10:45 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1165
  Pratite nas

  Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i savetnica u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu Aljona Kudrjavceva ocenili su danas da postoji obostrana želja dveju država za još većom saradnjom u oblasti ekonomije i politike, kao i na vojnobezbednosnom i vojnotehnološkom planu.

  Kako je saopšteno, Martinović je upoznao savetnicu Kudrjavcevu sa uskom saradnjom koju je Narodna skupština ostvarila sa ruskom Dumom, i dodao da je Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom najbrojnija u skupštini.

  Martinović je izrazio i zahvalnost Rusiji na podržavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i na podršci koju joj pruža u Savetu bezbednosti. On je još jednom potvrdio stav da Srbija ne želi članstvo u NATO-u i da se drži svog principijelnog stava kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

  Kudrjavceva se interesovala za unutrašnji dijalog o pitanju strategije za Kosovo i Metohiju, koji je najavljen za jesen, kao i o gradskim izborima koji se očekuju najkasnije do marta naredne godine.

  Martinović je istakao da je interes Srbije da na Kosovu i Metohiji dođe do pomirenja dvaju naroda, ali i jačanja pozicije Srba u pokrajini i povratka proteranog srpskog stanovništva.

  Što se tiče predstojećih gradskih izbora, Martinović je naveo da još nije precizirano kada će biti raspisani, ali i da je veoma bitno da Beograd nastavi da se ekonomski razvija, navodeći primer projekta „Beograd na vodi“, na kojem su angažovana domaća preduzeća.

  Na sastanku je bilo reči i o donošenju novog Ustava, odnosno izmeni sadašnjeg Ustava do koje će doći tek ako se postigne neophodna široka društvena i politička saglasnost.

  Sagovornici su razgovarali i o uvođenju bescarinske zone na prostorima bivše SFRJ kojom bi se relaksirali odnosi zemalja na Zapadnom Balkanu i poboljšale ekonomske situacije Republike Srbije i okolnih zemalja.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  ustav Srbije, preambula, Beograd na vodi, SNS, Aleksandar Martinović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga