06:01 22 Oktobar 2018
Slušajte Sputnik
  Premijer Japana Šinzo Abe

  Japan računa na Srbiju, ona je centar regiona

  © AP Photo / Shizuo Kambayashi
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 478

  Predstojeća poseta japanskog premijera Šinza Abea Srbiji rezultat je uzlaznog trenda u bilateralnim odnosima dve zemlje i predstavlja veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju, izjavio je ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić.

  Glišić je, gostujući na RTS-u, naveo da japanski premijer u Srbiju stiže u ponedeljak 15. januara, u popodnevnim satima. Najpre će imati susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kasnije će se nastaviti razgovori na ekonomskom planu.

  Ambasador Glišić je istakao da je ovo prva poseta japanskog premijera Srbiji, kao i da je pre toga premijer Jasuhiro Nakasone posetio Jugoslaviju 1987. godine.

  Kinez, radnik
  © AP Photo / Greg Baker

  „Ovo je veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju, govori o tome da je Srbija jedan regionalni centar, znači može da se radi u Srbiji, a iz Srbije može da se radi okolo u regionu i sarađuje“, objasnio je Glišić.

  Ukazao je na to da je Srbija jedina zemlja koja će se naći u rasporedu japanskog premijera.

  „Upravo je to uspeh ove posete, jer to je veliki signal da se na Srbiju računa, a naravno Japan isto podržava i naš pristup Evropskoj uniji“, dodao je Glišić.

  Prošle godine obeleženo je 135 godina od prve zvanične komunikacije između Srbije i Japana, rekao je on i dodao da je već neko vreme prisutan uzlazni trend u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

  Kako je naveo, dve države prošle godine doživele su veliki pozitivan izlet na ekonomskom planu.

  „Radi se o jednoj velikoj firmi ’Jazaki‘ koja će da zaposli 2.000 ljudi u Srbiji kod Šapca“, zaključio je Glišić.

  Pred posetu Šinza Abea najavljeno je da je Srbija zainteresovana za japanske investicije u automobilsku, hemijsku, farmaceutsku, IT industriju, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i turizam, dok je s druge strane ocenjeno da naša zemlja postaje sve privlačnija za japanska ulaganja.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Nenad Glišić, Šinzo Abe, Japan, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga