00:25 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2086
  Pratite nas

  Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Tomas Klajne Brokhof rekao je da Srbija mora da izabere kojem bloku želi da pripada.

  Ipak, on je dodao da je ona to već učinila ulaskom u pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Klajne Brokhof je u intervjuu agenciji Beti rekao da osnovni propisi Evropske unije ne zabranjuju članicama da gaje dobre odnose sa zemljama izvan Unije, kao i da bi Srbija ulaskom u EU mogla da utiče na formiranje spoljne politike EU.

  Nemački stručnjak za evropska pitanja se saglasio sa izjavom američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia da Srbija ne može da „sedi na dve stolice“, ali je i izrazio uverenje da je ona već odlučila gde želi da bude. 

  „Srbija mora da donese odluku kojem klubu želi da pripada, ali je već donela tu odluku ulaskom u pristupne pregovore“, rekao je Klajne Brokhof, koji je bio savetnik prethodnog nemačkog predsednika Joahima Gauka. 

  On je rekao da i neke zemlje EU, uključujući Nemačku, imaju dobre odnose sa Rusijom, dodajući da bi Srbija ulaskom u Uniju mogla da učestvuje u koordinisanju zajedničke spoljne politike. 

  „Srbija bi bila u veoma dobrom položaju. Srbija bi bila u klubu i iznosila argumente za različite tonove u odnosima sa Rusijom“, rekao je potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda. 

  On je rekao da ništa u propisima EU ne govori da se ne mogu imati dobri odnosi sa Rusijom. 

  „Problem sada nije EU, da ne mogu da se imaju dobri odnosi sa drugima. Problem je sada Rusija. Rusija je prekršila norme zajedničkog razumevanja okupiranjem dela druge zemlje. To je problem, ali to ne znači da ne možete i da ne treba da imate dobre odnose sa Rusijom“, rekao je Klajne Brokhof.

   

  Izvor: B 92

  Tagovi:
  dve stolice, Maršalov fond, Tomas Klajne Brokhof, Hojt Brajan Ji, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga