17:31 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1018
  Pratite nas

  Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler, sa kojom je razgovarao o produbljivanju saradnje između Kosova i NATO-a, kao i o ulozi Kosova kao faktora mira i stabilnosti u regionu, prenosi RTK 2.

  Hašim Tači pored zastava tzv.Kosova , EU i Nemačka
  © AP Photo / Visar Kryeziu

  „Što pre naš region postane deo NATO-a to će biti stabilniji mir u regionu“, rekao je Tači.

  Tači je rekao da se Kosovo obradovalo učlanjenju Crne Gore u NATO i da pozdravlja mogućnost da i Makedonija što pre stupi u NATO.

  Govoreći o transformaciji „Kosovskih bezbednosnih snaga“, Tači je rekao da se radi na sprovođenju svih kriterijuma koje treba ispuniti kako bi one bile transformisane u „Oružane snage Kosova“.

  „Odvija se sveobuhvatni proces konsultacija i informisanja. Iskoristićemo sve mogućnosti kako bi se transformacija izvršila putem ustavnih izmena, uz učestvovanje svih zajednica na Kosovu“, izjavio je on.

  Zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler rekla je da je NATO i dalje posvećen miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu, i dodala je da će KFOR ostati na Kosovu onoliko koliko to bude bilo potrebno.

  Tači je ukazao da je uloga NATO-a na Kosovu i u regionu nezamenjiva, ali da treba da se radi i na tome da Kosovo postane deo NATO-a, preneo je RTK 2.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga