12:11 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  6534
  Pratite nas

  Da je politika Amerike neprikosnovena na Kosovu izgleda da je jasno svima sem kosovskom premijeru, koji će to, izgleda, morati da sazna na teži način.

  Vlada Ramuša Haradinaja „visi“ o jednom poslaniku, a činjenica da je i zvanično izgubio podršku najvećih mentora Kosova — Amerike — sasvim sigurno mu ne ide u prilog. U tom svetlu, čini se da Haradinaju ostaje sve manje mogućnosti da se održi na vlasti, a tekst koji je o njemu objavio njujorški magazin „Tajm“, koji ga je svrstao u pet najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018, i u kome taksativno navodi njegovu ratnu prošlost, na Kosovu se tumači kao znak da Haradinaj treba da ode.

  Profesor Prištinskog univerziteta Behljuj Bećaj za Sputnjik govori da za zapadnu demonizaciju Haradinaja ima nekoliko razloga.

  „Prvi se odnosi na njegov neodgovoran odnos prema nekim važnim zadacima unutrašnjeg državnog karaktera na Kosovu, kao što su Međunarodni sud i demarkacija granice sa Crnom Gorom. Pretpostavljam i da se radi o jednom delu njegove prošlosti koja nije sasvim raskrinkana i da oko toga ima nekih novih saznanja ili ih je bilo, pa nisu bila izneta u javnosti. Ovo može da bude drugi momenat koji može da se iskoristi kao povod za njegovu demonizaciju u američkom časopisu“, kaže naš sagovornik.

  Profesor Bećaj kaže da ovakve pojave ne nanose političku štetu samo Haradinaju, već celom kosovskom društvu.

  „Njegov neodgovoran odnos prema pomenutim zadacima, nije samo njegov lični, već su to teme koje se tiču svih građana Kosova. To se, dakle, odnosi na kosovsku državu. Njegovo ponašanje i jeste razlog koji je nagnao međunarodnu javnost da se odnose tako prema njemu“, kaže Bećaj.

  Prema njegovim rečima, ovo može da bude povod da opozicija na Kosovu zatraži prevremene parlamentarne izbore, pošto je ova vlada ionako privremenog karaktera, od samog početka.

  „Njegova vlast zavisi od raspoloženja i interesa jednog poslanika, ako taj jedan krene na ’drugu stranu‘, vlada Ramuša Haradinaja će pasti. Ali ovde se radi o tome da je Ramuš Haradinaj promašena investicija jer je on van konteksta i okolnosti i ponaša se kao barjaktar, kao da je predsednik nekog plemena, a ne premijer države. Zbog svega što se dešava, ne isključujem mogućnost da protesti koji su organizovani zbog velike zagađenosti vazduha u Prištini prerastu u proteste za odlazak Haradinaja sa funkcije, jer činjenica je da je zagađenje vazduha identično zagađenoj politici u Prištini“, kaže Bećaj.

  U „Tajmu“ se Haradinaj opisuje kao komandant OVK koji je bio optužen da je rukovodio mučenjima i ubijanjima Srba, ali ga je, s obzirom na nedostatak dokaza, sud UN oslobodio i 2008. i 2012. Američki list podseća da sada, kada bi trebalo da optužnice budu objavljene, Haradinaj i ostali članovi kosovske političke elite traže načine da ometu istragu. SAD i EU, koje su predvodile NATO bombardovanje Srbije 1999, ljute su zato što Kosovo prkosi zapadnim normama i vrednostima, i podsećaju Kosovo da je realnost takva da, ako želi da sačuva mir, ne može sebi da dopusti takvo ponašanje.

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  Iznenadna šansa za Srbiju: Španski vetar preti da oduva „državu“ Kosovo
  Kako je Kosovo dobilo „EU bananu“: Reč koja je zapečatila sudbinu Prištine
  Rampa iz Španije: Stop za Kosovo u EU
  Upozorenje Nemačke za Kosovo: Pazite, situacija je napeta
  Vučić: Samo Srbi i Albanci rešavaju Kosovo
  Šešelj u Savetu Evrope: Kosovo vode teroristi, kriminalci i zločinci
  Vučić: Ako Srbija mora da prizna Kosovo, onda — hvala, doviđenja
  Rama: Mogli bismo sa Srbijom u EU, ako prizna Kosovo
  Kosovo se brani u Banjaluci: Dodik i Vučić protiv zapadnog plana
  Apel za Kosovo ili — mala svađa unutar porodice
  Opasan trenutak: Treba li Srbija da traži povratak srpske vojske na Kosovo
  Patrijarh Irinej: Ivanović nije napustio Kosovo ni po cenu života
  Marko Milačić: Kosovo si ti, Olivere, a Kosovo ne umire
  Oči sveta uprte u Kosovo, američki mediji sada imaju novu metu
  Tagovi:
  Ramuš Haradinaj, ultimatum, Kosovo i Metohija, Amerika, izbori, Ramuš Haradinaj, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga