16:30 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12011
  Pratite nas

  Među albanskim strankama nema apsolutnog pobednika, a posle drugog kruga izbora vlast će morati da formiraju po ugledu na parlamentarni sastav. Srpska lista sada je i na centralnom i na lokalnom nivou apsolutno dominantna.

  Ishod lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, može se slobodno reći, daleko je povoljniji za srpsku zajednicu na Kosovu, nego što je za albanske stranke. Srbi, odnosno lista Srpska, na osnovu 65 odsto prebrojanih glasova Centralne izborne komisije pobedila je u devet od deset opština, dok će albanske stranke morati u šest opština da idu u drugi krug izbora.

  Sagovornik Sputnjika Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da su rezultati što se tiče srpske zajednice očekivani, s tim što kaže da treba sačekati još ishod u Klokotu kako bi Srpska lista mogla da proglasi totalnu pobedu u svih 10 opština.

  „Najubedljivija pobeda je svakako u Gračanici, potom u Ranilugu, Štrpcima… Sa pobedom u prvom krugu, Srpska lista će biti potpuno slobodna da odlučuje o daljim koracima kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština i drugih tela na lokalnom nivou. Budući da je Srpska lista bila zvanično podržana od strane Beograda, kao jedina lista koja predstavalja interese srpskog naroda i koja ima podršku od Beograda, jasna je politička poruka da Priština mora oko ključnih stvari da pregovara sa Beogradom. Takođe, i da politički predstavnici Srba, kako na lokalu tako i u centralnoj vlasti u Prištini, neće preduzimati bilo kakve korake a da se nisu prethodno konsultovali sa vlastima u Beogradu. Srpska lista je sada i na centralnom i na lokalnom nivou apsolutno dominantna“, uveren je Surlić.

  Ako je kod Srba na Kosmetu posle izbora sve jasno, kod Albanaca stvari stoje drugačije.

  Prema podacima koje je iznela kosovska nevladina organizacija Demokratija na delu, prema preliminarnim rezultatima, pobednik lokalnih izbora je Demokratski savez Kosova (LDK) bivšeg kosovskog premijera Ise Mustafe s 210.000 glasova. Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 140.000 glasova, dok je na trećem pokret Samoopredeljenje sa 130.000 glasova. Stranka aktuelnog premijera Kosova Ramuša Haradinaja je na četvrtom mestu sa 100.000 glasova, ali je opšta ocena da je naveći gubitnik u odnosu na parlamentarne izbore — Samoopredeljenje.

  Surlić, bazirajući se podatke iz većih gradova na Kosovu, na čelu sa Prištinom, kaže da je opozicija dosta lošije prošla od očekivanog, dok su vladajuće stranke ostvarile očekivane rezultate u svojim tradicionalnim sredinama.

  „Ono što nam sada govore izborni rezultati jeste da među albanskim strankama nema apsolutnog pobednika, kao i da se u mnogo opština ide u drugi krug, što govori o značajnoj disperziranosti glasova i opredeljenja građana albanske nacionalnosti. Očekivano je da će se vlast u opštinama formirati po ugledu na kosovski parlament, naročito u glavnom gradu Pokrajine“, mišljenja je naš sagovornik. 

  Izbori su održani u 38 opština za gradonačelnike i odbornike. Pravo glasa imalo je 1.890.000 stanovnika Kosova, koji su glasali na 889 glasačkih centara i na 2.490 glasačkih mesta.

  Na izborima je učestvovao 91 politički subjekat, od toga jedna koalicija, 35 političkih stranaka, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata. Na ovogodišnjim lokalnim izborima takmičio se 7.091 kandidat, od toga 204 kandidata za načelnike 38 opština na Kosovu, odnosno 6.887 kandidata za odbornike u opštinama. Izbore je posmatralo blizu 32.000 domaćih i stranih posmatrača.

  Slično:

  Srpsko-srpski boj za Kosovo — šta je najveća zamka?
  Zapad strahuje od odgovora: Hoće li država poslušati Irineja — da se za Kosovo pita narod
  Sad je momenat: Može li Srbija da uključi Rusiju i Kinu u borbu za Kosovo (video)
  Vučić: Rešenje za Kosovo — ni nezavisnost, ni busanje u prsa
  Katalonac novi evropski izvestilac za Kosovo i Metohiju
  Britanski ambasador: Šta će Kosovo sa neprofesionalcima i poslušnicima
  „Oj Kosovo, Kosovo“ odjekuje Bečom: Hiljade navijača Srbije preplavilo grad (foto, video)
  „Dojče vele“: Kosovo nije postalo pravno nezavisno, neće ni Katalonija
  EU: Nisu dvostruki standardi, već je Kosovo jedinstven slučaj
  Ko je sledeći: Juče Kosovo, sutra Katalonija – hoće li Evropa biti raskomadana?
  Evo zašto papa neće da prizna Kosovo
  Tagovi:
  Lista Srpska, lokalni izbori, izbori, Srbi, Albanci, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga