19:48 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3396
  Pratite nas

  Američko ministarstvo odbrane će zajedno sa Stejt departmentom, a po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procenu saradnje svih država Zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane i izveštaj o tome dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tela.

  Kako se navodi u federalnom zakonu, koji je prošle nedelje stupio na snagu, precizira se budžet i planovi za odbranu SAD za 2018. godinu, a izveštaj će sadržati i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije sa Rusijom. 

  „Izveštaj mora da sadrži procenu bezbednosne saradnje svih država Zapadnog Balkana sa Rusijom, i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vredne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država Zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vežbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom“, navodi se u Zakonu, prenosi agencija Fena.

  Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati da upozna i sa procenom o „obaveštajnoj saradnji država Zapadnog Balkana sa Rusijom“, kao i o posledicama takve saradnje na interese SAD i NATO-a države regiona i države koje se graniče sa Zapadnim Balkanom.

  Takođe, tražiće se iste procene i informacije o saradnji država sa SAD i opis učešća i aktivnosti četiri države u programima NATO-a, posebno Partnerstvu za mir, a kako se navodi, u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na „pretnju Ruske Federacije“ interesima SAD širom sveta.

  Dokument, koji će američko ministarstvo odbrane i Stejt department dostaviti komitetima Kongresa, biće javan, ali će moći da sadrži delove koji neće biti dostupni javnosti.

  Tagovi:
  Amerika, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga