08:04 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  7059
  Pratite nas

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji je izjavio u intervjuu za N1 Sarajevo da je interes Amerike u regionu da se zemljama pomogne da se približe svom cilju — prosperitetu, demokratskoj, stabilnoj budućnosti i integrisanju sa ostatkom Evrope.

  Ambasador SAD Kajl Skot
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC

  „Interes je da zemlje regiona imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građana regiona, posebno za mlade“, poručio je Hojt Brajan Ji.

  Govoreći o poruci koju je izrekao u Beogradu, o sedenju Srbije „na dve stolice“, Hojt Brajan Ji je rekao da zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, NATO-a ili bilo koje druge međunarodne organizacije, moraju da ubede lidere i članove tih organizacija da su zaista posvećene tome da im se pridruže.

  „Moj savet bilo kojoj zemlji bi bio da donese stratešku odluku da li će se pridružiti, to je suvereno pravo svake zemlje. A kad se odluka o pridruženju donese, da učine sve što je moguće da ubedi one koji treba da odluče o tome da je spremna da zadovolji sve neophodne uslove“, rekao je on.

  Hojt Ji objašnjava da sve što je govorio na konferenciji u Beogradu jeste refleksija američke politike.

  „O njoj ne odlučuju pojedinačne diplomate, o njoj se odlučuje u Vašingtonu. U ovom slučaju, američka vlada čvrsto podržava aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji“, objašnjava on.

  Prema njegovim rečima, SAD imaju interes da Srbija nastavi da ide ka Zapadu i Evropi i dodaje da žele da pomognu Srbiji na tom putu.

  „To nisu samo reči, to su naši programi pomoći, to su partnerstva sa Srbijom. Dakle, ne samo moralna podrška već i konkretna pomoć. Naše veze sa Srbijom su čvrste“, rekao je Hojt Ji.

  On je odbacio navode pojedinih medija da će postati novi američki ambasador u Makedoniji i dodao da je zadovoljan poslom koji trenutno obavlja.

  Tagovi:
  hojt ji, politika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga