12:33 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2320
  Pratite nas

  Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras da EU ne uvodi nikakve vize Srbiji, već da je sistem ETIAS, koji treba da stupi na snagu početkom 2020. godine, bezbednosni mehanizam.

  Ona je, u emisiji „Oko“ kazala da je dobro da se objasni o čemu je reč, a ne da se prave bombastični naslovi.

  Podsetila je da još nije doneta odluka o uvođenju ETIAS-a, već je samo nadležni odbor dao preporuku.

  Taj sistem, kako je ukazala, odnosi se na sve zemlje koje nisu članice Šengena, a ima ih više od 60, te su među njima i Kanada, SAD, Australija.

  Godišnje oko 30 miliona ljudi iz tih zemalja ulazi u šengenski prostor, rekla je ona dodajući da, zbog svega što se dešavalo u zemljama EU postoji saglasnost da je potrebna bolja kontrola.

  Rekla je da to nisu nove vize, već bezbednosni mehanizam, koji je jednostavan.

  „Nema čekanja u redovima. To je formular koji bi se popunjavao preko interneta uz navođenje osnovnih podataka, a odgovor bi se dobijao u roku od 72 sata, i važiće za tri godine za neograničen broj ulazaka u EU“, objasnila je ona.

  Rekla je da je nije iznenadila želja EU za uvođenje ovog bezbednosnog mehanizma, zbog velikog broja terorističkih napada širom Unije, kao i migrantske krize.

  „Ne treba to dramatizovati. Odluku mora još da donese Savet EU. Nisu vize, nema čekanja u redovima. To je bezbednosni zahtev, a sa stanovišta građana EU možda čak i opravdan“, kazala je Joksimovićeva.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Šengen zona, vize, EU, Jadranka Joksimović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga