13:06 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  9486
  Pratite nas

  Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda, traži lider Albanaca iz Preševske doline Jonuz Musliju.

  Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju pozdravio je referendum o nezavisnosti koji održan u španskoj oblasti Kataloniji i pozvao je međunarodnu zajednicu da prizna referendum koji su Albanci na jugu Srbije održali 1992. godine.

  Nakon Katalonije, Preševo traži nezavisnost i ujedinjenje sa Kosovom!
  © Sputnik /
  Nakon Katalonije, Preševo traži nezavisnost i ujedinjenje sa Kosovom!

  „Referendum je izraz volje i zakonsko pravo autohtonog naroda, u ovom slučaju Katalonije, zagarantovano međunarodnim pravom. Referendum o etničkim Albancima u Preševskoj dolini isto tako je legitiman i njime se garantuju mir i stabilnost između Preševske doline i Srbije, ali i poštuje pravo Albanaca sa juga koji su se referendumom većinski izjasnili za pripajanje Kosovu“, izjavio je Musliju za „Naše Preševo“.

  On je podsetio da u Preševskoj dolini ima više od 100.000 stanovnika, koji žive u „tri albanske opštine, u Medveđi, Bujanovcu i Preševu, koji poseduju pravni akt o volji većine Albanci u dolini i Srbija bi to trebalo da uzme u obzir“.

  „Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda“, rekao je Musliju.

   

  Slično:

  Zašto albanski predsednik dolazi na jug Srbije
  Albanci „cepaju“ jug Srbije
  Za koliko će jug Srbije postati sever?
  Vučić: Više ćemo ulagati u jug Srbije
  Jug Srbije ili „Istočno Kosovo"
  Tagovi:
  preševo, referendum o nezavisnosti, Katalonija, Albanci, Jug Srbije, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga