11:42 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3123
  Pratite nas

  Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da je sledeće širenje EU do 2025. sprovodivo, ali i poručuje da Unija sigurno neće primiti zemlju koja ima bilo kakva otvorena pitanja sa susedima, uz ocenu da „Srbija mora da reši situaciju u vezi sa Kosovom“.

  „Srbija i Crna Gora su u ovom trenutku najdalje odmakle od svih zemalja kandidata“, objasnio je on u intervjuu austrijskoj agenciji APA, dodajući da se danas ne može reći sa sigurnošću da li će stvarno tada biti prvi, ali da puno govori u korist toga.

  Rekao je da on nije izmislio godinu 2025. kao cilj.

  „Prednost je da konkretni cilj može podstaći novu dinamiku. To je indikativan datum koji je moguće ostvariti ako svi učesnici daju ’gas‘“, objasnio je Han.

  Najavio je da će Evropska komisija 6. februara predstaviti svoju novu strategiju širenja, te da neposredno posle toga planira da poseti Srbiju i Crnu Goru.

  „Ako neko želi da pristupi 2025, onda moramo sa pregovorima završiti 2023. Godinu dana treba za ratifikaciju sporazuma EU“, ukazao je evropski komesar iz Austrije.

  Među zadatke koje kandidati moraju obaviti Han ubraja pre svega primenu vladavine prava, a kao drugi uslov naveo je da EU sigurno neće primiti jednu zemlju koja sa susedima ima bilo kakva otvorena pitanja.

  Ubistvo Olivera Ivanović, prema njegovim rečima, pokazuje krhkost regiona.

  „Nadam se da će to voditi ka održivom pozivu za buđenje, da odgovorni vide koliko je i dalje situacija osetljiva“, rekao je on dodajući da EU zbog toga ne sme odbijati zemlje Zapadnog Balkana.

   

  Tanjug    

  Tagovi:
  proširenje, EU, Johanes Han
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga