11:17 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  162
  Pratite nas

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za razvoj ekonomije tog regiona.

  „Ekonomija može da ima pozitivnu ulogu za stabilizaciju čitavog regiona, ali to je proces u kom sve zavisi jedno od drugog. Nema razvoja ekonomije bez stabilizacije regiona“, rekao je Dačić na panelu posvećenom biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu u okviru konferencije Atlantskog saveta u Vašingtonu.

  On je podsetio da je od pokretanja Berlinske inicijative održano nekoliko samita zapadnobalkanske šestorke kako bi se preduzeli važni koraci u cilju unapređenja regionalne saradnje, navodeći kao takve primere uspostavljanje carinske unije i zajedničkog regionalnog tržišta, energetska zajednica.

  Dačić je rekao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i naveo da još uvek ima sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona, Turskom, Rusijom.

  EU je prvi spoljnopolitički partner Srbije, rekao je Dačić i dodao da je naša zemlja unapredila i ekonomske odnose sa SAD.

  „Želim da kažem da smo na Zapadnom Balkanu mi najvažniji ekonomski partneri jedni drugima“, rekao je on i ukazao na zajedničke infrastrukturne projekte poput izgradnje auto-puteva i unapređenja železnice u regionu.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga