08:32 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1126
  Pratite nas

  Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić demantovao je pisanje hrvatskog „Večernjeg lista“ u izdanju za BiH da je rekao, kako je naveo „Večernji“, da „Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici“.

  „Apsolutno nisam tako komentarisao to pitanje u vezi sa Srebrenicom i u potpunosti ga odbacujem i demantujem. O zločinu u Srebrenici govorio sam u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je delimično navedeno u intervjuu, kad sam rekao da je dve hiljade i neke godine Dodik javno na televiziji saopštio da mu je ’potpuno jasno i da je nedvosmisleno da je u Srebrenici počinjen genocid‘“, izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu, prenose banjalučki mediji.

  Prema Mektićevim rečima, „ako je to tako kao što Dodik kaže, moramo li mi prolaziti kroz neku našu katarzu“, prenose „Nezavisne novine“.

  Mektić je takođe precizirao da je u intervjuu „Večernjem listu“ rekao da je zločina bilo na obe strane, te da je, pozivajući se na neke izjave visokih srpskih autoriteta, u Srebrenici počinjen stravičan zločin.

  „Jedino suočavanje sa tim zločinom i njihovo priznavanje međusobno put je ka našem pomirenju“, istakao je Mektić.

  On je dodao da se srpski narod ne može okriviti za te zločine, već pojedinci koji su, u smislu individualne odgovornosti, odgovorni za takvu vrstu zločina.

  Mektić je ponovio da je u Srebrenici počinjen stravičan zločin, te da je bolje da se „nosioci tog vremena suočavaju sa zločinom, nego da se to pripisuje srpskoj deci za 20 do 30 godina, koja se sada rađaju i rastu“.

   

  Tagovi:
  genocid, Dragan Mektić, BiH, Srebrenica, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga