07:01 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 28
  Pratite nas

  Na Kosovu se danas ne živi bolje nego 2008. godine, kada je jednostrano proglašena nezavisnost, integracija Severa neodrživa je na način na koji se trenutno sprovodi, Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je u interesu — poruke su sa debate „Društveno-politički tokovi na Kosovu 2008-2018“.

  Govorili su Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje i novinar Željko Tvrdišić. Iako nisu optimisti da će se u narednim godinama poboljšati kvalitet života građana na Kosovu, ne očekuju da će u narednom periodu biti većih tenzija među zajednicama.

  Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće H.R. Mekmaster
  © AP Photo / Manuel Balce Ceneta

  „Albanci na Kosovu danas žive u realnosti. Ništa se nije promenilo od 2008. godine, nezaposlenost je i dalje 35 odsto, društveni bruto proizvod ne raste, ne postoji kvalitetna administracija“, smatra Špetim Gaši.

  Govoreći o odnosima Srba i Albanaca u 2018, Gaši tvrdi da su oni bolji nego što su bili pre deset godina, ali i da je pomirenje proces za koji je potrebno vreme.

  „Mislim da Srbi i Albanci moraju da se dogovore, da Albanci nađu način da Kosovo bude država i za Srbe“, kaže on.

  Sa druge strane, o odnosima Srba i Albanaca, Željko Tvrdišić navodi:

  „Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je interes.“

  Tvrdišić je govorio i o iseljavanju Srba u proteklih deset godina:

  „Srba je sve manje u urbanim sredinama. Nisam siguran da ima više Srba u Prištini nego što ih je bilo 2008, ne mislim da ih u Prizrenu ima više nego što je bilo ranije. I to je problem, sve manje je Srba na Kosovu.“

  Smatra i da su promene na Severu Kosova počele da se dešavaju 2013. godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, ali se, ocenjuje, kvalitet života građana čak i pogoršao.

  „Ono što su problemi poslednjih godina je visok stepen nezaposlenosti i siromaštva. Ne vidim način na koji će se to brzo rešiti, trebaće dosta vremena“, navodi Tvrdišić.

  Govoreći o Briselskom procesu, panelisti su se složili da je integracija Severa u kosovsko društvo „neodrživa na način na koji se trenutno sprovodi“.

  „Ja mislim da nije održiva ova integracija na način na koji je izvedeno do sada. Imali smo izbore i gradonačelnike, ali nema administracije koja može normalno da funkcioniše“, kaže Gaši.

  Učesnici debate govorili su i o početku rada Specijalnog suda za zločine „Oslobodilačke vojske Kosova“, kao i o očekivanjima kada je u pitanju potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u procesu evropskih integracija Srbije.

   

  KosSev

  Tagovi:
  Specijalni sud za ratne zločine OVK, OVK, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga