — mi ćemo tražiti prijem u Sjedinjene Američke Države. Bliži smo od Havaja u svakom slučaju“, rekao je Dačić.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Ivica Dačić, Bled
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga