15:38 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1141
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u modernizaciju i naoružanje šest aviona MiG-29, koje smo nabavili od Rusije, biti uloženo ukupno oko 180 miliona evra, kako bi oni bili u potpunosti operativno sposobni već u narednih nekoliko meseci.

  Srbija je nedavno nabavila šest „migova“ od Rusije, pod najpovoljnijim mogućim uslovima.

  „Striži“ na paradi u Batajnici
  © Tanjug / Talja Valič

  Na pitanje da li se krije iznos koji će biti uložen u modernizaciju ruskih letelica, Vučić je rekao da to nije tajna, iako ne moraju svi da znaju koliko će naša vojska ulagati i čime će sve „migovi“ biti opremljeni i „ojačani“.

  To je, kako je dodao, stvar naše vojske i neke stvari moraju da budu poverljive.

  „Nismo krili sumu novca. Jedna ovakva letelica, bez opreme, raketa i drugih stvari, košta između 40 i 50 miliona evra, tako da smo mi odlično prošli“, rekao je predsednik Srbije.

  Vučić je dodao da je presrećan što vidi „migove 29“, jer, kako kaže, kada je on bio ministar odbrane nijedan „naš“ MiG nije bio u letnom stanju, dok su danas letela tri „naša“ aviona tipa MiG-29. Rusi su, kako je preneo, veoma zainteresovani za proizvode srpske vojne industrije, kao što su modularna puška ili oklopno vozilo „Mali Miloš“.

  „Najviše su se zadržali oko ’Malog Miloša‘, oklopno vozilo koje pravi ’Prva petoletka‘ iz Trstenika. To se Rusima veoma dopalo“, kazao je Vučić.

  Predsednik je najavio da će biti proizvedeno mnogo više komada za potrebe naše vojske.

  Kazao je da je veoma srećan što su građani danas mogli da vide 2.200 obučenih vojnika.

  Istakao je da se juče prestravio, kada je prilikom priprema došlo do incidenta.

  „Jednom vojniku se nije otvorio jedan padobran, ali mu se drugi otvorio. Pošto je čovek profesionalac ništa mu nije bilo. To je vojska, nije manekenski posao, i ovi momci svakog dana rizikuju u svom poslu. Danas je prikaz prošao bez ijedne nezgode, prošlo je sve savršeno“, kazao je Vučić.

  Predsednik je rekao i da je interesovanje građana bilo veliko, i da je, iako je danas petak, a prikaz je bio u podne, više od 11.000 ljudi prošlo KD vrata.

   

  Tagovi:
  modernizacija, vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga