02:00 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  101115
  Pratite nas

  Američki državljanin koji je pre nekoliko dana uhapšen u Beogradu je Danijel Korbet, bivši američki marinac, pripadnik elitne jedinice Foke, piše „Insajder“.

  „Insajder“ tvrdi da je reč o istoj osobi, koja je zaposlena u američkoj firmi „Rejven militari“, čiji je suvlasnik Džej Futlik, a koji je bio specijalni asistent bivšeg američkog predsednika Bila Klintona.

  „Insajder“ podseća da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao pre tri dana da je u jednom „štek stanu“ u Beogradu uhapšen Korbet D, bivši marinac, i da je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem. 

  Govoreći o tome da li je spremao atentat, Stefanović je rekao da ne sme da iznosi mnogo detalja.

  Prema navodima „Insajdera“, firma „Rejven militari“ imala je zvaničnu internet stranicu do juče, ali je ona ugašena nakon što su tu kompaniju kontaktirali novinari.

  Kako navodi „Insajder“, na sajtu se nalazi ime Danijel K, koji je jedan od važnijih ljudi te firme. 

  „S obzirom na to da nam je potvrđen identitet uhapšenog koji se zove Danijel Korbet i da se sve ostale informacije poklapaju nameće se zaključak da je u pitanju ista osoba. Na sajtu je objavljena njegova fotografija gde mu se lice ne vidi, jer je praktično maskiran“, navodi „Insajder“.

  Suvlasnik kompanije kandidat za kongresmena

  Kako dodaje, u njegovoj radnoj biografiji stoji da je 14 godina bio pripadnik američke jedinice „Foke“, da je učestvovao u akcijama u Iraku i Avganistanu, širom sveta vodio akcije od visoke važnosti i učestvovao u rešavanju talačkih kriza.

  „Insajder“, ipak, ističe da još nema zvaničnih potvrda informacija do kojih je došao tokom istraživanja, niti da ih je moguće dobiti ih u ovom trenutku. 

  Za jednog od suvlasnika kompanije „Rejven militari“ Džeja Futlika, dodaje „Insajder“, navodi se da je bio specijalni savetnik bivšeg američkog predsednika Klintona za bliskoistočna pitanja, da je učestvovao u brojnim političkim kampanjama, uključujući predsedničku kampanju 1992. kada je radio za Klintona i kampanju kandidata za predsednika Džona Kerija 2004. godine.

  Futlik je, ističe, bio i kandidat demokrata za člana Kongresa SAD.

  Radio je i sa izraelskim premijerom Šimonom Peresom na projektu pomirenja Izraela sa susedima, tvrdi „Insajder“.

  „Insajder“ naglašava da je na istom serveru na kojem se nalazila adresa sajta firme „Rejven militari“, registrovan sajt „očigledno povezane firme ’Crno jezero grup‘“, koji je takođe juče ugašen.

  Misterija firme „Crno jezero grup“

  Firma „Crno jezero grup“, čiji je osnivač „Crno jezero invest“, registrovana je u Srbiji, navodi „Insajder“.

  Kako objašnjava, osnovana je 18.4.2016, a ugašena 19.7.2017. godine. 

  Direktori te firme bili su Džej Futlik i Abraham Golan, navodi „Insajder“. 

  Golan se u jednom od tekstova američkog istraživačkog portala „Mot Džouns“, ističe „Insajder“, pominje kao privatni stručnjak za poslove bezbednosti stacioniran u Ženevi, a specijalizovan za poslove obezbeđenja energetskih kompanija u Africi.

  „Zanimljivo je da je firma ’Crno jezero grup‘, registrovana u Srbiji, po svemu sudeći osnovana namenski, jer je, prema dostupnim izveštajima, ukupan prihod te firme pre gašenja iznosio oko milion dinara“, primećuje „Insajder“.

  Tagovi:
  foke vojnici, specijalci, hapšenje, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga