03:28 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3127
  Pratite nas

  Prištinski list „Koha ditore“ piše da je „Evropska unija izdala Kosovo“, jer je ostala neutralna u odnosu na njegov status, iako su pregovori o proglašavanju kosovske nezavisnosti, kako navodi, obavljeni u saradnji sa međunarodnom zajednicom i prilagođeni EU.

  „Od pregovora do proglašavanja nezavisnosti, sve je prilagođeno EU i ulogama koje su bile planirane. Međutim, na kraju, EU je izdala (Martija) Ahtisarija time što nije našla jedinstvo u podržavanju njegovog predloga i izdala je Kosovo, jer je ostala neutralna po pitanju o njegovog statusa“, piše list, navodi se u Unmikovom pres-klipingu.

  List ocenjuje da je proglašenje kosovske nezavisnosti bilo „najmanje jednostrano“, jer je taj proces sproveden uz saradnju sa međunarodnom zajednicom.

  U tekstu se tvrdi da je „Kosovo ispunilo svoje obaveze iz Ahtisarijevog paketa“, dok EU „ne samo da je eksperimentisala sa svojim ne tako uspešnim prisustvom na Kosovu, već je takođe doživela neuspeh na polju svojih političkih obaveza“.

  List zaključuje u tekstu da „EU ne može da se ponaša prema Kosovu kao i prema drugim zemljama u regionu, a ne pomaže ni Srbiji time što stvara utisak da postoji rešenje koje ne uključuje nezavisnost Kosova“.

   

  Tagovi:
  Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga