23:10 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2140
  Pratite nas

  Uravnotežena rezolucija koja, po mišljenju predstavnika Beograda, na korektan način prikazuje stanje na Zapadnom Balkanu, trebalo bi da bude usvojena na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu, od 7. do 9. oktobra, piše „Politika“.

  Član delegacije srpskog parlamenta pri NATO-u Vladimir Đukanović kaže da je prvobitni predlog tog dokumenta Britanca Ričarda Beniona, gde se Srbija optužuje da je uzrok napetosti u regionu, prilično izmenjen, jer su usvojeni svi amandmani upućeni iz Beograda.

  „Mi smo na prolećnom zasedanju PS NATO-a u Tbilisiju ukazali na to da je Benionov predlog rezolucije jednostran i skandalozan i da mora biti promenjen. Uložili smo veliki broj amandmana koji su prihvaćeni, i što se tiče Srbije, nama sada ovakav dokument ide u korist, pogotovo poglavlja koja se odnose na ekonomski rast i stanje demokratije u našoj zemlji“, rekao je Đukanović za „Politiku“.

  U prvobitnom predlogu poslanika britanske konzervativne stranke, naša zemlja bila je označena kao glavni krivac za „šumove“ na diplomatskim vezama Beograda i Prištine, ali i kao uzročnik krize u ovom delu Evrope.

  Đukanović ističe da su ispravili sve što je bilo jednostrano i da nemamo primedbe na novi predlog rezolucije, koji će najverovatnije biti izglasan u subotu, 7. oktobra, na sednici Političkog komiteta NATO-a.

  „Ne očekujem veliku raspravu povodom ovog pitanja i najverovatnije će na debatu o rezoluciji biti utrošeno desetak minuta. Očekujem da će težište biti usmereno na Rusku Federaciju“, kazao je Đukanović, koji je poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

  Tagovi:
  rezolucija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga