06:06 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 09
  Pratite nas

  Biračka mesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 časova. Prema oceni CIK-a, protekla su regularno, ali je bilo informacija iz lokala da je bilo nekih incidenata ili nepravilnosti.

  Pravo da glasaju imaju još samo oni koji se trenutno na biračkim mestima nalaze. Prema rezultatima koji se mogu naći na sajtu CIK, nešto pre 19 časova, izlaznost na KiM je blizu 44 odsto.

   

  Pravo glasa imalo je 1.890.952 upisana.

  Što se nepravilnosti tiče, kako su javili mediji ranije danas, u Gračanici su privedene dve osobe zbog međusobnog fizičkog obračuna i remećenja toka glasanja.

  U opštini Gora na biračkim mestima su iznenada zamenjeni članovi biračkih odbora iz Jedinstvene goranske partije, koja je u koaliciji sa Srpskom listom u kosovskom parlamentu, i kako kažu iz Jedinstvene goranske partije ta ciljana rotacija dovela je u konfuziju oko 3.000 birača Goranaca.

  Dva člana biračkog odbora u Klokotu privedena su, a jedan od njih je iz Srpske liste, predsednik biračkog odbora, koji je pokušao da zaštiti biračku kutiju od napada predstavnika jedne od građanskih inicijativa.

  Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji su održani u 38 opština, a biraće se predsednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama. 

  CIK je saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt — 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

  Na birački spisak su upisana ukupno 1.890.952 birača.

  Srbi na Kosovu i Metohiji će na izbore izaći sa 18 lista i nastupiće u 21 opštini — u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina.

  Tagovi:
  izlaznost, izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga