10:20 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2166
  Pratite nas

  Eventualni ulazak Kosova u Interpol bio bi izuzetno nepovoljan po Srbiju, jer bi u tom slučaju Priština dobila mogućnost da diže poternice protiv svih za koje smatra ili sumnja da su neprijatelji, naglašava politički analitičar Aleksandar Pavić.

  To bi, kako je rekao, bilo nalik situaciji koja se dogodila svojevremeno sa Hrvatskom, budući da bi Priština mogla da optuži sve one koji su se borili na Kosovu ili bili angažovani tokom NATO agresije, da li u policijskim snagama ili u vojsci, što bi izazvalo svojevrsnu psihozu u zemlji.

  „Takva situacija bi stvorila veliki domaći problem, s obzirom da bi se ti ljudi, koji su samo branili svoju zemlju, mogli naći na nekoj optužnici, bilo javnoj ili tajnoj. Oni bi bili izloženi ogromnim pritiscima i problemima, a veliki strah bi zavladao među njima da li uopšte smeju da napuste Srbiju“, istakao je on za Sputnjik.

  Pavić upozorava da je projekat nezavisnosti Kosova i dalje aktuelan među zapadnim silama, kao i da se politika SAD, kada je Balkan u pitanju, nimalo nije promenila, stoga je sigurno da će upravo američki predstavnici agresivno nastupati kada je reč o ulasku Kosova u tu najveću međunarodnu policijsku organizaciju.

  Podsetimo, „Večernje novosti“ su objavile da su SAD upregle sve svoje snage kako bi samoproglašeno Kosovo naredne sedmice na Generalnoj skupštini Interpola bilo primljeno u ovu organizaciju. Iako su kosovski zvaničnici zahtev za članstvo u Interpolu predali još prošle godine, na tadašnjoj skupštini u Indoneziji glasanje je bilo odloženo, kako bi se sprovela studija o njenom učlanjenju.

  Ta analiza je završena, a Izvršni odbor Interpola je letos dao zeleno svetlo da se zahtev Prištine nađe na dnevnom redu ovogodišnje Skupštine koja se održava u Pekingu. Ako bi do glasanja uopšte došlo, Kosovo bi postala članica ukoliko bi predlog o njenom učlanjenju podržalo 127 od ukupno 190 zemalja članica.

  Tim povodom se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ko je rekao da pred Srbijom stoji težak diplomatski zadatak iako je siguran da zvanični Beograd ima dovoljno argumenata da može da osujeti nameru Prištine.

  Stav srpskih diplomata je, kako je podsetio, da se Kosovo u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN ne može smatrati državom, samim tim se ne može kvalifikovati za prijem u Interpol.

  Generalna skupština Interpola održava se od 26. do 29. septembra, a osim zahteva Prištine, delegati će razmatrati i molbe Palestine, kao i Solomonskih Ostrva da uđu u najveću međunarodnu policijsku organizaciju.

  Tagovi:
  glasanje, članstvo, Interpol, Aleksandar Pavić, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga