09:18 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  43363
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, da se u sedištu UN moglo čuti i „mnogo teških reči“ u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo „izvan svakog radara“.

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u sedištu UN
  SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPULIKE SRBIJE

  Vučić je sa novinarima u sedištu UN razgovarao posle obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim bezbednosnim izazovom po svetsku zajednicu, a posebno na Severnu Koreju. To obraćanje, po proceni srpskog predsednika, naišlo je na veoma podeljen prijem i reagovanja.

  Na pitanje kako ocenjuje aktuelnu situaciju u svetu, na tragu ocena da će ta pitanja biti dominantna i u debati na Generalnoj skupštini, Vučić je primetio da mu se čini da postoje određene paralele sa situacijom pred Prvi svetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama.

  „Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji. Danas se moglo čuti mnogo se teških reči. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Severne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja“, rekao je on u izjavi srpskim novinarima.

  Vučić je istakao da je situacija u svetu vrlo komplikovana, a da je za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da budemo tihi i „van svakog radara“, te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše dece.

  „Naše je da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemalja koje je danas ’u pakao slao američki predsednik‘, da vodimo pametnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno, a jeste, bolje je da i ja kao predsednik ne pokazujem ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pri tom, interese Srbije i naših građana“, istakao je šef srpske države.

  Pažljivo je, kaže, slušao govor američkog predsednika, a porazgovarao je o njemu i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, sa kojim je imao bilateralni susret u sedištu UN, kao i sa predstavnicima Sejšela, koji u zdanju svetske organizacije sede pored nas, a veoma su nam važni, ne samo zbog odnosa u Unesku.

  „Predsednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku reč predsednik Trampa analizirati. Videla se duboka, duboka podeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN“, rekao je Vučić.

  „Sve drugo što bi komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu“, istakao je.

  Vučić je kazao da je čuo nekoliko dobrih poruka, ali i nekoliko za njega iznenađujućih i teških.

  „Analiziraćemo ozbiljno Trampov govor, danima i nedeljama ćemo raditi na tome, kao i na govorima nekih drugih, da bismo mogli da pronađemo prave zaključke za vođenje srpske politike u narednom periodu. Tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za našu zemlju“, zaključio je on.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  UN, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga