01:15 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3610
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Kosovo i Kataloniju vezuje činjenica da je reč o jednostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju.

  Gostujući u emisiji „Oko“ na RTS-u, Dačić je rekao da se Katalonija ne ugleda na bivšu Jugoslaviju, već na Kosovo.

  „Oni se ugledaju na Kosovo jer imaju jednostrane akte, ali i neke republike bivše Jugoslavije su vodile takvu politiku. Kratak je put od podrške jedinstvu zemlje do brzog priznanja novonastale realnosti kao što su bile Slovenija, Hrvatska, da ne pričam o Kosovu“, kaže Dačić.

  Prema njegovim rečima, Kosovo i Kataloniju vezuje činjenica da je reč o jednostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju.

  „Više ne zavisite od međunarodnog prava nego od spleta međunarodnih okolnosti. Srbija ne priznaje bilo kakve jednostrane akte i podržavamo jedinstvo Španije“, rekao je šef srpske diplomatije.

  Kako je rekao, sada mnogi razmišljaju da li su bili ispravni akti kada je reč o Kosovu.

  „Čini mi se da su shvatili da će se problem obiti i njima o glavu. Mi ne likujem zbog toga, ali opet, voleo bih da se zemljama koje su priznale Kosovo desi isto, pa da mi odlučujemo da li je reč o međunarodnom pravu“, rekao je Dačić.

  On je dodao da je Kosovo odavno postalo „neželjeno dete“.

  „To u suštini ne znaju kako više da opravdaju. Dok Britanci govore da smo mi genocidni narod, ja treba da vodim računa kako ću da govorim o njima da se ne uvrede. Neka me Vučić smeni, ali ću govoriti kako naš narod gleda na to“, ističe Dačić.

   

  Tagovi:
  Katalonija, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga