05:40 27 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3762
  Pratite nas

  Povodom izjave američkog generala Bena Hodžisa da je Rusko-srpski humanitarni centar samo fasada, šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da su smešne procene da Centar predstavlja opasnost i smatra da bi Hodžis trebalo da bude smenjen ako tako nešto procenjuje.

  Upitan o izjavi komandanta vojske SAD za Evropu generala Bena Hodžisa i o tome kada će se saznati stav Srbije o statusu tog humanitarnog centra, Dačić je rekao da će odluka biti doneta u skladu sa našim interesima.

  „Mi ne želimo da igramo u igri u kojoj Srbija nije tema. Ovo je sukob velikih sila na našem prostoru“, rekao je Dačić povodom zahteva da se reši status Humanitarnog centra.

  Komentarišući izjavu Hodžisa, Dačić kaže da ako je to zvanična procena velike vojske, velike države, mora da se zabrine za njihovu sposobnost procenjivanja.

  „To je takav promašaj, taj komandant bi trebalo da bude smenjen ako misli da je taj centar opasnost. Ko je sporan? Pet Srba, četiri Rusa, sabaka (pas)? To je smešno“, rekao je Dačić.

  Pitanje pravno obavezujućeg dokumenta sa Prištinom nije novo, poznato je od otvaranja pregovora sa EU, s tim što malo ko zna šta treba da bude sadržaj tog dokumenta, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

  On je rekao da su velike razlike u shvatanju Prištine u vezi sa tim obavezujućim dokumentom i onoga što je stav EU koja je, kaže, statusno neutralna.

  Dačić je rekao da je siguran da će biti pritisaka za priznanje Kosova.

  „Nije lako, ali naša pozicija je jasna, otvoreni smo za dijalog, ali ne i za jednostrane odluke“, rekao je Dačić.

  Verovatno, kaže srpski ministar, u nečijim glavama stoji da Srbija treba da prizna Kosovo, ali od toga, ističe, nema ništa.

  „Kako mislite da mi možemo to da uradimo? Nemojte da ste smešni“, poručio je Dačić odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Vlade Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom.

   

  Tagovi:
  obavezujući dokument, Ivica Dačić, EU, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga