02:57 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2288
  Pratite nas

  Albanski predsednik Iljir Meta doputovao je danas u privatnu posetu Medveđi, a na prelazu Mutivoda dočekali su ga predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković i predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.

  Stanković je rekao da je poseta Mete dogovorena na nivou države sa ambasadom Srbije u Tirani i da su danas počeli prelimirani razgovori sa odbornicima albanske i srpske nacionalnosti koji su izneli svoja viđenja o političkoj situaciji i o tome šta treba uraditi na poboljšanju odnosa između Srbije i Albanije.

  Predsednik Albanije izjavio je po dolasku u Medveđu da je veoma zadovoljan što može da pošalje poruku o novoj saradnji, preneo je portal „Preševa jone“.

  „Sama činjenica da smo ovde znači da smo pozitivni, i zato smo ovde — da damo jasnu poruku da smo za saradnju i zajednički rad“, rekao je Meta.

  „Želim da istaknem iz Medveđe da je budućnost naših naroda i čitavog regiona u Evropskoj uniji i to se može ostvariti jedino bliskom saradnjom“, rekao je Meta.

  On je izrazio očekivanje i da će njegova poseta doprineti da se albanskoj nacionalnoj manjini u Srbiji posveti više pažnje, preneo je portal.

  Meta je dodao i da je zadovoljan načinom na koji su ga pozdravili lokalni organi vlasti i predstavnici države, kao i zbog budućih razgovora sa odbornicima, opštinskim rukovodstvom, Koordinacionim telom.

  Stanković je Tanjugu rekao da će sa Metom danas imati odvojeni razgovor o nekoliko važnih tema, a da će glavna tema biti udžbenici o čijoj je upotrebi postignut dogovor između Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji i Ministarstva prosvete Srbije.

  „Predviđeno je da 35 udžbenika iz Albanije i osam udžbenika sa nacionalnim obeležjima, vrednostima i kulturom albanskog naroda budu na raspolaganju školama u kojima se uči albanski jezik“, rekao je Stanković.

  Druga tema razgovora sa albanskim predsednikom biće, kako je rekao, obeležja albanske nacionalne manjine u Srbiji.

  „Ta obeležja, zastava i grb, moraju da imaju odstupanja u odnosu na državne simbole Albanije i da Nacionalni savet predloži obeležja albanske nacionalne manjine o kojima će se onda razmatrati i dogovarati“, naveo je Stanković.

  Predsednik Koordinacinog tela za jug Srbije rekao je da će sa Metom razgovarati i o rešavanju ekonomskih problema i nezaposlenosti, kao i o saradnji u oblasti kulture i sporta.

  Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kazao je da je opština Medveđa odličan primer dobrih međunacionalnih odnosa.

  „Ovde se ljudi ne dele po nacionalnosti već po ljudskosti i dobrodošao je svako ko ima dobre namere“, rekao je Arsić prilikom dočeka albanskog predsednika.

  Posetu Medveđi albanski predsednik završava sutra.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Ilir Meta, Medveđa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga