22:07 24 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11849
  Pratite nas

  Kosovska vlada iznela je danas niz kritika povodom prikazivanja dokumentarnog filma „Kosovo — momenat u civilizaciji“ u Srpskom kulturnom centru u Parizu, tvrdeći da je njegov cilj „prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje“, preneo je RTK2.

  Kosovska vlada smatra, kako se navodi u saopštenju, da je ovaj dokumentarni film „rasistički i bez presedana“, i da je deo „sporne kampanje“ protiv članstva Kosova u Unesko, kao i da „predstavlja kulturno nasleđe na Kosovu kao nasleđe Srbije“.

  Kosovska vlada, naime, tvrdi da su verski i kulturni objekti na Kosovu „deo nasleđa zemlje“ i da se ne mogu otuđiti, kao i da pripadaju „državi Kosovo i njenim građanima bez razlike“.

  Kosovska vlada tvrdi i da Srbija nastavlja da „vrši prepreke“ na putu Kosova ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama i da su one u „suprotnosti sa principima politike dobrosusedstva“.

  U saopštenju se navodi i da su napori Kosova da bude deo međunarodnih organizacija, uključujući i Unesko, „legitimni“ i da od njih neće odustati.

  U Srpskom kulturnom centru u Parizu u petak uveče održana je premijera filma „Kosovo — momenat u civilizaciji“, koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji kao deo šire kampanje Srbije protiv članstva Kosova u Unesku. Premijeru su pratili mnogobrojni predstavnici diplomatskih, kulturnih i intelektualnih krugova.

  Reditelj filma Boris Malagurski rekoa je da je ideja filma da se prikaže ugroženost, ali i lepota srpske baštine na KiM.

  Kancelarija za KiM projektno je podržala snimanje ovog filma.    

  Tagovi:
  malagurski, film
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga