15:48 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 107
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas za Srnu da je Srbija nesumnjivo jedna od najvažnijih zemalja u regionu za stabilnost i bezbednost i da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu dobra prilika da Srbija i Hrvatska otpočnu dijalog i da se mnoga pitanja, koja su do sada predstavljala problem, pokušaju rešiti.

  Dodik je istakao da Vučić ovom posetom pokazuje da Srbija ima kapacitet i sposobnost za razgovore i dogovore po mnogim pitanjima.

  Ustaše u Zagrebu
  © AP Photo / Darko Bandic

  „Očigledno je da atmosfera koja se pravi u Hrvatskoj oko ove posete nije primerena, ali to upravo govori o značaju koji Vučić kao predsednik Srbije ima u regionalnoj stabilizaciji i dobrim odnosima“, rekao je Dodik.

  Dodik je ocenio da su mnoga pitanja iz prošlosti veoma teška, u odnosima između Srba i Hrvata, ali da ovu posetu treba iskoristiti kao novu priliku da se uspostave sigurni i dobri odnosi u budućnosti koji bi garantovali bezbednost i mir za oba naroda i sve tri države.

  Prema njegovim rečima, Srbi imaju dve države — Srbiju i Republiku Srpsku, Hrvati imaju Hrvatsku i to je novi istorijski kontekst koji je doneo raspad bivše Jugoslavije.

  „Želim uspeh Vučiću u razgovorima. On je pozvan da svojim kredibilitetom predstavlja ne samo Srbiju, nego i da razgovara o svim pitanjima između Srba i Hrvata“, rekao je Dodik.

  Govoreći o mogućem bezbednosnom riziku tokom Vučićeve posete Hrvatskoj, Dodik je rekao da taj rizik uvek u nekom smislu postoji, ali da ne veruje da bi moglo nešto da se dogodi što bi ugrozilo ovu posetu.

  „Znajući Vučića, to sigurno njega ne bi sprečilo da ode u posetu“, rekao je predsednik Srpske.

  Podsećajući na neugodno iskustvo u Srebrenici, Dodik je rekao da institucije BiH kriju one koji su tada pokušali ubistvo Vučića.

  „Institucije BiH i njihovi politički mentori, pre svega bošnjački, a delom i ovi iz Saveza za promjene, iz srpskog naroda, skrivaju počinioce mada je to sve jasno, šta oni čine i rade. To je svakako opasno za sve buduće događaje, ali verujem da će Hrvatska voditi računa o bezbednosti same posete“, zaključio je predsednik Republike Srpske.

  Tagovi:
  poseta, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga