14:24 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2036
  Pratite nas

  Komesar za proširenje Johanes Han govorio je za TV O2 o Strategiji za proširenje EU i precizirao da 2025. jeste "ostvariv i realan, ali i ambiciozan rok".

  Na pitanje šta su najveće obaveze i prepreke Srbije na putu ka članstvu u EU, komesar je rekao:

  "Jedna od njih je svakako normalizacija sa Kosovom, a druga su rezultati u oblasti vladavine prava. Zakoni uglavnom postoje, negde su dalja usklađivanja neophodna, ali ono što je zaista bitno to je dokaz o njihovim rezulatitima i primeni."

  Podsetimo, u danu u kom će biti predstavljena Strategija za proširenje EU, predsednik EK Žan Klod Junker je rekao da 2025. nije godina kada bi Srbija i Crna Gora "morale" da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje.

  "Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put", izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.

  Intervju sa Hanom gledajte na TV O2 u vestima u 16h, gde ćete čuti odgovore na konkretna pitanja — ko bi trebalo da sastavi, a ko da potpiše pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, kao i deo poruke koju Han donosi u Beograd.

  Tagovi:
  Han, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga