11:10 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1615134
  Pratite nas

  Kampanja za beogradske izbore koji se održavaju 4. marta je počela, a Sputnjik će svakog dana izveštavati o najvažnijim aktivnostima stranaka vlasti i opozicije.

  Najnovije vesti
  • 16:29

   Đurđević: Postupak 50 žena iz Skele primer za budućnost

   Kandidat za gradonačelnika liste Beograd ima snage - ZAVETNICI, Milica Đurđević Stamenkovski obišla je selo Skela kod Obrenovca i ukazala da ne postoji nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na tragični događaj kada je 50 devojaka, bežeći od osvete Turaka skočilo u Savu da bi sačuvale svoju čast.

   Ona je rekla da na žalost danas u Skeli ne postoji spomenik koji podseća na ovaj veliki moralni čin i na žrtvu tih mladih devojaka.

   „Mi smatramo da je vreme da se Beograd njima oduži. Naročito u vremenu starletizacije i rijalitizacije javnog mnenja neka ovaj primer bude svetionik budućim generacijama“, kaže ona.

    

  • 14:56

   DSS: Most od Kalemegdana do Ušća, Opera kod MSU

   Demokratska stranka Srbije predstavila je danas projekat „Koridor kulture“, koji podrazumeva pešačko-biciklistički most od Kalemegdana do Ušća, te zgradu Opere u blizini Muzeja savremene umetnosti.

   Predsednik DSS-a Miloš Jovanović naveo je na konferenciji za novinare da je ideja da se povežu dve celine — Ušće kao prostrana pešačka zona i Kalemegdan kao kulturno-istorijska celina.

   „Tako bi dobili objedinjenu kulturnu celinu. Desno, kada se pređe most, bila bi Opera, a levo Muzej savremene umetnosti. Ostala bi velika pešačka zona i to bi bilo idealno mesto i za kulturu, za promenadu, turiste i za Beograđane“, kazao je Jovanović.

   Prvak opere u Narodnom pozorištu Miodrag Jovanović kazao je da ga raduje to što neko razmišlja o mogućnostima da se gradi zgrada koja bi udomila beogradsku operu i balet, preneo je Tanjug.

  • 14:55

   Jovanović: Beograđani imaju šansu da izaberu nešto drugačije

   Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović razgovarao je danas sa kandidatima LDP-a za odbornike za Skupštinu Beograda o nastavku izborne kampanje i poručio im da veruje u njihov uspeh na predstojećim gradskim izborima, saopštila je ta stranka.

   Jovanović je rekao da su mladi sami skupili potpise i svesno predali listu poslednji i tako poslali poruku građanima Beograda gde je „jedini potencijal koji može da promeni društvo“.

   Kako je rekao, ono što razlikuje LDP-a od drugih u kampanji je to što su njihova nova lica „foto-robot“ političke partije sa vizijom potpuno drugačijom od one koju dele preostale liste.

   „Ako neko želi promenu, treba da podrži one koji tu promenu treba da donesu. Zbog toga što su potpuno drugačiji i što na drugačiji način gledaju život“, poručio je Jovanović, preneo je Tanjug.

  • 14:06

   Dveri: Turistički potencijali Beograda nisu iskorišćeni

   Pokret Dveri saopštio je danas da turistički potencijali Beograda nisu iskorišćeni i poručio da je potrebno postojeće lokalitete unaprediti i staviti u funkciju turističkog razvoja.

   „Prebogata istorija Beograda je izuzetan turistički potencijal. Da bi gosti, pre svega inostrani, bili u mogućnosti da se upoznaju sa mnogim značajnim istorijskim događajima, potrebno je da se postojeći lokaliteti unaprede i stave u funkciju turističkog razvoja“, istakla je kandidat na listi „Dosta je bilo“ i Dveri Danijela Perišić.

   Upravo to će biti jedan od strateških ciljeva te liste, rekla je i kao glavni cilj turističkog razvoja istakla izgradnju Parka srpske istorije i kulture i oživljavanje tvrđave Kalemegdan, navedeno je u saopštenju Dveri, preneo je Tanjug.    

   Spomenik Pobednik na Kalemegdanu
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 13:43

   Časlav Mitrović: Mirijevo 2022. dobija metro, gradnja od 2020.

   Dve linije metroa u Beogradu počeće da se grade 2020. godine i biće završene 2022, a vrednost posla je oko dve milijarde evra i sredstva su obezbeđena, izjavio je danas kandidat sa liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, profesor Mašinskog fakulteta, Časlav Mitrović.

   Jedna linija metroa će ići od Makiškog polja do Mirijeva u dužini od 22 km i Mirijevci će 2022. moći da se provozaju metroom, rekao je Mitrović, koji je zajedno sa kandidatom sa te liste Živoradom Nikolićem u Mirijevu predstavio projekat za metro i razgovarao sa građanima.

   Druga linija će biti od Zemuna do Ustaničke ulice, dodao je Mitrović.

   „Gradnja će početi 2020. godine i građani Mirijeva će 2022. prvi put da krenu metroom u grad".

   On je rekao da je gradska vlast još 2008. obećala da će metro početi da se gradi 2009. godine, što se nije desilo.

   „Možemo da kažemo da smo obezbedili sredstva koja će biti između 1,8 i 2,2 milijarde evra u prvom trenutku odnosno za prve dve linije, koje će biti povezane sa Boevozom“, naveo je.

   Mitrović kaže da će jedna linija imati početnu stanicu upravo u Mirijevu.

   Ističe da su ranije vlasti uglavnom obraćale pažnju na drumski saobraćaj u gradu i da je zato saobraćaj zagušen, nedostaju parking mesta i slično, kao i da je „gradski prevoz na ivici zagušenja“.

   Mitrović je naglasio da bi metro mnogo olakšao saobraćaj, kao i da će prolaziti kroz važne delove grada - Novi Beograd kao finansijski i ekonomski deo, zatim Nemanjina ulica gde se nalazi vlada, Terazije kao turistički deo, Vukov spomenik kao univerzitetski deo grada...

   „Ove dve linije povezuju sve te ključne tačke u gradu i biće veliko olakšanje za grad“.

   Kandidati sa liste Aleksendar Vučić - Zato što volimo Beograd u Mirijevu.
   © Tanjug / FILIP KRAINCANIC

   Mitrović ističe da je SNS prepoznala ekologiju kao važan element za Beograd i da će zbog metroa biti i čistiji vazduh u gradu, pošto će se manje koristiti automobili.

   Kako je rekao, francuska konsultantska kompanija će sa domaćim stručnjacima definisati trasu, broj stanica i gde će se nalaziti.

   Mitrović ističe da se sa savremenom tehnologijom i mašinama danas može da izgradi metro za samo dve godine, kao i da će u Beogradu prve dve linije imati podzemni i nadzemni deo trase.

   Mitrović je napomenuo i da to gde će prolaziti metro određuju stručnjaci.

   Napomenuo je da je Mirijevo gusto naseljeno i da građani traže takav vid prevoza.

   Živorad Nikolić je rekao novinarima da se nada da će moći da napravi jednu emisiju putujući jednom od linija metroa u Beogradu i da je njegov san uvek bio da možemo da prođemo kroz Beograd brzo kada žurimo.

   „Metro je za brze ljude i brzo obavljanje poslova, neophodan je ovom gradu. Mnogi su obećavali, davali datume, ali nisu ni malo zagrebali lopatom. Sada je gradska vlast ozbiljno odlučila da napravi metro u Beogradu“.

   On je kazao da se Makiško polje samo tako zove i da tamo ima mnogo važnih stvari, tako da pojedini sa tim pitanjima što se gradi metro od Makiškog polja samo „bezveze talasaju“.

   Nikolić je naglasio da bi se da je gradnja počela 2009, kao što je prethodna vlast obećavala, već sada vozili metroom, preneo je Tanjug.

  • 13:36

   Šešelj: Spomenik Dragoljubu Mihailoviću, i po njemu — most na Adi

   Nosilac liste Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i kandidat za gradonačelnika Miljan Damjanović razgovarali su danas sa građanima u Knez Mihajlovoj ulici i tom prilikom predložili da most preko Ade ponese ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i da mu se izgradi spomenik.

   Šešelj je rekao da Beograd ima veliki dug prema srpskom generalu.

   „Krajnje je vreme da se taj dug oduži i da se Draži Mihailoviću podigne spomenik kakav zaslužuje i da se jedan od gradskih objekata, velikih gradskih objekata, nazove njegovim imenom“, rekao je Šešelj.

   Most na Adi
   © AFP 2021 / ANDREJ ISAKOVIC

   On je istakao da je Beograd skupo platio most preko Ade. „Zbog Đilasove vlasti koja se ugrađivala na raznorazne načine, most je koštao dvaput skuplje nego što u novcu vredi, a još nisu ni sve okolne saobraćajnice dovršene. Ali taj novac je novac građana Beograda i građana Srbije. Iako je delom pokraden, onaj deo koji je ugrađen u most, most čini mostom svih građana Beograda.

   Građani Beograda su se već jednom izjašnjavali koje ime da daju mostu. Mi srpski radikali smo bili listom tada da se most nazove imenom Draže Mihailovića. Većina je bila za to i onda su se svi ućutali. Vreme je da prekinemo ćutanje, da mostu damo ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića, jer to general Mihailović i te kako zaslužuje“, istakao je Šešelj, preneo je Tanjug.

  • 21:17

   Siniša Mali u Grockoj: Pomoći malim preduzetnicima

   Član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali obišao je porodice Matorčević i Nedeljković iz naselja Pudarci u Grockoj i tom prilikom istakao značaj podrške malim preduzetnicima u Beogradu.

   „Brinemo o porodičnim firmama zato što želimo da nastave da se razvijaju i zapošljavaju ljude, da budu bogatije i uspešnije. Naša ekonomija je jaka onoliko koliko su uspešni naši mali preduzetnici. Zato razgovaram sa njima, da čujem kako možemo da pomognemo, kako da im olakšamo poslovanje“, rekao je Mali.

   Govoreći o smanjenju nezaposlenosti, on je naglasio da je zbog odgovorne ekonomske politike koju sprovodi Srpska napredna stranka, nezaposlenost u Beogradu na istorijskom minimumu i da je u narednom periodu najvažnije održati taj kontinuitet.

   „Da bismo nastavili da otvaramo fabrike i zapošljavamo ljude, važno je da održimo kontinuitet i stabilnost. Nemamo vremena da se vraćamo u mračnu prošlost zato što nas čeka uspešna budućnost, ukoliko nastavimo da sprovodimo viziju našeg predsednika Aleksandra Vučića. Gradska kasa je danas puna. Do sada smo uštedeli 14 milijardi dinara i taj novac ćemo nastaviti da ulažemo u naš glavni grad, da modernizujemo i unapređujemo život u Beogradu, kako bi naša deca ostala da uče, rade i da zasnivaju porodice u svom gradu, a ne da odlaze u neke daleke zemlje“, rekao je Mali.

   Poručio je da je zbog toga važno da građani 4. marta glasaju za listu „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd!“ i zajedno sa timom Srpske napredne stranke nastave da grade svoj grad — Zato što volimo Beograd, preneo je Tanjug.

  • 20:09

   Dačić: Za stabilan Beograd, bićemo u koaliciji sa SNS

   Na izborima za Beograd ne smeju da pobede stranke koje ne mogu da garantuju stabilnost i Beograda i Srbije, rekao je danas predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić na izbornoj konvenciji liste SPS—JS.

   On je istovremeno imao poruku za predsednika SNS Aleksandra Vučića:

   „Želim svom dragom prijatelju Aleksandru Vučiću da poručim u jednoj rečenici — da vodi računa o onima koji su u njegovoj koaliciji. Za nas ne treba da brine, jer sve dok radimo u interesu Srbije bićemo uz tebe, dragi Aleksandre. Zato smo te podržali na predsedničkim izborima, zato smo sada u koaliciji s tobom, zbog Srbije. Zato ćemo i posle ovih izbora biti u koaliciji, jer smo ponosni na sve što smo uradili zajedno“, poručio je Dačić.

   Beograd je centar Srbije, i zato je važno, istakao je Dačić, da i glavni grad bude stabilan, a to ne može da obezbedi onaj ko se zalaže za nezavisno Kosovo, koji kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina, koji se odriču Rusije...

   Izneo je i da su sve što je u Beogradu izgrađeno, izgradili komunisti i socijalisti i naveo da je cilj njihove koalicije Beograd sa više radnih mesta, socijalne pravde, da periferija bude kao i centar, bezbedan grad sa perspektivom za mlade, da bude povezan sa svetom.

   „Zato je za nas Beograd centar sveta“, rekao je lider SPS i pozvao sve koji su „voleli Tita, voleli Slobu“ i njega i Dragana Markovića Palmu da glasaju za listu broj tri.

   „Ja sam garancija za odgovoran, jasan i suguran put kojim će se voditi i država, ali i grad Beograd“, uveren je Dačić.

   Miting SPS-a u Beogradu
   © Tanjug / Rade Prelić

   Beograd pripada svima nama, i nije Beograđanin lična karta, Beograđanin je način života, rekao je Aleksandar Antić, prvi na listi.

   „Beograd je i grad solidarnosti s osobama sa invaliditetom, sa najstarijim sugrađanima, podrška je onima sa najnižim penzijama, onima kojima treba zaštita uz pomoć panik tastera, to su sve naši prioriteti“, poručio je Antić.

   Dragan Marković Palma večeras je posebno zahvalio Dačiću što je 2008. zajedno s njim doneo važnu odluku od koje je, kako je rekao, sve počelo.

   „Mi smo naumili da realizujemo program koji se zove socijalna pravda i ova koalicija više nikad neće dozvoliti da se nešto smanjuje u Srbiji, plate i penzije moraju da se povećaju“, poručio je Marković.

   „Da se borimo za decentaralizaciju, jer kakva veze imaju Lazarevac i Mladenovac sa Beogradom sem tablica, a kad se decentralizuju, biće više para i veća prava“, preneo je Tanjug.

  • 17:35

   Nebojša Stefanović: Prigradska naselja imaju prioritet

   Predsednik Gradskog odbora Beograd SNS Nebojša Stefanović razgovarao je sa građanima naselja Šopić i Šušnjar, u opštini Lazarevac, kojima je poručio da nema male i velike opštine i da jednaki razvoj ne znači da jedni imaju sve, a drugi ništa.

   Zato upravo prigradske opštine imaju prioritet pri realizaciji započetih projekata, ali i pokretanja novih, posebno kada je u pitanju izgradnja i rekonstrukcija škola, obdaništa i domova zdravlja, rekao je on.

   „Vi (građani prigradskih naselja) imate prioritet, jer znam koliko ste teško živeli unazad 20, 30, 50 godina, koliko malo njih se ovde zadržalo da vidi kako živite, a kamoli da nešto uredi za vas. Zato ovde mora da se još intenzivnije radi i ulaže“, rekao je Stefanović.

   Funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović
   © Tanjug / RADE PRELIC

   On je podsetio okupljene građane da je 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Srbije, zaživela druga vizija Srbije, a to je da Srbija ima stabilne finansije koje garantuju da može da bude izdvojen veliki deo novca za ulaganja, ali na zdravim osnovama, bez kredita i zaduživanja.

   „Sada novac naroda završava tamo gde treba da završi: uložen u infrastrukturu, u škole da nam deca imaju dovoljno računara za učenje, da postaju inženjeri elektrotehnike i informatike, da ta deca mogu da se zaposle, vide budućnost u svojoj zemlji, u svom Šušnjaru, Lazarevcu, Beogradu, u svojoj Srbiji“, kaže on.

   Stefanović je najavio dodatna ulaganja u oblasti bezbednosti i naglasio da je započeta ugradnja velikog broja kamera na celoj teritoriji Lazarevca , što će posebno unaprediti bezbednost dece u školama i vrtićima.

   Takođe je rekao da je obaveza svakog funkcionera da poseti i najmanji deo Beograda i Srbije, jer niko ne sme da se oseća kao građanin drugog reda.

   Stefanović je okupljenim građanima poručio da izborna lista Srpske napredne stranke nije politička lista, već lista svih nas, svakog čoveka koji živi u Beogradu, preneo je Tanjug.

  • 16:58

   Šutanovac: Nije predizborni program, već vizija razvoja grada

   Koalicija okupljena oko DS „Da oslobodimo Beograd“ predstavila je danas svoju strategiju razvoja Beograda, a kandidat koalicije za gradonačelnika Dragan Šutanovac je naveo da to nije predizborni program već deo vizije razvoja glavnog grada.

   „Strategija razvoja Beograda za nas nije trenutna. Ideja je da ova strategija vodi razvoj grada, odnosno da se grad razvija u skladu sa ovom strategijom“, rekao je Šutanovac.

   On je naveo da će, ukoliko ta lista posle izbora bude u prilici da učestvuje u vlasti, velika pažnja biti posvećena pitanjima kulture, te da će biti povećana izdvajanja za tu oblast.

   „Kultura čuva naš duh, i upravo kultura treba da bude naš izvozni proizvod, a ne ljudi iz kulture. Zato ćemo osnovati Savet za kulturu Beograda, telo koje o kulturi neće brinuti samo programski, već i u smislu budžeta“, dodao je on.

   Šutanovac je ocenio da Beograd u ovom trenutku nije grad solidarnosti i dodao da je neophodno posebnu pažnju posvetiti i povećanju energetske efikasnosti, razvoju malih i srednjih preduzeća, jeftinijoj stanogradnji i digitalizaciji ne samo javne uprave, već i obrazovanja i katastra, a da će svi imati onlajn pristup trošenju budžetskih para.

   Naglasio je i da će ta koalicija uvesti potpunu transparentnost u trošenje novca građana.

   Dragan Šutanovac
   © Tanjug / TANJA VALIC

   Prva na listi, Vesna Rakić Vodinelić je navela da će koalicija sprovesti novu socijalizaciju grada kako bi se obezbedila sistemska solidarnost sa najranjivijima.

   „Bolesni, stari, osobe sa invaliditetom, isključeni su iz društva jer o njima niko ne vodi brigu. Zato ćemo angažovati dodatnih 200 gerontodomaćica, budući da naši stari sugrađani, kojima su otete penzije, nemaju mogućnosti da iz svojih sredstava podmiruju potrebe. Takođe, udvostručićemo broj personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom“, rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

   Drugi na listi koalicije Marko Đurišić je istakao da će prioritet biti digitalizacija gradske uprave, modernizacija, da se ljudi više ne bi šetali od šaltera do šaltera, ali i predstavio plan kojim se predviđa osnivanje Saveta za bezbednost grada.

   Igor Radošević, kandidat za odbornika ispred Zelene ekološke partije „Zeleni“, naglasio je da je ovo jedina lista koja brine o ekologiji i koja ima plan i konkretna rešenja i za ovu oblast, preneo je Tanjug.

  • 16:08
   Metro - ilustracija

   Nije metro Kosovo: Šta će odlučiti beogradske izbore

   Do 4. maja i lokalnih izbora u Beogradu ostalo je još dovoljno vremena da stranke ubede Beograđane da izađu na izbore i glasaju baš za njih. To uglavnom rade kroz direktne razgovore sa biračima, na tribinama, pijacama ili u kampanji od vrata do vrata. Drštvene mreže su takođe značajno „bojno polje“, bar kada se radi o mlađim biračima.
   Dalje
  • 16:08

   Zelena stranka: Više novca iz budžeta za ekologiju

   Zelena stranka, koja na izbore za Beograd izlazi pod rednim brojem 16, smatra da je potrebno mnogo više izdvajanja iz gradskog budžeta za ekologiju, a u saopštenju za medije navodi se da se od ekoloških taksi u budžet sliva blizu dve milijarde dinara, ali da se ne zna tačno gde taj novac ide.

   Oni zato traže da se od tog novca najpre izdvoje sredstva za 300 beogradskih škola, 196 osnovnih i 104 srednje, iz kojih će bar po tri najbolja đaka dobiti finansijski podsticaj za dalje školovanje.

   Priroda
   © CC0 / Pixabay

   Takođe, traže da svako od tih đaka od tog novca dobije računar i putovanje, odnosno obilazak nekog od „zelenih gradova“ Evrope, poput Beča, Stokholma, te da na studijskim putovanjima razmene iskustva sa vršnjacima.

   „Sprovešćemo to ako osvojimo mandate“, poručuju iz Zelene stranke i preporučuju njihov program „Pametan zeleni grad“, o kojem je danas omladincima iz stranke govorio predsednik Goran Čabradi, koji je i narodni poslanik.

   On je kao jednu od najvažnijih tema u okviru programa Zelena stranka pomenuo upravo podršku najboljim đacima osnovnih i srednjih škola, koja je predviđena programom „Pametan zeleni grad“, a o kojem je Čabradi danas razgovarao s predstavnicima omladinske organizacije stranke.

   Kako se navodi u saopštenju za medije, mladih u Srbiji je sve manje, a najviše ih je tamo gde ne bi trebalo da ih bude — na birou za nezaposlene.

   „Naši školovani mladi ljudi, talentovani, genijalni, odlaze iz zemlje jer ne mogu da nađu posao ovde. Zelena stranka učiniće sve da se to promeni. Naše prvo rešenje sadržano je u Programu podrške najboljim đacima osnovnih i srednjih škola“, rekao je Čabradi, dodajući da je novac za tu namenu mali i da ga treba izdvojiti iz gradskog budžeta, preneo je Tanjug.    

  • 16:06
   Knez Mihailova ulica u Beogradu

   Tri razloga za političku bitku u Srbiji — drugačiju nego ikada pre

   Kampanja za beogradske izbore je krucijalni dokaz koliko je važno da se u Srbiju vrati taj stranački život, jer kad dobijemo jake stranke u političkoj areni, dobićemo i intenzivniju komunikaciju i građani će moći da čuju različite ideje jer će stranke da se bore da te ideje objasne kao njima važne.
   Dalje
  • 16:04

   Zavetnici: Mirijevo da postane opština

   Prva na listi „Beograd ima snage — Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski, obišla je danas Mirijevo, gde je sa građanima razgovarala o ključnim problemima sa kojima se suočava ovo beogradsko naselje.

   Ona je rekla da su stanovnici Mirijeva kao i okolnih naselja Malog i Velikog Mokrog Luga primorani da svakodnevno prelaze više kilometara kako bi došli do zgrade opštine za elementarne administrativne potrebe.

   „Mirijevo, koje broji više od 80 hiljada stanovnika, još uvek nije samostalna opština, iako već godinama ispunjava bukvalno sve uslove da to i postane“, istakla je Đurđevićeva.

   Ona se dotakla i problema nedostatka kapaciteta vrtića za decu u beogradskim naseljima.

   „Ako postoji novac u opštini Zvezdara za izdvajanje sredstava za NVO, za projekte koji nemaju nikakav smisao, za manifestacije koje nemaju nikakav značaj i odjek, smatramo da mora postojati i novac za ulaganje u proširenje kapaciteta dečijih obdaništa kao i za ulaganje u rešavanje osnovnih komunalnih i infrastrukturnih pitanja, jer to je ono što zaslužuju svi stanovnici opštine Zvezdara i čitavog Beograda“, rekla je Đurđevićeva, preneo je Tanjug.

   Milica Đurđević
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 16:03

   Nenad Prokić (SPP) u Železniku i Sremčici

   Nenad Prokić, kandidat liste „Dr Muamer Zukorlić. Stranka pravde i pomirenja“ na beogradskim izborima, posetio je Železnik i Sremčicu kako bi se upoznao sa problemima koji muče stanovnike tih naselja.

   On je posetio i nehigijensko naselje u Savskoj ulici u Železniku, zapitavši se kako je moguće da u jednoj evropskoj prestonici postoje ovakva naselja, navodi se u saopštenju stranke, preneo je Tanjug.

  • 16:02

   NOPO: Pooštrićemo kontrole u gradskom prevozu

   Kandidat za gradonačelnika izborne liste Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO) Aleksa Vujović, povodom proglašenja te liste sa brojem 20, poručio je građanima da će pooštriti kontrole u gradskom prevozu, ako bude izabran za gradonačelnika.

   Prvi na listi NOPO je objasnio da gorivo košta, vozila moraju da se održavaju, vozači primaju plate. „Svako ko ne plaća kartu, taj pljačka Beograd i sve vas koji se vozite legalno“, rekao je on i dodao da niko ne može da se vozi besplatno.

   Na pitanje koje mere će primeniti u cilju sprečavanja tzv. švercovanja, Vujović je kazao da će tražiti da kontrolori u prevozu dobiju pravo da legitimišu korisnike, čime će im biti omogućeno efikasno kažnjavanje, a kazne će brzo neplatiše dovesti u red, javio je Tanjug.

  • 16:01

   Dragomir Karić: Srbiji otvorena nova tržišta zahvaljujući Vučiću

   Zahvaljujući stabilnoj politici koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbiji su otvorena nova tržišta i uvažena je u svetu, rekao je na tribini Pokreta snaga Srbije — BK u Grockoj zamenik predsednika Pokreta Dragomir Karić.

   Prema njegovim rečima, pravilan je kurs vlade da Srbija više ne može da ratuje, već treba da se okrene dogovorima i saradnji, naročito u regionu.

   Karić smatra da je u narednom periodu potrebno da se privuku investicije u beogradska naselja poput Grocke, da se otvore mali pogoni za preradu voća, privuku IT kompanije, unapredi infrastruktura i telekomunikaciona mreža.

   „U regionu sa svima treba da sarađujemo, jer biznis ne poznaje granice“, rekao je on, navodeći da će stabilna regionalna politika predsednika Vučića omogućiti zaštitu srpskih interesa.

   Pozvao je građane da podrže listu „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“, preneo je Tanjug.

   Dragomir Karić
   © Sputnik / Vladimir Fedorenko
  • 13:02

   Proglašene 24 liste za beogradske izbore

   Gradska izborna komisija proglasila je 24 liste od ukupno 25 predatih za beogradske izbore 4. marta, izjavio je predsednik GIK-a Zoran Lukić.

   Jedino nije proglašena lista Novog komunističkog pokreta Jugoslavije, a Lukić je na konferenciji za medije objasnio da nisu bili ispunjeni minimalni zakonski uslovi za njeno proglašenje.

   Kako je rekao Lukić, GIK je sprovela sve tehničke pripreme u skladu sa zakonom i predviđenim rokovima za beogradske izbore.

   Rok za predaju lista je istekao u ponoć petak na subotu.

   Konačnu izbornu listu za predstojeće beogradske izbore GIK treba da utvrdi do 21. februara u ponoć, odnosno 10 dana pre dana održavanja izbora, koji su raspisani za 4. mart.

   Utvrđeno je da je upisano ukupno 1.606.693 birača, kao i broj birača na svakom biračkom mestu za područje grada Beograd.

   Birači će na izborima moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta.

   Proglašene su izborne liste:

   — izborna lista broj 1 „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“,

   — izborna lista broj 2 „Dr Vojislav Šešelj — Srpska radikalna stranka“,

   — izborna lista broj 3 „Ivica Dačić — Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma —Jedinstvena Srbija (JS)“,

   — izborna lista broj 4 „Da oslobodimo Beograd — Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija — Zeleni (ZEP — Zeleni)“,

   — izborna lista broj 5 „Aleksandar Šapić — Gradonačelnik",

   — izborna lista broj 6 Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“, 
   — izborna lista broj 7 „Dosta je bilo i Dveri — Da ovi odu, a da se oni ne vrate“,

   — izborna lista broj 8 „Dr Miloš Jovanović — Demokratska stranka Srbije“,

   — izborna lista broj 9 „Zelena stranka Srbije“,

   — izborna lista broj 10 „Beograd ima snage — Zavetnici“, 

   — izborna lista broj 11 „Dragan Đilas — Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“,

   — izborna lista broj 12 „Inicijativa Ne davimo Beograd — Žuta patka — Čiji grad, naš grad — Ksenija Radovanović“, 

   — izborna lista broj 13 „Ruska stranka — Mile Milošević“,

   — izborna lista broj 14 „Predrag Marković — Pokret obnove Kraljevine Srbije“,

   — izborna lista broj 15 „Dr Muamer Zukorlić — Stranka pravde i pomirenja“, 

   — izborna lista broj 16 „Zelena stranka — Kakav Beograd želiš? Misli.“,

   — izborna lista broj 17 „Republikanska stranka — Republikanus part — Nikola Sandulović“,

   — izborna lista broj 18 „Jedinstvena stranka pravde (JSP) — Jekhutno ćidimos čaćimasko (JĆČ),

   — izborna lista broj 19 „Za Beograd — Beogondola — Saobraćaj, urbanizam, turizam — Nova rešenja, konkretni projekti — Jovan Ranđelović“,

   — izborna lista broj 20 „Nijedan od ponuđenih odgovora“.

   — izborna lista broj 21 „Građanska Stranka Grka Srbije — Vasilios Provelegios“,

   — izborna lista broj 22 „Ljubiša Preletačević Beli — Zato što volimo Belovgrad“,

   — izborna lista broj 23 „Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka — Radulović Milorad“,

   — izborna lista broj 24 „Liberalno demokratska partija — LDP — Čedomir Jovanović“.

   GIK je zaključio i deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Beograda.

  • 16:24

   Siniša Mali: Vidi se napredak u svim delovima Beograda

   Gradonačelnik Beograda Siniša Mali
   © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC/

   Član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali razgovarao je sa porodicama Timotijević i Todorović iz Obrenovca o svim postignutim rezultatima u prethodnom periodu i poručio je da je ravnomeran razvoj Beograda prioritet.

   „Drago mi je što od Stepojevca dovde imate potpuno novi asfalt, od Draževca do Poljana, Vranića. Ljudi su tražili novi asfalt, to smo i uradili. Nova ambulanta je tu, kao i 4,2 kilometra nove vodovodne mreže u Ranković kraju“, rekao je Mali.

   Kako kaže, sprovedeni radovi su dokaz da se napredak vidi u svakom delu Beograda, i bliže i dalje od centra.

   „Dakle, i u Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu. Posebno mi je drago što ćemo u ponedeljak imati i hiljaditog zaposlenog u fabrici ’Meita‘ u Obrenovcu. Mnogo su nam se smejali kada smo postavili kamen-temeljac za tu fabriku, a ona, evo, zapošljava 1.000 ljudi i 1.000 porodica živi od te fabrike“, naveo je Mali.

   Kako kaže, to je suprotnost prethodnoj gradskoj vlasti koja je zatvarala fabrike i ostavljala ljude bez posla.

   „Mi otvaramo fabrike, nova radna mesta. Kada ovim ljudima kažemo da ćemo praviti nove kilometre asfalta, novi vodovod i nove kilometre kanalizacije i otvarati nova radna mesta za mlade koji tako imaju budućnost oni nam veruju, jer je to politika od koje Srpska napredna stranka neće odustati“, zaključio je Mali, javio je Tanjug. 

  • 16:05

   Jovanović: DSS nudi konkretne mere i ideje

   Kandidat za gradonačelnika Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je u dosadašnjem delu kampanje malo konkretnih ideja od strane izbornih lista, osim liste DSS-a, koja nudi veoma konkretne mere i ideje.

   „Počevši od besplatnog gradskog prevoza, preko decenijskih garancija za izvođenje javnih radova i potpuno drugačije upravno-teritorijalne raspodele u Beogradu i novih opština, dok sa druge strane imamo predsednika Republike koji učestvuje u kampanji, što je apsolutno neprimereno“, rekao je Jovanović, navodi se u saopštenju DSS-a.

   Dodao je da Aleksandar Vučić svojim učešćem u kampanji „smanjuje sopstveni i legitimitet predsednika Republike“.

   „On je predsednik svih građana i ne bi trebalo da učestvuje ni na republičkim izborima, a kamoli lokalnim, pa makar to bili i izbori za Beograd“, kaže Jovanović, javio je Tanjug.    

  • 15:50

   Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“: Dosta je ćutanja, građani imaju reč

   Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“, u okviru kampanje za gradske izbore, organizovala je akciju „Ekran je tvoj“, u kojoj je sugrađanima na improvizovanom ekranu prikazala „dnevnik na otvorenom“.

   Prisutnima se ispred izbornog štaba Knez Mihailovoj ulici obratio kandidat za gradonačelnika te liste Marko Bastać, koji je citirao Borislava Pekića.

   „Kada čovek ostane u mraku, on ne traži onoga zbog koga je ostao u mraku, već drugu sveću“, rekao je Bastać, navodi se u saopštenju liste.

   Dodao je da je „takva realnost pogubna za urušene demokratske kapacitete“.

   „Ona je direktna pretnja slobodi i glavni saveznik svakog nedemokratskog režima. Ona uz zloupotrebu institucija čini okosnicu svake diktature. Zato smo mi danas napravili ’hajd park‘ kod Delijske česme“, kazao je on i dodao da će lista koju predvodi saslušati sve one koji imaju nešto da kažu, a da će njihove poruke preneti na društvenim mrežama, javio je Tanjug.

  • 15:49

   Šutanovac: Novac ide na besmislene projekte

   Kandidat za gradonačelnika Beograda sa liste „Da oslobodimo Beograd“ Dragan Šutanovac rekao je da „bahata gradska vlast otima novac od meštana“ da bi ga trošila na „besmislene, preskupe projekte i ugađanje sopstvenim hirovima“.

   On je to rekao prilikom obilaska opštine Lazarevac, za koju je istakao da je jedna od opština koja puni budžet sa enormno velikom količinom novca, a da Lazarevčani nemaju mogućnost da upravljaju tim novcem.

   „Taj novac se troši na besmislene projekte“, naveo je Šutanovac.

   Dragan Šutanovac
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   U razgovoru sa građanima Lazarevca, Šutanovac je ocenio da je njima suspendovano pravo da troše sredstva koja obezbeđuju u gradski budžet, te da je neophodno vratiti im nadležnosti i pravo upravljanja vlastitim novcem.

   „Koalicija ’Da oslobodimo Beograd‘ se zalaže za suštinsku decentralizaciju Beograda i cele Srbije i zalaže se da građani Lazarevca i svih ostalih prigradskih opština sami odlučuju, kako o svom statusu, tako i o trošenju sredstava, odnosno novca koji uplaćuju u gradsku kasu“, poručio je Šutanovac, preneo je Tanjug.

  • 15:46

   Nenad Prokić (SPP) sa građanima Malog Mokrog Luga o problemima naselja

   Kandidat sa liste „Dr Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja (SPP)“ Nenad Prokić razgovarao je danas sa građanima Malog Mokrog Luga i poručio da postoje brojni problemi koji muče stanovnike tog dela Beograda.

   Kako se navodi u saopštenju SPP-a, Prokić je rekao da je u najdužoj ulici u Beogradu kanalizacija „ogroman problem“, kao i da je izmeštanjem Doma zdravlja u tom delu obesmišljena linija mini-busa koji, dodaje, više ne preuzima ljude na frekventnim mestima.

   Prokić smatra da bi trebalo razmisliti o izmeštanju postojeće trase ili o uvođenju još jedne linije mini-busa, što bi, prema njegovom mišljenju, stanovništvu Malog Mokrog Luga olakšalo odlazak u centar grada.

   Dodao je da je u tom naselju problem i groblje, koje, kako kaže, izgleda „katastrofalno“.

   „Nigde nisam video više blata nego na tom groblju, a kada su Zadušnice tamo je apsolutni haos, teško se prilazi i ne može se dostojanstveno odati pomen mrtvima“, zaključio je Prokić, kažu iz SPP, preneo je Tanjug.

  • 15:43

   Obradović: Dveri izlaze na sve lokalne izbore

   „Srpski pokret Dveri izlazi na sve lokalne izbore zakazane za 4. i 25. mart i time smo pokazali da smo respektabilna snaga na srpskoj političkoj sceni“, izjavio je predsednik Dveri, Boško Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

   Kako Obradović kaže, na izbore u Beogradu i Boru, Dveri izlaze u koaliciji sa DJB, a u Aranđelovcu i Sevojnu snage na lokalnim izborima će proveriti samostalno.

   „Dveri su pokazale da imaju uporište u Zlatiborskom okrugu. Samostalno izlazimo na lokalne izbore u Sevojnu. To je veliki uspeh, jer na svim izborima ima maksimalno šest opcija, što je dokaz koliko je uopšte teško izaći na bilo koje izbore u Srbiji“, rekao je on.

   Boško Obradović
   © Foto : Dveri

   Kako je dodao, u Sevojnu nisu u koaliciji sa Milanom Stamatovićem, jer nisu mogli da se slože sa njegovim izborom da kao političke partnere izabere bivšu vlast, Demokratsku stranku i LDP.

   „Smatramo da onda to i nije čista opoziciona koalicija“, izjavio je Obradović.

   On je rekao i da su Dveri pokrenule dve parlamentarne inicijative, i to za razrešenje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i za glasanje o nepoverenju Vladi RS. Kazao je i da svako ko se smatra opozicijom treba da potpiše tu inicijativu, javio je Tanjug.

  • 15:42

   GIK: Predato 25 lista, do sada proglašeno 16

   Rok za podnošenje lista za učešće na gradskim izborima istekao je u ponoć, a kako kaže predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić, do isteka roka prijavljeno je 25 lista.

   „Liste su juče predali LDP, Luka Maksimović, Građanska stranka Grka Srbije, stranka ’Nijedan od ponuđenih odgovora‘, Grupa građana ’Za Beograd – Beogondola‘, Stranka nacionalne manjine Roma, Novi komunistički pokret Jugoslavije i Republikanska stranka i Grupa građana ’Dosta je bilo – korupcije, krađe, kriminala‘“, navodi Lukić, javio je Tanjug.

   Dodaje da će na konferenciji za štampu koja je zakazana za sutra biti saopšteno koje su od sinoć predatih lista proglašene, kao i konačan broj birača.

   Do sada proglašene izborne liste su:

   — izborna lista broj 1 „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“,

   — izborna lista broj 2 „Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka“,

   — izborna lista broj 3 „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)",

   — izborna lista broj 4 „Da oslobodimo Beograd – Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)“,

   — izborna lista broj 5 „Aleksandar Šapić - Gradonačelnik“,

   — izborna lista broj 6 Grupa građana „Šta radite bre - Marko Bastać“,

   — izborna lista broj 7 „Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate“,

   — izborna lista broj 8 „Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije“,

   — izborna lista broj 9 „Zelena stranka Srbije“,

   — izborna lista broj 10 „Beograd ima snage – Zavetnici“,

   — izborna lista broj 11 „Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“,

   — izborna lista broj 12 „Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad, naš grad –Ksenija Radovanović“,

   — izborna lista broj 13 „Ruska stranka - Mile Milošević“,

   — izborna lista broj 14 „Predrag Marković - Pokret obnove Kraljevine Srbije“,

   — izborna lista broj 15 „Dr Muamer Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja“,

   — izborna lista broj 16 „Zelena stranka - Kakav Beograd želiš? Misli“.

   U ponoć je istekao i rok do kada su građani mogli da se upišu u birački spisak za Beograd, a prema ranijim podacima, pravo glasa ima oko 1,6 miliona birača.

   Birači će na izborima moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta.    

  • 14:26

   Vučić: Ujediniće se, svi, ako budu imali samo jedan glas više

   Lider SNS-a i predsednik Srbije poručio je da će građani na beogradskim izborima moći da biraju između 24 liste, od kojih 23 samo čekaju da se ujedine protiv jedne liste, „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, jer znaju da će se, dok je te jedne liste, voditi računa o gradskoj kasi i javnim finansijama i nastaviti da se gradi.

   Vučić je na mitingu u Ripnju ukazao da to što su se za beogradske izbore prijavile čak 24 liste govori o tome koliko je primamljiva državna i beogradska kasa.

   Biće to, kaže, „festival demokratije“, sa 24 liste, od kojih 23 pokušavaju da stvari vrate unazad u prošlost i jednu koja je živela i radila sa građanima, koja ima novih ljudi koji mogu da poprave kvalitet gradske uprave...

   „Svi hoće beogradske pare i svi čekaju da se ujedine protiv jedne liste“, rekao je i dodao:

   „I svi će se ujediniti, iste noći, ako budu imali samo jedan glas više od naše liste", rekao je Vučić i pozvao građane da stoga dobro razmisle kome će dati svoj glas na izborima, koji će, kaže, odrediti budućnost Beograda.

   Ukazao je da se ne slaže sa Bogoljubom Karićem, koji je govorio pre njega i koji smatra da opozicija nema šanse

   „Imaju oni velike šanse. Razlikuje se moj i Bogoljubov pristup. Ti si Bogoljube naučio da gubiš izbore, a ja da pobeđujem i ne volim da potcenjujemo protivnike. Naši protivnici su mnogo snažni“, primetio je Vučić.

   Podsetio je da je imao pravo i uoči parlamentarnih izbora kada je ukazivao da će „jedan ambasador u jednoj noći da ih ujedini sve“.

   „U istoj noći posle parlamentarnih izbora sve ih je ujedinio, kada su upadali u skupštinu i tukli žene. Svi će se i sada ujediniti iste noći, ako budu imali jedan glas više od naše liste", kazao je Vučić i dodao da je zato važno da se brine o svakom glasu.

   On je istakao da će se voditi teška borba za budućnost Beograda do poslednjeg trenutka. 
   Najavio je da, za razliku od njih, pristalice liste Zato što volimo Beograd neće protestovati ako oni pobede.

   Primećuje da je glavni argument opozicije, zbog tolike mržnje što nemaju kasu u njihovom džepu, pošto su ranije uzimali pare iz nje, je „Vučiću, pederu“.

   „Nisam čuo nikakav plan i program. Ako je jedini program koji nudite Beograđanima „Vučiću pederu“ onda je jasno zašto građani glasaju i glasaće za ovu listu i njene ozbiljne planove i program“, rekao je.     

   Predizborni miting SNS-a u Ripnju
   © Tanjug / Dimitrije Goll
  • 11:24

   Šešelj: Barajevo sa Beogradom povezati brzim vozom

   Nosilac liste Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i kandidat za gradonačelnika Miljan Damjanović posetili su Opštinu Barajevo, gde su se u Domu kulture obratili građanima koji su mogli da čuju konkretna rešenja radikala za preporod ovog kraja.

   „Mi želimo da Barajevo bude u pravom smislu reči jedna vazdušna banja, što bolje povezana sa Beogradom. Vi imate železničku prugu, je li tako? Rešenje je brzi voz. Mogli bismo ga vezati za ’Beovoz‘, a mogli bismo ga nazvati i ’Lazarevac ekspres‘, pa bi išao i preko Barajeva. Dakle, tako bi se vaš najurgentniji problem rešio — a to je prevoz“, rekao je Šešelj okupljenima i ukazao na izlaz iz teškog stanja u zdravstvu.

   „Hoćemo da popravimo stanje u zdravstvu — da se poboljša rad lokalnog doma zdravlja, da se on osposobi za sve vrste dijagnostike; da se nabavi i CT skener i da se dijagnostika kod svih težih bolesnika odmah završi u Barajevu — kad krene bolesnik iz Barajeva da se tačno zna na koju kliniku u Beograd ide, ako već nismo u stanju i u Barajevu da podižemo klinike. Verovatno nećemo biti u stanju za određeno vreme“, naveo je Šešelj.

   On je rekao da u Barajevu ima dosta izvora pitke vode i da bi to trebalo urediti, osposobiti i staviti u određenu funkciju.

   „Dakle, ovaj zdravstveni problem da rešimo sa domom zdravlja i ekološke probleme Barajeva da ubrzano rešavamo“, poručio je Šešelj.    

   Vojislav Šešelj u Obrenovcu
   © Tanjug / SRS
  • 11:17

   Antić sa penzionerima Vračara

   Kandidat za gradonačelnika Beograda liste SPS—JS Aleksandar Antić razgovarao je sa penzionerima Vračara i istakao da će predložiti drugačiju organizaciju rada zdravstvenih ustanova.

   Kako je rekao, Beograd kao dvomilionski grad mora da ima mnogo bolji zdravstveni sistem i zato će predložiti drugačiju organizaciju rada zdravstvenih ustanova.

   „Želim da uvedemo dan u nedelji kada će naši najstariji sugrađani biti u mogućnosti da dođu u domove zdravlja bez zakazivanja, ali i da zdravstveni centri rade vikendom zbog zaposlenih ljudi koji rade tokom nedelje“, rekao je Antić, a navodi se u saopštenju SPS.

   On je dodao da je želja da se gradi humanije i solidarnije društvo, tako što će se kreirati ambijent u kome se brine o onima koji su to zaslužili „našim roditeljima i najstarijim sugrađanima“.

   On je dodao da lista SPS i JS ima najbolje kadrove.

   „Naš najveći kapital su ljudi i zato verujemo u sigurnu pobedu na predstojećim izborima“, rekao je Antić.    

   Aleksandar Antić SPS
   © Tanjug / Sava Radovanović
  • 11:15

   LDP predao listu GIK-u pet minuta pre isteka roka

   Liberalno demokratska partija predala je sinoć, simbolično u pet minuta do ponoći, pred istek roka, listu za beogradske izbore.

   Prvi na listi Đorđe Žujović, ukazao je da je LDP bila poslednja stranka koja je predala listu, i da predaja u 5 do 12 (24.00) ima simboličnu vrednost, s obzirom na to da su vrednosti koje stranka zagovara — ideja moderne, evropske Srbije, normalne zemlje i normalnog grada — trenutno na margini svih dešavanja.

   On je ispred kandidatkinja i kandidata LDP-a pozvao Beograđane da razmisle o podršci koju će dati 4. marta na lokalnim izborima.

   Žujović je dodao da je izbor jasan i da glas za LDP glas za vrednosti koje ta partija neguje od svog osnivanja.

   „Do 4. marta učinićemo sve što je u našoj moći da oni ljudi koji bi možda tog jutra ostali kod kuće to ne urade, nego izađu na te izbore i podrže nas“, poručio je Žujović dodajući da je LDP preživela ono što bi malo koja druga partija preživela.

   Tvrdi da je stranka bila napadana sa svih mogućih političkih spektara, da je napadana i u ovoj kampanji.

   „Nikome posebno nismo odgovarali, trudili smo se da budemo ono što jesmo, da na napade ne odgovaramo. Posle izbora nema kukanja, oni za koje ste glasali, koje ste zaokružili biće na vlasti, a ja se nadam da će Beograđanke i Beograđani izabrati nova lica“, zaključio je Žujović.

  • 17:33

   Zukorlić: Proleće polako dolazi

   Lider stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić posetio je danas Krnjaču, gde je u okviru izborne kampanje, razgovarao sa građanima tog beogradskog naselja u kojem, kako je rekao, žive desetine hiljada ljudi iz manjinskih grupa.

   Zukorlić kaže da te manjinske grupe nisu problem, već šansa i nisu teret nego su energija, koja mora da se pokrene.

   „U svakom naselju Beograda živi na desetine hiljada pripadnika raznih manjinskih zajednica, ali se ne vide. Gde su ti ljudi, zašto su potonuli? Zašto ste vi muslimani, bilo da ste Bošnjaci, Aškalije, Romi ili zajednica Goranaca, otišli ispod peska, jeste li se uplašili, da li vas je strah da kažete da ste muslimani“, zapitao je Zukorlić, saopšteno je iz SPP-a.

   Kako je dodao, „zna da su devedesete godine bile teške i da nije bilo lako biti musliman u Beogradu“, ali i da „proleće polako dolazi“.

   Predstavnici liste „Dr Muamer Zukorlić — Stranka pravde i pomirenja“. Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika je dramski pisac i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Nenad Prokić.
   © Tanjug / Tanja Valič

   „Zato smo mi ovde da barjak, pre svega ljudskosti i prava svakoga da bude ono što jeste, podignemo bez stida i straha da će mu neko to zameriti“, rekao je Zukorlić.

   Lider SPP-a rekao je i da Beograd nije jednako beo u svim svojim delovima i da bi bilo vrlo važno da pobeli na čitavom svom području, ali da će biti potrebno mnogo truda da i leva obala Dunava bude bela kao ona druga.

   „Mi smo danas ovde kako bismo skrenuli pažnju na to i kako bismo istakli pravo svih građana Beograda da imaju iste šanse, ma gde živeli. Nažalost, nije tako, iako je nezamislivo da na bilo kojem delu prestonice imamo neasfaltirane ulice, blato i naselja bez kanalizacije“, rekao je Zukorlić.

   Dodaje da je svestan da smo je SPP manjinska stranka i da u ovom izbornom ciklusu „ne može pretendovati na neku veliku vlast“, ali i da svi znaju da “put od hiljadu kilometara započinje prvim korakom“.

  • 17:31

   SDPS za veće podsticaje za mala gazdinstva u Beogradu

   SDPS će se, ako uđe u Skupštinu Beograda, zalagati za povećanje budžeta za poljoprivredu i veće podsticaje za mala gazdinstva, rečeno je danas tokom posete predsednika SDPS-a Rasima Ljajića i predsednica Odbora za poljoprivredu te stranke Lidije Aćimović poljoprivrednom domaćinstvu Perice Jovančevića u selu Vlaška kod Mladenovca.

   Jedan od ciljeva SDPS-a je zalaganje za održivu poljoprivrednu proizvodnju, kvalitet i zdravstvenu bezbednost hrane, saopštio je SDPS.

   Jovančevići koji se tradicionalno bave voćarstvom su primer kako treba da izgleda jedno savremeno poljoprivredno gazdinstvo.

   Perica Jovančević ima pet hektara zasada. Na 70 ari uzgaja borovnicu, gde primenjuje najsavremenije agrotehničke mere, počev od sadnog materijala do sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i bezbedne zaštite bilja. Ceo prinos, preko udruženja koje okuplja više od 30 poljoprivrednika iz tog kraja, izvozi u Holandiju.

   Budući da je samo u podizanje ovog zasada uložio više od 40.000 evra, Jovančević kaže da će preko Ministarstva poljoprivrede aplicirati za sredstva iz fondova EU kako bi proširio proizvodnju.

   Pored borovnice, uzgaja i 25 ari jagoda, od čega pet ari pod plastenikom, takođe ima i zasade breskve i višnje, preneo je Tanjug.

   Rasim Ljajić
   © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  • 15:39

   Zavetnici: Neuređene rečne obale i pristaništa

   Kandidati za gradske odbornike liste „Beograd ima snage — Zavetnici“ obišli su danas Gardoš i opštinu Zemun, a jedan od kandidata na toj listi, Katarina Komazec, ukazala je na problem neuređenih rečnih obala i pristaništa u Beogradu.

   Prema njenim rečima, Zavetnici u svom programu obuhvataju unapređenje kompletne turističke ponude Beograda sa posebnim osvrtom na Zemun i potencijale ove opštine kao što su Veliko ratno ostrvo, kula Gardoš, Dunavski kej i druge kulturno-istorijske posebnosti.

   „Beograd i Zemun imaju ogroman turistički potencijal. Kako prethodne tako i sadašnja vlast nisu pokazale interesovanje za unapređenje te privredne grane“, rekla je Komazec, saopštili su Zavetnici.

   Dunav i Sava, smatra Komazec, velika su razvojna šansa Beograda, koju su brojni evropski gradovi poput Beča, Budimpešte i Bratislave već iskoristili, „za razliku od nas“, preneo je Tanjug.

  • 13:22

   Kandidati sa liste SNS obišli Surčin

   Kandidati sa liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ Lepomir Ivković i Milan Gurović obišli su u Surčinu radove na potpunoj rekonstrukciji Doma kulture i razgovarali sa građanima na centralnom trgu.

   Svaka opština bez kulture i bez pozorišta, prema rečima Lepomira Ivkovića, „kao da nema dušu“, te je zahvalio Gradu Beogradu koji je „smogao snage“ i izdvojio dovoljno novca iz budžeta da napravi velelepnu scenu u rekonstruisanom Domu kulture, na šta su glumci koji će igrati na njoj ponosni.

   „Ponosim se što sam na listi ’Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd‘ upravo zbog ovakvih dela i ovakvih projekata, jer ono što SNS sa svojim koalicionim partnerima obeća, ona to i ispuni. Neka je nazdravlje svima, 4. marta nema dileme, pobeđujemo, pobeđujemo i pobeđujemo“, kaže Ivković.

   Kandidati sa liste Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd u opštini Surčin
   FILIP KRAINCANIC

   Kako je dodao, kao glumac koji je dugo godina igrao vožda Karađorđa, još ima monodramu na raspolaganju i obećao je predsedniku opštine Surčin da će tu monodramu pokloniti krajem godine, upravo na toj sceni u Surčinu.

   Proslavljeni košarkaš i kandidat Milan Gurović smatra da je u Surčinu mnogo toga urađeno, a istakao je da mu je fascinantno što u toj beogradskoj opštini ima više od 50 sportskih klubova, što je, smatra, za svaku pohvalu, dok je, kao „glavnog krivca“ za to označio predsednika opštine Stevu Šušu.

   „Moram da kažem da Grad Beograd ulaže ogromna sredstva i ove godine uloženo je više od 35 miliona dinara u sport. Sama činjenica da je 40 odsto dece više počelo da se bavi sportom fascinantna je i ljudi okupljeni oko liste ’Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd‘ i dalje će ulagati u sport i nadamo se dobrom“, rekao je Gurović.

  • 13:08

   Jovanović: Zalagaću se za zdraviju životnu sredinu

   Predsednik DSS i kandidat te partije za gradonačelnika Beograda Miloš Jovanović kaže da će se kao gradonačelnik zalagati da ljudi žive u zdravijoj životnoj sredini, sa manje automobila i buke na ulicama grada.

   „Jedan od naših prioriteta je da se iskoristi iskustva takozvanih zelenih gradova u svetu i da se smanji broj automobila kako na kolovozu, tako i na trotoaru. Zato će Beograd investirati u izgradnju nadzemnih garaža sa zelenim fasadama, odnosno fasadama sa vegetacijom, sa biljem“, rekao je on, navodi se u saopštenju DSS-a.

  • 11:45

   Šešelj: Podrška „Beogradu na vodi“, ali da se poštuje zakon

   Nosilac liste SRS-a Vojislav Šešelj i kandidat radikala za gradonačelnika Miljan Damjanović obišli su gradilište projekta „Beograd na vodi“ za koji su se, kako navode, radikali zalagali još pre dvadeset godina.

   „Jedan od velikih projekata u koji je ušla trenutna vlast je ’Beograd na vodi‘. Ali, taj projekat je bio u programima raznih političkih stranaka: i radikala, i socijalista devedesetih godina. Mi srpski radikali smo u našem programu za gradske izbore 2008. godine takođe imali ’Beograd na vodi‘, odnosno spuštanje grada na Savu i Dunav", rekao je on.

   Zato, kako kaže, radikali nikada nisu ni reč progovorili protiv samog projekta.

   „Ako nam narod ukaže poverenje i ako budemo učestvovali u gradskoj vlasti u narednom periodu, mi ćemo se truditi da se taj projekat nastavi, ali uz striktno poštovanje zakona“, naglašava Šešelj.

   Kaže i da se radikali zalažu da strani investitori dobiju koncesiju za izgradnju reprezentativnih građevina:

   „Ako mi budemo u vlasti, onda se neće moći desiti da neko dođe noću da ruši, pa makar i nelegalne objekte. Sprovodiće se striktno zakon, zakonski propisi i sve će biti rađeno kako ti propisi određuju. Mi ćemo onda nastojati da se sprovede striktna kontrola finansijskih sredstava.“

   Kad se rade stanovi - a ovo je izvanredna lokacija i tu se grade uglavnom najskuplji stanovi - njih nije teško prodati, dodaje Šešelj.

   Međutim, moramo biti oprezni kad se grade one velike reprezentativne građevine koje su u programu - i tu moraju strani investitori da se pojave, kaže i dodaje da se ne sme ulaziti u toliki rizik da to finansiramo državnim novcem ili da upadnemo u nove kredite.

   "Dakle, strani investitori, licencu, odnosno da dobiju pravo izgradnje i upravljanja, a onda sve da bude prepušteno tržištu, da dobiju koncesiju za izgradnju tih zgrada. To je ono što bi bilo po našem mišljenju najpametnije rešenje", smatra Šešelj.

  • 11:44

   Antić: Bićemo deo tima koji će razvijati Beograd

   Apsolutno sam uveren da će koalicija SPS i JS sa još većom snagom i još većim brojem odbornika biti deo gradskog parlamenta i deo tima koji će razvijati Beograd u interesu glavnog grada i cele Srbije, rekao je danas Aleksandar Antić, kandidat za gradonačelnika liste „Ivica Dačić SPS — JS Dragan Marković Palma“.

   Prema njegovim rečima, Beograd kao glavni grad treba da bude lokomotiva razvoja Srbije i Beograd mora da daje ritam tom razvoju.

   Aleksandar Antić
   © Tanjug / SPS

   „U poslednjih 10 godina smo pokazali da je naša koalicija u interesu građana Srbije i ja želim i Beogradu i Srbiji da budu jaki, jedinstveni i organizovani kao što je jaka, jedinstvena i organizovana koalicija SPS — Jedinstvena Srbija“, kaže Antić.

   Antić se zajedno sa Palmom obratio funkcionerima Jedinstvene Srbije i koalicionim partnerima iz SPS-a na obeležavanju 14. rođendana i slave Jedinstvene Srbije u beogradskoj opštini Surčin.

   Izrazio je uverenje će ta koalicija posle 4. marta biti nezaobilazan faktor u Beogradu.

  • 15:54

   GIK izdao akreditacije domaćim posmatračima

   CRTA je danas saopštila da je Gradska izborna komisija (GIK) izdala akreditacije domaćim posmatračima i tako omogućila da prate rad ovog organa, a akreditacije su dobili predstavnici CRTE, CeSID-a, Građana na straži i Jukoma.

   U saopštenju se navodi da CRTA, CeSID, Građani na straži i Jukom pozdravljaju taj postupak Gradske izborne komisije, ali ukazuju na činjenicu da se mesec dana rad Gradske izborne komisije odvijao bez prisustva javnosti, iako je rad te institucije po zakonu javan, preneo je Tanjug.

   „Nadamo da će GIK ubuduće usvojiti preciznije procedure za akreditovanje svih koji su zainteresovani za posmatranje izbornog procesa“, dodaje se u saopštenju.

   Posmatranje rada izborne komisije tokom sprovođenja izbora i biračkih odbora tokom izbornog dana od strane nezavisnih građanskih posmatračkih misija je demokratska tekovina i države članice OEBS-a su prihvatile obavezu da nezavisnim posmatračkim misijama omoguće nesmetan rad.

   „Objektivno i nestranačko posmatranje, analiza i izveštavanje o izbornom procesu od strane organizacija civilnog društva doprinosi povećanju informisanosti građana u vezi sa radom organa za sprovođenje izbora, kao i drugih aktera uključenih u izborni proces. Veća informisanost doprinosi boljem razumevanju izbornih radnji i jačanju poverenja građana u rad institucija, sam izborni proces i rezultate izbora“, dodaje se u saopštenju.

  • 13:53

   Jovanović: Omogućiti završetak radova na Hramu Svetog Save

   Predsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat za gradonačelnika Beograda Miloš Jovanović istakao je danas na Sretenje ispred Hrama Svetog Save da će grad i on kao gradonačelnik Beograda doneti odluku da srpska prestonica izdvoji dva miliona evra na godišnjem nivou kako bi se započeti radovi na Hramu, koji je simbol ne samo pravoslavlja i Srbije, već i Beograda, završili. 

   Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović
   © Foto : DSS

   „Naredne godine obeležićemo osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, za koju je upravo zaslužan Sveti Sava, i naša je dužnost da učinimo sve što je moguće da se radovi, prvenstveno oni na oslikavanju Hrama mozaikom, privedu kraju u najkraćem mogućem roku“, istakao je Jovanović.

   Odvajanjem tog novca, koji ne predstavlja više od 0,25 odsto gradskog budžeta, bio bi dat važan doprinos ovom izuzetno značajnom nacionalnom poduhvatu, dodao je Miloš Jovanović.

  • 13:36

   Stefanović: Želimo da iskoristimo vaše znanje i iskustvo

   Predsednik Gradskog odbora Beograd SNS Nebojša Stefanović poručio je danas, u razgovoru sa najstarijim sugrađanima opštine Savski venac, da je politika Aleksandra Vučića dokazala da je svaki građanin i svaki deo Beograda i Srbije jednako važan i da neće odusti od prakse neposredne i stalne komunikacije sa ljudima.

   Stefanović smatra da je to najbolji način da oni koji obavljaju državne funkcije čuju šta je građanima potrebno, šta misle, čime su zadovoljni, a čime ne.

   „Posebno nam je važno vaše mišljenje. Vi ste gradili i ovaj grad i našu zemlju i moramo da pronađeno način da na što bolji način iskoristimo vaše znanje i iskustvo“, rekao je Stefanović.

   On je dodao da je to moguće realizovati kroz razne programe kojima bi penzioneri bili uključeni u sistem.

  • 13:35

   Dveri: Unaprediti gradske kulturne manifestacije

   Pokret Dveri zalaže se, kako kažu, za „decentralizaciju gradske kulture“, povećanje nadležnosti opština u oblasti kulture i unapređenje gradskih kulturnih manifestacija, saopšteno je danas iz tog pokreta.

   Član Saveta za kulturu Beogradske organizacije Dveri, dirigent i kompozitor Milorad Marinković izjavio je da je potrebno izvršiti decentralizaciju gradske kulture, izgradnjom tzv. „kulturnih četvrti“ i „trgova kulture“, kao i „revitalizovanje starog, a zapuštenog gradskog jezgra“.

   Kako je rekao, treba povećati nadležnost opština u oblasti kulture i unaprediti gradske kulturne manifestacije „popularizacijom postojećih manifestacija, većom afirmacijom domaćih, naročito mlađih umetnika, većom afirmacijom nacionalne tradicije i tradicija nacionalnih manjina, organizovanjem besplatnih kulturnih sadržaja..."

  • 13:35

   Damjanović: Da ljudi živeo od svog rada

    

   Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Miljan Damjanović izjavio je danas, u razgovoru sa stanovnicima Sopota, da je cilj te stranke da se obezbedi da u svakom delu Beograda ljudi žive od svog rada.

   „Mi smo već izašli sa stanovištem da ćemo Beograd voditi na srpski način. To znači da moramo da obezbedimo u svakom delu Beograda da ljudi žive od svog rada, da nema razlike između toga da li je to razvoj centralne ili ruralne opštine u pitanju. Za prigradske opštine, poput Sopota, imamo jasan cilj i zadatak - da se povećaju dotacije i subvencije za poljoprivredu“ rekao je Damjanović koji je Sopot obišao u društvu sa stranačkim funkcionerima Nemanjom Šarovićem i Dubravkom Bojićem.

   Damjanović smatra da se malo izdvaja sredstava kojima se može preporoditi poljoprivredna proizvodnja.

    

  • 19:33

   Arsić: Glas za listu SNS-a, glas za sigurnu budućnost

   Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Veroljub Arsić razgovarao je sa najstarijim sugrađanima na opštini Zvezdara i tom prilikom istakao da Srpska napredna stranka brine o najstarijim sugrađanima podjednako, bez obzira da li oni žive u centru grada ili u prigradskim naseljima.

   „Srpska napredna stranka vodi odgovornu socijalnu politiku, kako na republičkom nivou, tako i na gradskom i lokalnom. Briga o najstarijim sugrađanima nam je prioritet, što smo i pokazali povećanjem penzija, otvaranjem Klubova za penzionere širom Beograda, u kojima mogu kvalitetnije i sadržajnije da provode vreme, kao i projektom ’senior kartica‘, kojim više od 40.000 penzionera ostvaruje razne popuste“, rekao je Arsić.

   On je ukazao i na to da predsednik Aleksandar Vučić ima najveću podršku upravo od najstarijih Beograđana, koji veruju u njegovu energiju i politiku koju sprovodi, jer se bori za stabilnost i budućnost Srbije.

   „Tim Srpske napredne stranke je u poslednje četiri godine napravio velike rezultate. Zato je 4. mart važan dan za Beograd i za sve njegove građana i zato pozivam sve da glasaju za listu „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd!", jer tako daju glas timu koji voli ovaj grad i glasaju za sigurnu za budućnost Beograda“, zaključio je Arsić, preneo je Tanjug.

  • 17:13

   Zukorlić izračunao: Mesečno po evro — i sve ulice biće asfaltirane

   Ako bi Beograd uštedeo mesečno samo jedan evro po glavi stanovnika, to bi značilo da bi se za godinu dana akumulirala sredstva dovoljna da se asfaltiraju sve ulice i izgradi kanalizaciona mreža, rekao je u okviru kampanje, predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

   Obraćajući se građanima Banovog Brda, Zukorlić je podsetio da Beograd ima dva miliona stanovnika i ekonomsku moć veću od pola države, ali i da istovremeno ima mnogo neasfaltiranih ulica i ono što nije za pohvalu da jedna četvrtina grada nema kanalizaciju.

   „Zato mi u Stranci pravde i pomirenja (SPP) ne ulazimo u velike priče i svađe oko velikih projekata, već se zalažemo da se na čelu gradske uprave nađu ljudi koji će biti odgovorni za ono za šta su zaduženi“, rekao je Zukorlić.

   On je istakao da je moguća drugačija politika i odgovorna vlast, te da je polovina programa stranke fokusirane na čoveka sa moralnim i ljudskim vrednostima, a istovremeno je, kaže, svestan da „to neće ići lako i brzo, jer imamo višedecenijske naslage od bivših režima koji su nas upropastili“.

   „Mogu da obećam da ću stati na strani obespravljenih, na stranu ugroženih, da ću biti sa njima. Ne velika obećanja, i najmanju ljudsku reč nikada nismo izneverili i to je ono što želimo da vratimo u politiku etiku i istinu. Da vratimo u politiku da je moguće biti političar koji ne laže i ne krade“, rekao je Zukorlić, a preneo Tanjug.    

  • 15:44

   Đurić: Lista Aleksandra Vučića znači napredak i razvoj Beograda

   14.2. 2018. — Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić izjavio je da su predstojeći izbori u Beogradu izbori za budućnost čitave Srbije i da odgovorna politika koju sprovodi SNS neće dozvoliti povratak u prošlost, kao i da će se boriti za budućnost i opstanak mladih u Srbiji.

   Đurić je u razgovoru sa građanima Rakovice istakao da je Beograd motor razvoja cele Srbije, te da se neće dozvoliti da državu pustoše i razaraju oni koji ponovo vrebaju priliku da se domognu vlasti i nastave sa pogubnom ekonomskom politikom.

   „Zbog toga razvoj Beograda mora da se nastavi. Naša je obaveza i dužnost da 4. marta u što većem broju podržimo nastavak razvoja grada koji je u prethodne četiri godine smanjio posledice razornih rezultata prethodne vlasti“, poručio je Đurić.

   On je naveo da je aktuelna gradska vlast umanjila dugove za gotovo 600 miliona evra, izgradila na desetine ulica, puteva, bulevara i stvorila ekonomske uslove da se u Beogradu otvara na desetine novih radnih mesta, kao i da će se otvaranje nastaviti u narednom periodu.

   Đurić je dodao da je Beograd postao turistička destinacija koja privlači veliki broj turista, ali i da je u ekonomskom smislu na mapi Evrope i da je to politika SNS-a i Aleksandra Vučića.

   „Nama je stalo da imamo budućnost u ovoj zemlji, zato našu podršku dajemo listi Aleksandra Vučića koja je u političkom smislu znači napredak i razvoj Beograda“, zaključio je Đurić.

   Marko Đurić
   © Tanjug / SNS
  • 14:38

   Vreme je da se pogledamo u oči

   Beograd nije siguran grad, to je činjenica koju svi znamo. Nije siguran zato što se verbalna agresija emituje sa samog vrha države, a zatim se ona izliva na naše ulice, izjavio je Lazar Lešnjak, kandidat za gradskog odbornika na listi „Šta radite bre — Marko Bastać“.

   „Beograd nije siguran, jer se nasilje ne sankcioniše, već promoviše. I to na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Nije siguran, jer nemamo jasan plan kako da se borimo protiv vršnjačkog nasilja koje je u ekspanziji. Ministar prosvete sa tim zbija šale. Nije siguran, jer umesto da kao društvo pomažemo žrtvama nasilja, mi ih guramo na društvenu marginu. A onda žene u sigurnim kućama ne mogu da nađu posao, jer poslodavci ne žele probleme. Beograd nije siguran, jer fantomi ne ruše samo zgrade u Savamali, već svakoga dana urušavaju sistem vrednosti koji je zasnovan na toleranciji, ljubavi i shvatanju da su razlike među nama bogatstvo. Zato fantomi i ostali koji se krijete iza raznoraznih maski, vreme je da se prikažete. Vreme je da se pogledamo u oči. Videćete da je mnogo više nas koji volimo i želimo da gradimo nego onih koji mrze i ruše. Vreme je za naše vreme“, rekao je Lešnjak.

   Izborni štab Marko Bastać - Šta to radite bre
   © Foto : Marko Bastać - Šta to radite bre

   Ispred izbornog štaba „Šta radite bre“ u Knez Mihailovoj ulici obeležen je i Dan zaljubljenih. Veliki broj parova se fotografisao i družio sa kandidatima za odbornike sa ove liste.

  • 14:34

   Jovanović: Starimo kao nacija, pomoći starijim sugrađanima

   Demokratska stranka Srbije se zalaže za izgradnju Gradskog centra za palijativno zbrinjavanje pacijenata, kako bi se pomoglo njima i njihovim porodicama, izjavio je kandidat DSS-a za gradonačelnika Miloš Jovanović.

   On je rekao da postajemo sve starija nacija, i da prema procenama Republičkog zavoda za statistiku, u Beogradu živi oko 300.000 ljudi starijih od 65 godina.

   "Od tih staračkih domaćinstava, najveći deo čine ona sa jednim članom. To su naši sugrađani o kojima se moramo brinuti", istakao je predsednik DSS.

   On je naveo da će DSS zbog toga osetno unaprediti rad Gerontološkog centra Beograd čiji kapaciteti moraju višestruko da se uvećaju kako bi se obezbedio domski smeštaj ili kućna nega svakome kome je to potrebno.

   "Pored toga, potrebno je izgraditi i gradski centar za palijativno zbrinjavanje pacijenata kako bi se pomoglo njima i njihovim porodicama", zaključio je kandidat DSS-a za gradonačelnika.

  • 16:13

   DSS: Izgraditi novo naselje Mihajlo Pupin na levoj obali Dunava

   „Potrebno je osnovati novu gradsku opštinu na levoj obali Dunava i izgraditi naselje ’Mihajlo Pupin‘ i Demokratska stranka Srbije će to uraditi ako dobije poverenje građana na izborima“, izjavio je kandidat za gradonačelnika DSS-a Miloš Jovanović.

   „Beograd mora da se razvija u širinu a ne u visinu. Zato ćemo ovde, na levoj obali Dunava osnovati novu gradsku opštinu Dunavski venac i izgraditi naselje ’Mihajlo Pupin‘ sa pet hiljada stanova“, rekao je predsednik DSS-a, koji je sa saradnicima obišao levu obalu Dunava kod Borče.

   On je naveo i da bi realna cena stana u novom naselju bila 650 evra po kvadratu.

   „Naselje, naravno sa pratećom infrastrukturom školama i vrtićima, biće prvenstveno namenjeno mladim bračnim parovima kako bi mogli da započnu svoj život u Beogradu sa manje briga“, zaključio je Jovanović.

  • 16:11

   Đilas: Imamo program koji možemo da sprovedemo

   Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je da gradska vlast mora da vodi računa o sugrađanima, a da lista koju on predvodi ima program za koji garantuje da može da ga sprovede.

   Na skupu u Mladenovcu Đilas je poručio da će da grade obdaništa, koja će biti besplatna, škole, a „učenici će dobijati besplatne udžbenike i jednog zdravstvenog radnika i školskog policajca u svakoj školi“, a mladi bračni parovi dobijaće 150 evra za stanarine ili za stambene kredite.

   „Brigu o zaposlenima u školstvu, zdravstvu i prosveti prenesite u beogradsku nadležnost. Kada prebacimo to na grad, povećaćemo im plate za 15 odsto, a kada odu u penziju, ako imaju manje od 20.000 dinara, grad će dodati još jednu penziju u tom iznosu“, rekao je Đilas.

   On je dodao da će ulagati u „rađanje malih ljudi Beograda, koji će postati veliki“, uvođenjem četvrtog besplatnog pokušaja vantelesne oplodnje.

   „Naša dužnost je da brinemo o ljudima Beograda i mi ćemo to činiti“, rekao je Đilas.

   Kako se tvrdi u saopštenju predizbornu tribinu održali su „u sali bez grejanja mesne zajednice Kovačevac, jer su čelnici Centra za kulturu i turizam Mladenovac prethodno odbili da toj listi izdaju u zakup salu u Mladenovcu“.    

  • 13:57

   Antić: Da radimo na zdravstvenom prosvećivanju društva

   13.2.2018. — U okviru zdravstvenog sistema država mora da pruži sveobuhvatnu, dostupnu, besplatnu i održivu zdravstvenu zaštitu, a mi moramo da radimo na zdravstvenom prosvećivanju celokupnog društva, počevši od dečjeg uzrasta, izjavio je kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Ivica Dačić SPS - JS Dragan Marković Palma“ Aleksandar Antić.

   „Novim programima ishrane naših najmlađih Beograđana u predškolskim i školskim ustanovama ispunićemo potrebu da se zdravo hranimo od najranijeg doba da bi bili zdrava nacija“, rekao je Antić na tribini „Zdrava žena, zdrava porodica“.

   Opšte zdravlje ženske populacije je, kako je istaknuto, osnovni uslov za kvalitet života žena, koje se odražava na ukupno zdravlje stanovništva, te da je zato važno da zdravlje porodice, a posebno zdravlje žena u porodici, bude u fokusu.

  • 13:34

   POKS: Vratimo Beogradu izgled i ugled

   Kandidat za gradonačelnika beograda Pokreta obnove Kraljevine Srbije Vojislav Mihajlović najavljuje da će od sutra svakog radnog dana od 12 do 19 časova razgovarati s građanima u prostorijama stranke u Bulevaru Despota Stefana 80 u Beogradu.

   Kako se navodi u saopštenju POKS-a, Mihajlović želi da u kontaktu s građanima prestonice čuje koji su im problemi i kakve sugestije imaju za bolje funkcionisanje gradske uprave i gradskih službi.

   „Želim, takođe, i da zainteresovanim građanima neposredno objasnim naš program razvoja Beograda i šta nas očekuje u budućnosti. Napravićemo dogovor sa građanima, koji je najkraći put da se Srbija vrati sebi, onom vremenu kada je nizala pobedu za pobedom, uspeh za uspehom, imala moćne saveznike iza sebe, kada je bila kraljevina“, kaže Mihajlović.

   Kako navodi, cilj tog pokreta je da se srpskoj prestonici vrate stari sjaj, kraljevski izgled i ugled, a iz nje proteraju prostakluk, sebičluk, kič i šund.

  • 19:15

   LDP: Uvek smo bili prijatelji LGBT zajednice, ponosimo se „prajdom“

   Kandidati LDP-a za odbornike sa predstavnicima LGBT udruženja „Da se zna“

   Kandidati LDP-a sastali su se sa predstavnicima udruženja „Da se zna“ kako bi razgovarali o problemima sa kojima se LGBT populacija susreće i njihovom rešavanju.

   Kako je saopšteno, kandidatkinja LDP-a Anita Mitić rekla je da je LDP od osnivanja prijatelj LGBT zajednice, te dodala da Beograd treba da podrži borbu protiv diskriminacije i suzbijanje nasilja.

   „LDP ima ’autovane‘ kandidate za odbornike u Skupštini grada. Trudili smo se da naša lista bude što otvorenija. Mnogi predstavnici LGBT zajednice sa kojima smo razgovarali nisu želeli da se angažuju javno, ali smo se dogovorili da nađu svoj način da budu deo kampanje“, rekla je Mitićeva.

   Na sastanku je zaključeno da Beograd mora da bude ponosan na Paradu i da ona ne treba da bude tretirana kao neprijatnost, već kao nešto čime se svi ponosimo.

  • 16:29

   Rada Trajković: DS je istorijski projekat, a ne instant stranka.

   Političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković pozvala je Beograđane da na predstojećim izborima glasaju za koaliciju okupljenu oko DS-a jer je, kako je navela, ta stranka „istorijski, a ne instant projekat“.

   Kako kaže, Beograd će sa Šutanovcem, kao gradonačelnikom, ponovo postati slobodan i dodaje da je „DS institucija, a ne instant stranka“, saopštila je DS.

   Trajkovićeva je kazala da je njena podrška Šutanovcu za gradonačelnika Beograda vođena i time što je upravo on obezbedio lekove za bolesne u Gračanici 2008. godine kada je, kako kaže, zbog administrativnih komplikacija bila sprečena dostava lekova.

   Ona je na konvenciji koalicije „Da oslobodimo Beograd“ u Hali sportova rekla da je DS je istorijski projekat, „jer dok je bilo te stranke, bilo je i demokratije ili bar borbe za demokratiju i slobodu“.

  • 15:35

   DSS: Grocka da postane posebna jedinica lokalne samouprave

   DSS
   © Foto : DSS

   Obodne gradske opštine treba da postanu posebne jedinice lokalne samouprave i da same odlučuju o sebi, a među njima se nalazi i Grocka, izjavio je kandidat za gradonačelnika Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

   On je, obilazeći sa saradnicima Grocku, ocenio da Beograd mora da promeni teritorijalnu organizaciju kako bi se lakše i efikasnije upravljalo gradom.

   „S jedne strane mora da se napravi niz novih gradskih opština poput Mirijeva, Dunavskog Benca i niza drugih. S druge strane, obodne gradske opštine treba da postanu posebne jedinice lokalne samouprave, i tu mislim na Grocku, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac, Sopot i Barajevo“, istakao je Jovanović.

   Predsednik DSS-a je naglasio da će se problemi Grocke lakše rešavati iz same Grocke, umesto iz Beograda.

   „Grocka ima niz problema sa kojima se suočava, počev od navodnjavanja i te sekundarne mreže, pa do niza drugih stvari.

   Stanovnici Grocke treba da uzmu stvar u svoje ruke“, zaključio je kandidat za gradonačelnika DSS.

  • 15:24

   Jeremić: Ne poklanjajte glasove SNS-u

   Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je građane nezadovoljne vlašću Srpske napredne stranke da na beogradskim izborima ne rasipaju glasove na liste koje ne prelaze cenzus.

   Time, kako kaže, građani „poklanjanju glasove SNS-u“.

   „Naša lista ’Dragan Đilas — Beograd odlučuje. Ljudi pobeđuju‘ je najjača opoziciona grupacija koja ima šanse da uzdrma vlast u glavnom gradu i glas za našu listu sigurno neće otići SNS-u“, rekao je Jeremić.

   Kandidat Narodne stranke za odbornika u Skupštini Beograda na listi okupljenoj oko Đilasa, lekar Andrej Bajec, rekao je da program te liste predviđa formiranje četiri hospisa — medicinskih ustanova za obolele od neizlečivih bolesti.

   „Njihov život u hospisima će biti produžen i oni će dobiti odgovarajuću negu, dok su sada prepušteni sami sebi“, rekao je Bajec, jedan od najmlađih hirurga u Srbiji i poverenik Narodne stranke za Vračar.

  • 14:14

   Dveri: Kako da unapredimo poslovnu infrastrukturu u Beogradu

   Mala i srednja preduzeća i preduzetničke radnje u Republici Srbiji u početnom periodu svog poslovanja i razvoja, susreću se sa velikim problemima i ograničenjima. Da bi se olakšalo njihovo poslovanje, njihov razvoj ubrzao i unapredio, neophodno je setom pratećih mera politike lokalnog ekonomskog razvoja i korišćenjem brojnih elemenata poslovne infrastrukture, pomoći poslovanje START-UP malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

   Kao prvu meru podške START-UP preuzetnicima u prve dve godine poslovanja predlažemo oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Alternativa toj meri je da analogno pomoći stranim investitorima, START-UP preduzetnici dobiju novčanu pomoć države u tom smislu i u celom iznosu za prve dve godine.

   Kao drugu meru podške START-UP privrednicima i preuzetnicima u prve dve godine poslovanja predlažemo kreatorima politike lokalnog ekonomskog razvoja da START-UP preuzetnicima u prve tri godine poslovanja omogući korišćenje poslovnog prostora grada bez naknade, kao i plaćanje iste u iznosu od 50% do pete godine rada.

   Kao treću meru podške START-UP privrednicima i preuzetnicima predlažemo da specijalizovane razvojne agencije daju podršku u smislu:

   • analize poslovnog okruženja,
   • pronalaženja zainteresovanih strana ‒ partnera,
   • savetodavne usluge u segmentu administrativnih, knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga,
   • savetodavne usluge u segmentu reklame i prodaje,
   • savetodavne usluge u segmentu poslovnog savetovanja,
   •  savetodavne usluge u segmentu poslovnog planiranja,
   • usluge finansijskog savetovanja, obuke i treninga,
   • stvaranje preduzetničkih mreža i mreža za podršku poslovnom razvoju s lokalnim i regionalnim partnerima...
   • permanentni monitoring START-UP preduzetnika.

    

  • 12:00

   GIK odbacio inicijativu DJB o glasanju u inostranstvu

   Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da je Gradska izborna komisija odbacila njihovu inicijativu da se građanima Srbije koji borave u inostranstvu omogući da glasaju na lokalnim izborima.

   „Gradska izborna komisija na ovaj način ograničava izborno pravo našim građanima koji borave u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu“, kaže se u saopštenju DJB.

   Kako podsećaju, DJB je uputio zahtev GIK i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće glasanje u inostranstvu na predstojećim izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart.

   Dodaju da je Pokret prošle godine predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino, kažu, ako se prijavi 100 birača.

   „S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani“, navodi se u saopštenju.

    

  • 22:31

   Šutanovac: Oslobodićemo Beograd

   Konvencija koalicije „Da oslobodimo Beograd — DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni“ održana je danas, a kandidat te koalicije za gradonačelnika Beograda i predsednik DS Dragan Šutanovac rekao je da izbori koji slede 4. marta nisu izbori samo za Beograd, već za celu Srbiju.

   On je citirao Zorana Đinđića, rekavši da je kada se pogleda unazad sve dobro što je urađeno u Srbiji urađeno od strane demokrata i da je glas za demokrate glas za one koji se bave problemima građana i koji nude rešenja.

   Kako kaže, u Beograd dolaze oni koji žele jeftinu radnu snagu i provod, te je ključno Beograd osloboditi od straha i boriti se ne za vlast, već za moderne i evropske vrednosti, te da Beograd „vode mali u ime velikog gazde“.

   „U ovoj borbi ćemo uspeti, jer su promene uvek kretale iz Beograda. Ovo je grudva koja će pokrenuti lavinu, da Beograd bude prvi korak ka modernoj Srbiji“, rekao je Šutanovac i dodao da će ukoliko pobedi omogućiti reforme u policiji, prosveti, zdravstvu, vojsci, javnoj upravi...

   Svoj govor je završio porukom: „Marš u istoriju, a neki i u zatvor“.

  • 16:32

   DS Krajišnicima: Ne slušajte one koji su vas ukrcali na traktore

   Sreto Malinović, kandidat za odbornika koalicije okupljene oko Demokratske stranke, poručio je Krajišnicima, koji podržavaju listu „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Srbiju“, da ne dozvole da ih još jednom izmanipulišu oni koji su ih „ukrcali na traktore i rasputili svugde po svetu“.

   „Nemojte dozvoliti da vi budete ’auto-škola‘ za pola Srbije, za obuku za traktore koja će morati da se iseli vremenom ako se ova pošast zadrži na vlasti“, poručio je u pisanoj izjavi medijima Malinović, a saopštila Demokratska stranka.

    

  • 14:02

   ŠRB organizovala akciju pored jelke

   Akcija ŠRB kod jelke
   ŠRB

   Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“ organizovala je danas u podne akciju pored novogodišnje jelke na Trgu Republike, a od nadležnih zatražila tačne podatke o broju turista u gradu.

   Aktivisti i kandidati za odbornike ove liste u simboličnoj trci napravili su 83 kruga, za svaku hiljadu evra po jedan krug, koliko je plaćena jelka.

   Kandidat za odbornika Lazar Lešnjak kritikovao je gradsku vlast tvrdeći da je nesposobna i bahata, jer i dalje drži okićenu jelku, koja je plaćena 83.000 evra od para građana, navodi se u saopštenju ŠRB.

   „Zamrznuti negde u vremenu novogodišnjeg slavlja oni ni baterije na Milenijumskom satu iza nas nisu u stanju da zamene mesecima, pa i on stoji. Ne damo im da zaustave vreme u Beogradu“, rekao je Lešnjak.

  • 13:34

   Vučić: Gde su te pare završile?

   Aleksandar Vučić i Siniša Mali
   © Tanjug / Tanja Valič

   Kasa Beograda pripada građanima, ne tajkunima i njihovim političkim zaštitnicima, poručio je danas Aleksandar Vučić na predizbornom skupu liste „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“ u Batajnici.

   On je podsetio da je pre nekoliko godina Srbija bila pred bankrotom, a Beograd prezadužen, dok je danas dug grada smanjen za 500 miliona evra, što znači i da je svaka porodica značajno manje zadužena.

   Ali, istakao je, pitanje je kako je bivša vlast toliko zadužila grad i napravila manjak u gradskoj kasi.

   „Gde su te pare završile?“, zapitao je Vučić i dodao da kad god se pokrene to konkretno, prosto pitanje, oni koji su krali kažu da je to politički progon.

   „Nema problema, završiće se izbori, pa ćemo videti gde su desetine miliona evra opljačkane od našeg naroda“, rekao je Vučić.    

  • 13:17

   Proglašena izborna lista br. 15 — Dr Muamer Zukorlić

   11.2.2018. — Gradska izborna komisija danas je proglasila izbornu listu broj 15 — „Dr Muamer Zukorlić — Stranka pravde i pomirenja“.

   Takođe je jednoglasno doneto rešenje o ispunjenosti uslova za određivanje predstavnika u prošireni sastav organa za sprovođenje izbora izborne liste broj 15, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

  • 11:16

   Beširi: Građani treba da znaju kako se troši njihov novac

   11.2.2018. — Kandidat Liberalno-demokratske partije za odbornika Naim Leo Beširi danas je ispred gradskog Sekretarijata za finansije rekao da gradski budžet treba da bude transparentniji i da građani imaju pravo da znaju i utiču na to kako se i za koje namene troši njihov novac.

   Beširi je rekao da se od 100 milijardi dinara, koliko je budžet Beograda za 2018. godinu, četvrtina budžeta troši na gradski prevoz, a da se ne vidi značajan napredak u kvalitetu prevoza koji koristi većina Beograđana i Beograđanki.

  • 10:59

   Damjanović: Radikali najviše doprineli razvoju Zemuna

   11.2.2018. — Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Miljan Damjanović obišao je danas teritoriju opštine Zemun i rekao da je u vreme kada su radikali bili na vlasti ta opština postala najefikasnija po načinu rada i da se tada najviše gradilo.

   „Radikali su bili stožer vlasti kada su se gradila najbolja naselja, kao što su danas velelepne Busije, Plavi horizonti, kada smo rekonstruisali pozorište u Zemunu, današnji Madlenijanum. Pokazali smo da se htenjem, voljom i željom sve može ostvariti“, rekao je Damjanović.

  • 16:26

   SNS: Građani na prvom mestu

   10.2.2018. — Za Srpsku naprednu stranku mišljenje građana je najvažnije i oni su na prvom mestu, poručili su danas potpredsednica SNS Marija Obradović, funkcionerka te stranke Dubravka Filipovski i kandidat sa liste „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“ Aleksandar Mirković.

   Obradovićeva je istakla da Beograđani veliku pažnju posvećuju uređenju grada, kako kroz rešavanje komunalnih problema tako i kroz uređenje zelenih površina, prostora za igru dece, ali insistiraju i na socijalnoj brizi grada prema sugrađanima.

   „U prethodnom periodu gradska vlast mnogo je učinila na smanjivanju duga kada su socijalna plaćanja u pitanju. Ne samo da smo izmirili sva dugovanja koja su prethodne vlasti u Beogradu načinila, već smo u ovih nekoliko godina postigli redovan ritam i povećanje isplata socijalnih prinadležnosti“, kazala je Obradovićeva.

   Ona je dodala da je vrlo važno da svaka porodilja odmah dobije 10.000 dinara za bebu, a mame koje su u kategoriji socijalno ugroženih, koje dobiju novorođenu bebu, od grada dobijaju još 25.000 dinara.

  • 14:33

   „Građanski front“ podržao Ne da(vi)mo Beograd

   10.2.2018. — Organizacije „građanskog fronta“ podržale su listu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd na beogradskim izborima, saopšteno je iz tog pokreta koji je danas zvanično otvorio izborni štab. 

   Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predstavnici Inicijative, kao i gosti iz Kraljeva, Niša i Zrenjanina govorili su o neophodnosti lokalnog organizovanja i delovanja građana u odbrani javnih dobara, u rešavanju komunalnih problema, ali i u borbi protiv korupcije i privatizacije komunalnih usluga.

  • 13:56

   Proterani iz Hrvatske podržali listu SNS-a za Beograd

   10.2.2018. — Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji podržala je istu „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ na izborima za Skupštinu Beograda, jer Srbija, kako kažu, po prvi put sada, kada vlast predvodi SNS, ima kapacitet i volju da reši problem proteranih iz Hrvatske. 

   Predsednik Koordinacije Milan Žunjić i predsednik Upravnog odbora Koordinacije Nenad Abramović pozvali su Srbe proterane iz Hrvatske, ali i one sa prostora Kosova i Metohije, da glasaju za listu koju predvodi Aleksandar Vučić i SNS i time, ističu, daju svoj doprinos kako bi se politika rešavanja problema nastavila.

  • 09:58

   Šešelj: Rešiti problem legalizacije bespravnih objekata

   10.2.2018. —  Beogradsko naselje Bežanijsku kosu posetili su nosilac liste Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i funkcioner stranke Nemanja Šarović, a lider radikala je u razgovoru sa građanima istakao da je jedan od najvećih problema sa kojima se Beograd suočava legalizacija bespravno sagrađenih objekata.

   „Obično su to kuće, ili poslovni prostor, stanovi. Takvih objekata je mnogo. Iako su doneseni, na prvi pogled, povoljni zakoni, gradska birokratija je sputavala legalizaciju. A kad vas nateraju da dugo čekate —e, onda je to milina za korupciju. I to radi birokratija kad nije dobro kontrolisana“, ocenio je Šešelj.

  • 14:23

   SRS: Beograd i Sankt Peterburg — pobratimi

   Kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda Miljan Damjanović i zamenik šefa izbornog štaba Aleksandar Šešelj predstavili su danas u okviru izborne kampanje programsku ideju bratimljenja srpske prestonice sa severnom prestonicom Rusije — Sankt Peterburgom.

   Predstavnici radikala su programsku ideju bratimljenja predstavili sugrađanima, koji su se na simboličan način okupili ispred spomenika poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

   „Republika Srbija i Ruska Federacija su dve prijateljske zemlje, a Srbi i Rusi su dva bratska naroda. Naš cilj je da nakon ovih izbora ostvarimo saradnju, da pobratimimo Beograd sa Sankt Peterburgom, severnom prestonicom Rusije, drugim najvećim gradom u Rusiji, ne samo u socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj, već i u infrastrukturnoj sferi“, rekao je Aleksandar Šešelj.

   Dodao je da u Sankt Peterburgu postoji metro koji je najdublji na svetu, koji je jedan od najboljih i koji, u proseku, kasni dva minuta godišnje.

   „Mi želimo da učestvujemo u vlasti nakon ovih izbora, želimo da dovedemo Rusiju u Beograd“, rekao je Aleksandar Šešelj i dodao: „Želimo Beograd na srpski način!“.

  • 13:44

   LDP: Naši mladi kvare svima planove

   Čedomir Jovanović u Mladenovcu.
   © Tanjug

   Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović razgovarao je danas sa građanima Mladenovca i predstavio im listu te partije na beogradskim izborima.

   „Naša lista je najmlađa. Svi su sjajni ljudi. Završili su fakultete i ulaze u izbore na isti onaj način na koji ulaze u život — bore se za svoje mesto, svima kvare planove. Svi kažu da nema prostora za njih i da ovo nije trenutak u kojem treba da rade to što rade. Zbog svega toga ja im puno dugujem u ime svih tih petnaest godina LDP-a, jer su uneli novi život u ovu stranku i mislim da će i im ljudi jednog dana biti zahvalni zbog svega što danas rade“, poručio je Jovanović.

   U razgovoru sa građanima Mladenovca, Jovanović je, pored kandidatkinja i kandidata, predstavio i program stranke za beogradske izbore.

   Građani su sa predsednikom LDP-a razgovarali i o problemima koji muče Mladenovac i načinima da se oni reše.

  • 12:54

   SNS: Ne lepimo plakate, ne prljamo Beograd

   Lista „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd!“ saopštila je danas da u okviru predizborne kampanje neće lepiti plakate kako ne bi ružila i prljala Beograd i pozvala sve ostale učesnike na izborima za skupštinu Beograda da slede njihovu inicijativu.

   Kandidati sa te liste istovremeno su započeli danas akciju uklanjanja grafita širom Beograda.

   Tako je prvi na listi „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd!“ dr Zoran Radojičić zajedno sa Goranom Vesićem, Goranom Grbovićem, te Bojanom Borić Breškovioć grafite uklanjao na Obilićevom vencu.

   Gradonačelnik Beograda i treći na listi Siniša Mali je, sa Lepomirom Ivkovićem i aktivistima, čistio grafite u bloku zgrada na Bulevaru Milutina Milankovića, a Irena Vujović, grafite je uklanjala zajedno sa drugim kandidatima sa liste, Svetislavom Buletom Goncićem, Brankom Milićevićem.

   Želja je da se ovom akcijom podigne svest građana o značaju čiste i uređene prestonice, i pošalje poruka da u tome moramo svi da učestvujemo, da ga zajedno razvijamo, jer Beograd može da bude lepši samo ako ga čuvaju svi Beograđani, poručili su učesnici akcije.

  • 09:40

   SPS: Bićemo najprijatnije iznenađenje na izborima

   Kandidat koalicije SPS — Jedinstvena Srbija za gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić poručio je na predizbornom skupu na Novom Beogradu da će ta koalicija biti najprijatnije iznenađenje na beogradskim izborima.

   Antić je rekao da je ključni element za njihov pozitivan rezultat velika podrška Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme, koji, kako je kazao, imaju veliki autoritet i u Beogradu i u celoj Srbiji.

   „Pre svega ćemo u Beogadu ojačati socijalni program, to jest daćemo veću podršku svim ranjivim kategorijama. Zatim, zalažemo se za veću podršku politici rađanja, porodici, trudnicama, porodiljama, kao i našim starijim sugrađanima koji su gradili i izgradili Beograd. Mi smo izgradili Novi Beograd i ponosni smo na to“, rekao je sinoć Antić.

   Antić je istakao da Novi Beograd, kao najveća opština u Srbiji, treba da bude lokomotiva razvoja prestonice.

   „Pred Beograđane izlazimo sa planom i programom i rezultatima. Želim da budem gradonačelnik Beograda, ali više od svega hoću da pobedimo na Novom Beogradu, koji je dugo bio bastion Socijalističke partije i biće to opet“, kazao je Antić.

  • 19:38

   Đurić: Izbori u Beogradu od ključnog značaja za nastavak razvoja

   8.2.2018. — Potpredsednik SNS-a Marko Đurić poručio je da su beogradski izbori od ključnog značaja za nastavak razvoja ne samo Beograda, nego i cele Srbije.

   Nakon razgovora sa mladim aktivistima SNS-a u mesnoj zajednici Međulužje, Đurić je novinarima naveo da će samo kroz uspeh i pobedu SNS-a na tim izborima, Srbija dobiti kapacitet koji joj je preko potreban da nastavi da se dinamično razvija.

   „Razvijena moderna metropola vući će Srbiju napred, dovodiće investicije i ekonomski razvoj u svaki kraj naše zemlje, a mi ćemo posebno nastojati da se Beograd ravnomerno razvija“, rekao je Đurić.

   Prema njegovim rečima, za Srbiju je strateški važno da budu pobeđeni problemi sa natalitetom.

  • 18:51

   Despotović: Da Beograd bolje tretira preduzetnike i inovatore

   8.8. 2016. — Kandidat za odbornika na beogradskim izborima Ivan Despotović poručio je da nova lica Liberalno-demokratske partije žele da promene način na koji grad tretira preduzetnike i inovatore, te da niko bolje od Beograda ne može da ih poveže.

   „Želimo da pomognemo mladim ljudima, da podstaknemo inovativni i preduzetnički duh kroz obrazovanje. Hoćemo da pomognemo start-apovima i preduzetnicima kroz otvaranje različitih biznis inkubatora koji će sa njima raditi“, poručio je Despotović.

   Prema njegovim rečima, ne postoji niko ko bi mogao bolje da poveže preduzetnike i inostrane investitore od Beograda i to mora da bude uloga grada.

   Dodao je da će takav pristup povećati zaposlenost i stvoriti prostor za ideju da najbolji u ovom gradu moraju dobiti podršku.

  • 14:27

   SNS: Mladi da rade i dobro zarade

   Kandidati za odbornike SNS Goran Grbović i Dragomir Petronijević u naučno-tehnološkom parku.
   Zoran Žestić

   U Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari nalaze se mladi ljudi, elita koja će voditi jednog dana grad i zemlju, te je podrška i rad sa njima zadatak izborne liste „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“, saglasni su kandidati za odbornike te liste Goran Grbović i Dragomir Petronijević.

   „Otvorili smo više od 20.000 radnih mesta, ali ne radi se samo o tome da mladi Beograđani imaju gde da se zaposle, nego da imaju dobra radna mesta gde mogu dobro da zarađuju, kao u bilo kom drugom velikom gradu u Evropi i svetu, da dobro žive od svog rada i da svoje proizvode izvoze na druga tržišta, što nam je i cilj. Mladi se ovde školuju, a uz ove uslove ovde i ostaju“, rekao je Petronijević za Tanjug prilikom posete NT parku.

   U toj „fabrici ideja“, kako je NT park okarakterisao Petronijević, radi 594 mladih, koji, kako kaže, razvijaju svoje ideje, a prošle godine, naveo je, zaradili su 10 miliona evra, te imali šest miliona evra izvoza.

   Od „zgrade duhova koja je propadala“, kaže Petronijević, koji je i član Gradskog veća, zajedničkim radom sa Ministarstvom i sa Beogradskim univerzitetom uspelo se u nameri da se napravi NT Park, odnosno „fabrika ideja“, gde mladi ljudi kroz gradska takmičenja dobijaju i novac, ali takođe i prostor.

   „To su uslovi koje gradimo da mladi ostanu u Beogradu i Srbiji“, podvlači Petronijević.

   Kandidat za odbornika Goran Grbović naglašava da će ambicije mladih u NT Parku biti podržane od liste „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“, jer su ti mladi, kako smatra, „elita koja će voditi jednog dana grad i zemlju“, te je zadatak tima u kome se nalazi i specifična podrška i rad sa tim mladim ljudima.

   „Ja sam njima potpuno impresioniran i o njima moramo zaista da povedemo računa. Oni će biti u fokusu ove liste za Beograd i ovog tima, ove godine će se graditi i industrijski park u Borči, što je jako važno i to će direktno zaposliti više od 10.000 mladih ljudi i oni će uvek imati podršku u našem stručnom timu, prosto, mi volimo ovaj grad, zato što volimo Beograd“, kaže Grbović.

  • 14:03

   DSS: Ekološka vozila za javni prevoz

   Beograd ima preko pola miliona registrovanih vozila a nivo zagađenja je 1,5 puta veći od dozvoljenih vrednosti, i zbog toga treba nabaviti ekološka vozila za javni gradski prevoz, izjavio je potpredsednik DSS-a Predrag Marsenić.

   On je istakao da bi trebalo motivisati sugrađane da manje koriste svoje privatne automobile a da više koriste javni gradski prevoz.

   „Ta vrsta prevoza će biti jeftinija i efikasnija, a posle četiri godine mandata i potpuno besplatna za sve naše građane", rekao je potpredsednik DSS.

   Prema njegovim rečima, kada DSS bude preuzeo odgovornost za upravljanje gradom, biće nabavljena ekološka vozila, elektrobusevi i vozila na prirodni zemni gas, kako bi bile zamenjene one trase koje su najzagađenije, a tako bi se nivo zagađenja smanjio za 30 posto.

   „Otvorićemo žutu traku za vozila sa troje i više putnika i na taj način ubrzati saobraćaj u Beogradu i smanjiti broj putničkih vozila za 3 do 5 posto. Uz to, imamo i ideju da napravimo pešačko-biciklističke mostove, čime će građani Beograda u nekoj budućnosti živeti lepše, pristojnije i mnogo zdravije", zaključio je Marsenić.

    

  • 12:15

   Bastać: Okrečimo Beograd!

   Marko Bastać u akciji Veliko sređivanje Beograda
   "STA RADITE BRE- MARKO BASTAC"

   Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“ nastavila je akciju „Veliko spremanje Beograda“, krečenjem i čišćenjem prolaza u Čika Ljubinoj ulici broj 7.

   Aktivisti odborničke liste na čelu sa Markom Bastaćem za nekoliko sati rada su ižvrljane i prljave zidove u ovom pasažu, kojim dnevno prolazi na hiljade Beograđana, pretvorili u čist i uređen prostor.

   „Javni prolazi u zgradama koje mi sada sređujemo su godinama zapušteni“, rekao je Bastać, navodeći da su se već bavili polomljenim trotoarskim pločama i razvaljenim betonskim stubovima širom Beograda i da će narednih dana nastaviti sa akcijom „Veliko spremanje Beograda“.

    

  • 11:47

   Šešelj: Srbija pomaže, ali ne može da primi migrante

   Nosilac liste Srpske radikalne stranke za beogradske izbore Vojislav Šešelj i kandidat za gradonačelnika Milan Damjanović, posetili su opštinu Obrenovac koju je posle nedavne vodene stihije zadesila i „poplava“ migranata.

   Radikali su istakli da imaju jasan stav o pitanju migranata u Srbiji.

   „Mi smo svesni svih problema sa kojima se suočava Obrenovac. Još se osećaju posledice poplave. Obrenovac je imao pored te svoje muke dosta problema i sa tim migrantima. Vi znate da je od prvog dana stav Srpske radikalne stranke bio da Srbija može te unesrećene ljude usput da nahrani, da im pomogne, ali da ne može da ih primi. Ne može trajno da ih primi i nema gde da ih naseli“, rekao je Šešelj.

   „Lepo je hvaliti se u svetu — učinili smo to i to, ali isti taj svet koji je izazvao rat u Avganistanu, Iraku u Siriji, on treba svoja leđa da podmetne. Ima ogromne potencijale, a ne jedna siromašna Srbija“, kazao je lider radikala.

   On je izrazio uverenje da će građani na predstojećim izborima dati poverenje vrednim i sposobnim kadrovima Srpske radikalne stranke.

   „Mi se nadamo, braćo i sestre, rekao je Šešelj, da ćemo zahvaljujući poverenju građana uspeti da probijemo cenzus na ovim izborima, da ćemo formirati ozbiljnu, jaku odborničku grupu, a onda će se stvoriti uslovi i za naše učešće u beogradskoj vlasti“, rekao je on.

   „Mi smo stranka koja ima sposobne kadrove, ozbiljne ljude, mi smo stranka disciplinovanih i marljivih ljudi, mi smo stranka ljudi koji izgaraju na svom poslu“, naglasio je Šešelj u Obrenovcu.

  • 21:42

   Lista „Zato što volimo Beograd“ promovisala izborni spot

   7.2.2018. — Lista „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“ promovisala je večeras izborni spot sa pesmom na Jutjubu.

   Pesmu „Prestonica nade“ komponovala je Leontina Vukomanović na tekst Milovana Vitezovića, objavljeno je na Tviter nalogu SNS.

   U spotu su prikazani najlepši delova Beograda, kao i njegovi sugrađani.

  • 17:00

   Jovanović: Besplatan gradski prevoz da se smanji zagađenje

   7.2. 2018. Predsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat te partije za gradonačelnika Miloš Jovanović izjavio je da će DSS, ako bude na vlasti u Beogradu, do kraja svog mandata obezbediti besplatan gradski prevoz za sve.

   Naša želja je da podstaknemo ljude da manje koriste svoje automobile u Beogradu, a time da povećamo i efikasnost upotrebe gradskog prevoza, izjavio je Jovanović građanima ispred garaže GSP-a na Novom Beogradu

   Da bi se to postiglo, naveo je Jovanović, najefikasnije bi bilo da u prvoj fazi gradski prevoz bude besplatan za korisnike koji su ga do sada koristili po povlašćenim cenama, a to su invalidi, deo penzionera, studenti i nezaposlena lica.

  • 16:42

   Građani sa decom podržali Branka Kockicu

   7.2.2018. — Veliki broj građana okupio se ispred pozorištanca "Puž" na Vračaru kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog kritika koje je izneo kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas, a u vezi sa zajedničkom akcijom te opštine i pozorištanca kojom se deci tokom zimskog raspusta poklanjaju besplatne predstave i ujedno dali podršku Branku Milićeviću - Branku Kockici.

   Okupljenim građanima, među kojima je bilo i dece, obratio se Branko Kockica koji je izveo mini performans tokom kojeg je pričao, pevao pesme koje su obeležile detinjstvo mnogih, poput čuvene "U svetu postoji jedno carstvo" i više puta izgovarao "tatatatira" - pozdrav koji je obeležio kultnu dečju emisiju "Kocka, kocka, kockica".

   "Ne želim da držim nikakav politički govor. Hvala svima što ste došli. Ne želim da komentarišem ovu moju i nezgodu nekih drugih drugara. Ne želim, a i nema potrebe", rekao je Branko i dodao:

   "Drage naše i dragi naši. Ja sam Branko Kockica, puž, glumac i dečiji drugar".

  • 16:41

   Mali i Radojčić u kampanji obišli park Ušće

   7.2.2018. — Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i Zoran Radojčić, prvi na izbornoj listi „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ obišli su radove na izgradnji parka „Ušće“ na Novom Beogradu, koji će biti jedan od najvećih beogradskih parkova.

   Siniša Mali
   © Tanjug / Sava Radovanović

   Park će imati sedam novih igrališta, veliko igralište za decu, a u njemu će prvi put u prestonici biti izgrađeno muzičko igralište.

   Mali je istakao da je gradska vlast u protekle četiri godine uradila mnogo toga da Beograd bude lepši i bolje mesto za život.

  • 14:56

   DS: Srbija prva u regionu po odlasku obrazovanih

   Vesna Rakić Vodinelić
   © Tanjug / DS

   Prva na listi kandidata za odbornike stranaka okupljenih oko DS-a, Vesna Rakić Vodinelić ocenila je da obrazovani ljudi beže iz Srbije, jer aktuelna vlast ne ostavlja prostor za one sa pravim znanjem.

   Ona je navela da je od devedesetih godina do danas iz Srbije otišlo oko 7.300 doktora nauka, i to samo u Ameriku i Kanadu, dok se, kaže, više od 70.000 ljudi koji su završili fakultete, mastere ili magistarske studije u Srbiji nalazi takođe u Americi ili u Kanadi.

   Taj negativan trend, ocenila je Rakić Vodinelić, posledica je nepoštovanja pravog znanja, zapošljavanja ljudi bez diploma, s lažnim doktoratima, što sve, kako je rekla, čini aktuelna vlast, praveći tako novu političku elitu.

   „Moramo da poromenimo vlast da bi ljudi koji su otišli zbog takvih imali gde da se vrate", rekla je Rakić Vodinelić, ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.

    

  • 14:26

   Dveri i DJB: „Koruptolomac“ plovi Dunavom

   U okviru kampanje za beogradske izbore, predsednik Dveri Boško Obradović sa koalicionim partnerom Sašom Radulovićem i sa kandidatima za odbornike liste „Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate", ploveći Dunavom i Savom na prvom beogradskom „Koruptolomcu", poručio je da ova lista ima jasan plan kako da napuni gradsku kasu, a da dodatno ne opterećuje Beograđane, već da im olakša životne uslove u prestonici.

   „Ovih dana od raznih izbornih listi na nivou grada Beograda možete čuti najrazličitija predizborna obećanja. Svi daju sjajne ideje kako će Beograd procvetati nakon njihovog dolaska na vlast, jedino niko ne zna da odgovori na pitanje odakle pare za sve te investicije u komunalnu infrastrukturu, u socijalnu politiku, u zdravstvenu zaštitu i u sve drugo što su toliko izobećavali", rekao je Boško Obradović.

   On je istakao da jedini koji nude konkretno rešenje kako da se napuni gradska kasa Beograda, jeste upravo koalicija Dosta je bilo i Dveri. Dodao je da jedino ova koalicija ukazuje da je ključni resurs svake prestonice na svetu njeno građevinsko zemljiste i da od oporezivanja građevinskog zemljišta može da se ozbiljno napuni gradska kasa, pa se onda iz toga može investirati u sve ono što je od interesa Beograđana.

   „Dakle, ključna stvar u Beogradu jeste zaustaviti divlju gradnju koja je nabujala, uraditi sve potrebne urbanističke planove, znati tačno koje su sve zone gradsko građevinsko zemljište i na njima naplatiti onaj porez koji treba da bude naplaćen i tako napuniti gradsku kasu Beograda i odatle onda ivestirati, primera radi, u besplatne vrtiće, u besplatne udžbenike za sve srednje i osnovne škole ili u pojeftinjenje gradskog prevoza ili recimo Beograđanima omogućiti smanjenje plaćanja poreza na imovinu.

   Sve je to moguće onda kada pare Beograđana ostanu u gradskim rukama, a ne budu predate u ruke tajkuna, bilo da su domaći ili strani investitori. I zato je ovo jedna od najvažnijih tačaka našeg programa i zato se ovo današnje krstarenje zove krstarenje beogradskim 'Koruptolomcem', simbolom borbe protiv kriminala i korupcije i u ovome gradu, koji je jedan od ključnih centara kriminala i korupcije u Srbiji uopšte", zaključio je Obradović.

    

  • 11:45

   Šešelj: Pare za kulturu, ukinuti finansiranje NVO i medija

   Nosilac liste Srpske radikalne stranke za beogradske izbore Vojislav Šešelj i kandidat za gradonačelnika SRS Milan Damjanović obišli su Kalemegdan i građanima centralnih beogradskih opština predstavili konkretan i jasan program radikala kojim se mogu obezbediti sredstva za razvoj kulturnog života.

   „Upravljanje Beogradom kao metropolom, kao zaista velikim gradom, ne podrazumeva samo rešavanje komunalnih problema. Beograd ima vrlo visok stepen samouprave i ima vrlo značajne funkcije u kulturnoj sferi", rekao je Šešelj.

   „Ono što država i lokalna samouprava treba da finansiraju, to je dakle sračunato sa nekim nacionalnim interesom: da se podstaknu domaći dramski pisci, da se motivišu režiseri da režiraju domaće drame: i starih i novih autora, a da sve to ima jednu patriotsku poruku, jer ono što ima patriotsku poruku treba država da finansira, a ono što nema, nek prepusti tržištu", kazao je Šešelj.

   Drugo, naveo je lider radikala, „ukinuli bismo finansiranje svih tih nevladinih organizacija koje deluju protiv Srbije i srpskog naroda i ukinuli bismo finansiranje medija koji su u antisrpskoj funkciji".

   „Mediji treba da idu na tržište, a da se finansira samo ono što je zaista od nacionalnog ili gradskog značaja. A sve ostalo, kako se ko snađe na tržištu", kategoričan je lider radikala.

    

  • 17:25

   Obradović: Domaćinsko poslovanje,poverenje građana

   6.2.2018. — Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marija Obradović posetila je danas Domove za stara lica u Ovči i Borči, gde je sa najstarim sugrađanima razgovarala o predstojećim beogradskim izborima i odgovornoj socijalnoj politici koju sprovodi tim SNS u Beogradu.

   Obradović je naglasila da su najstariji sugrađani, uprkos reformama koje su ih najviše pogodile, nastavili snažno da veruju u politiku Aleksandra Vučića i SNS, jer su domaćinskim upravljanjem javnim finansijama, doveli do ozdravljenja srpske ekonomije, što je omogućilo da se u ovoj godini povećaju penzije i plate.

  • 17:24

   Koalicija oko DS predala listu u Smederevskoj Palanci

   6.2.2018. — Koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) pod nazivom „Palanka u srcu“ predala je listu odbornika za lokalne izbore u Smederevskoj Palanci, saopštila je DS. 

   Narodni poslanik i funkcioner DS Radoslav Milojičić izjavio je da je od opozicionih organizacija jedino koalicija oko DS uspela da u jednom danu prikupi 1.700 potpisa.

  • 15:30

   Bastać: Rešiti problem divljih naselja

   6.2.2018. — Nosilac liste „Šta radite bre“ na gradskim izborima Marko Bastać obišao je danas sa grupom kandidata za odbornike „divlje naselje“ kod Pančevačkog mosta.

   Bastać je rekao da je potrebno rešiti problem "divljih naselja", da otpad koji se baca u tim naseljima „nije samo sramota za gradsku vlast već je i potencijalni izvor zaraze za sve građane koji tu stanuju, ali i one koji tuda prolaze“.

   „To mora da se promeni“, rekao je Bastać i dodao da umesto što se pare troše „na besmislene projekte“ potrebno rešiti problem takvih naselja.

  • 15:27

   Antić: Saradnja sa evropskim gradovima korisna za Beograđane

   6.2.2018. — Kandidat za gradonačelnika koalicije SPS — Jedinstvena Srbija Aleksandar Antić i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma razgovarali su sa građanima Rakovice i poručili da je saradnja sa evropskim gradovima korisna za Beograđane. 

   Antić je, podsetivši na njegov sastanak sa gradonačelnikom Istanbula, istakao da je to svetska metropola od koje mnogo toga može da se nauči. 

  • 15:24

   Vučković: Smanjićemo nepravedan porez na imovinu

   6.2.2018. — Kandidatkinja za odbornicu Skupštine Beograda Nataša Vučković poručila je građanima Savskog vencada će lista okupljena oko DS smanjiti porez na imovinu, koji je aktuelna gradska vlast, kako tvrdi, višestruko podigla od 2013. godine.

   Ona je u razgovoru s građanima ukazala da „njihovi problemi kreću od 2013. godine“, kada su, kaže, donete izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu. 

  • 14:29

   Dveri i DJB krenule u kampanju sa Savskog pristaništa

   6.2.2018. — Dosta je bilo i Dveri krenule su u kampanju za lokalne izbore u Beogradu sa Savskom pristaništa kod Beton hale navodeći da je to simbolično jer se odatle vidi spomenik Beogradski pobednik koji je „simbol pobede ovog naroda i grada“.

   Na konferenciji za novinare predstavnici liste „Dosta je bilo i Dveri - da ovi odu a da se oni ne vrate“ su ocenili da „pogrešni ljudi vode Beograd“ te da su se za „22 godine manje više svi političari i političke stranke“ smenjivale na vlasti.

   Kandidat na listi Srđan Nogo rekao je da je koalicija Dveri i Dosta bilo novost na političkoj sceni, ukazujući da jedino ta dva pokreta nisu bila nikada na vlasti.

   Onaj ko je zadovoljan dosadašnjim političkim opcijama koje su vladale Srbijom i gradom Beogradom na beogradskim izborima 4. marta ima za koga da glasa, rekao je Nogo, ali i dodao da ljudi koji su nezadovoljni onim što se dešava imaju političku opciju - koaliciju Dosta je bilo i Dveri.

  • 13:52

   Đilas: Ne ulaže se u autobuse, GSP će se ugasiti

   6.2.2018. — Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je da je „veliki problem što se ne ulaže u autobuse“ i da će se, ako se nešto ne promeni, „GSP definitivno ugasiti“.

   Kako je u saopštenju rečeno, Đilas je razgovarao sa predsednikom Sindikata „Sloga“ GSP Nebojšom Aleksićem na autobuskoj stanici Zeleni venac, koji mu je, navodi se, skrenuo pažnju na težak položaj radnika GSP-a, te da se, kako tvrdi, troše velike pare na reprezentaciju dok se „preduzeće raspada“.

   Dragan Đilas
   © Foto : DS

   Đilas je rekao da je veliki problem što se ne ulaže u autobuse, podsetio da su ga napadali što kupuje „Solaris“ autobuse, jer nisu domaće proizvodnje.

   Izneo je podatak da je u njegovom petogodišnjem mandatu kupljeno 157 „Ikarbus“ autobusa, dok je, kaže, aktuelna gradska vlast, za četiri godne, „kupila samo 90 autobusa istog proizvođača“.

  • 12:33

   Beširi: Ministar prosvete ne sme da stigmatizuje mlade

   6.2.2018. Kadidat LDP za odbornika Naim Leo Beširi razgovorao je sa roditeljima i mladima o problemima sa kojima se susreću u obrazovnom sistemu, a povodom izjave ministra prosvete Mladena Šarčevića da decu koja su koristila narkotike i to kačila na društvene mreže treba izbaciti iz škola, a njihove roditelje oštro kazniti.

   "Ministar prosvete nam je poslao poruku da država nema sistem da reaguje u ovakvim situacijama, a da su roditelji i njihova deca prepušteni sami sebi. Pozivam ministra da nađe bolji i humaniji način, koji će omogućiti razgovor mladim ljudima sa nadležnima unutar obrazovnog sistema i da ne stigmatizuje mlade ljude i porodice, jer to direktno utiče na njihove živote", kaže Beširi.

   Smatra da je neophodno da Šarčević izađe sa konkretnim predlogom zasnovanim na istraživanjima i činjenicama, jer je reč o životima mladih.

   On, takođe, ističe da ovo nije samo odgovornost ministarstva prosvete, već da u rešavanje problema moraju da se uključe i ministarstva pravde i unutrašnjih poslova.

   Kako se navodi u saopštenju LDP, roditelji i mladi koji su prisustvovali razgovoru istakli su zabrinutost zbog lošeg obrazovnog istema i odbijanja ljudi unutar njega da izađu u susret i pomognu učenicima sa problemom.

   Oni su, takođe, razgovarali i o mehanizmima kojima se mladima može pomoći, kao i radikalnoj ideji ministra Šarčevića i njenim posledicama.

   Zaključak sastanka je da je sistem zakazao.

   Pored sistemskog ignorisanja problema, veliki problem, ističe Beširi, je odsustvo pravog sistema vrednosti i činjenica da se mladima kao idoli nameću kriminalci, zločinci.

  • 09:28

   Šešelj: Radikali će ponovo preporoditi Surčin

   6.2.2018. Nosilac liste SRS Vojislav Šešelj i kandidat za gradonačelnika Miljan Damjanović posetili su Opštinu Surčin i tom prilikom podsetili građane šta je sve urađeno za tu opštinu u vreme dok je SRS bila na vlasti.

   „Mi smo se pre 20 godina dokazali. Čuda smo učinili dok smo bili na vlasti u ondašnjoj Opštini Zemun kojoj je pripadao Surčin i sva surčinska sela“, kaže Šešelj.

   Podseća da je za tri godine zahvaljujući SRS asfaltirana Vinogradska ulicu, vodovod za sva surčinska sela - Jakovo, Boljevce, Progar, Bečmen, Petrovčić, kao i da je velikom broju izbeglica omogućeno da se naseli, navodi se u saopštenju stranke.

   Ističe da je za vreme trogodišnje vlasti SRS potpuno uništila korupciju.

  • 20:16

   Skup SNS-a: Tim uspešnih ljudi za još bolji i lepši Beograd

   Prvi na izbornoj listi „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“ Zoran Radojičić na predstavljanju kandidata te liste za odbornike poručio je da je to tim profesionalaca, ljudi uspešnih u poslovima kojima se bave, i koji su posvećeni cilju, Beogradu budućnosti u kojem će naša deca želeti da žive i ostanu i Beogradu metropoli na svetskom i evropskom nivou.

   Radojičić je na skupu u Domu omladine rekao da u viziji kojom se vode i koju će ostvariti centralno mesto imaju Beograđani i poručio da će svaki građanin glavnog grada Srbije imati isti kvalitet života bez obzira u kojem delu grada živeo.

   Skup SNS : Tim uspešnih ljudi za još bolji i lepši Beograd
   © Tanjug / Tanja Valič

   On je istakao da imaju tim sposoban i posvećen tome, i da će se transparentno, posvećeno i iskreno boriti da se sve planirano i ostvari.

   „Dajem reč da ćemo raditi transparentno, iskreno, uporno i posvećeno do cilja, a to je da Beograd bude grad u kome će naša deca želeti da žive“, rekao je on.

   Među najvažnije projekte koji se već rade izdvojio je „Beograd na vodi“, ukazao na projekat izgradnje „Tiršove 2“, za koju je Vlada Srbije odvojila 52 miliona evra, koja će imati 30.000 kvadratnih metara za, kako je podvukao, svetski nivo lečenja naše dece.

   Prvi na listi „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ je kao takođe primaran projekat izdvojio izgradnju metroa koji će, ističe, promeniti fizionomiju, ali i filozofiju grada i napraviti od Beograda grad budućnosti.

   Kako je rekao, u svim tim velikim projektima čovek nije zaboravljen, već je, naprotiv, na prvom mestu, jer bez obzira gde žive, svi žitelji glavnog grada moraju da imaju isti kvalitet života.

   Prisutni na skupu SNS u Domu omladinec
   © Tanjug / Tanja Valič

   Radojičić je poručio da svim stanovnicima glavnog grada moraju biti dostupni lekar i zdravstvena zaštita, škole i vrtići, sportski tereni, kulturni sadržaji...

   Prema njegovim rečima, stalno će razgovarati sa sugrađanima jer je njihovo mišljenje na prvom mestu, kao i njihove želje i potrebe...

   „Definisanje prioriteta je zajednički interes“, rekao je Radojičić i dodao da samo zajedno mogu da ostvare sve ciljeve: da Beograd bude evropska i svetska metropola.

   Druga na listi, balerina Aja Jung, poručila je da Beograd mora biti iznad politike, iznad svakodnevnog i izvan standardnog, a da su ljudi sa liste „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“ tim koji glavni grad može da povede napred.

   Politika, kaže, mora da miri najrazličitija razmišljanja i stanovišta, a upravo to je kultura — u govoru, dijalogu, razmišljanju, delovanju, „ona kultura koja postaje sve više naš prioritetni cilj, ako želimo da opstanemo kao društvo“.

   Strateški cilj je, poručila je, jačanje kvaliteta i povećanje kulturnih sadržaja za 30 odsto do 2021. godine, u šta je, kaže, uverena, budući da se sa boljim stanjem gradskih finansija, više sredstava ulaže u kulturu, koja je „investicija, a ne trošak“.   

   Beograd, istakla je, ima ljude koji imaju iskustvo, energiju, znanje i hrabrost za velike i vidljive projekte.

   Dodala je da je, među projektima iz oblasti kulture, u planu obnova kulturnih centara u Surčinu, Borči, Dobanovcima, Boljevcu, kao i izgradnja nove zgrade opere i baleta, ali da će se istovremeno insistirati na sadržajima, jer „velelepna galerija ne garantuje dobar program, kao ni što ni uglancan restoran bez dobrog kuvara ne može da se pohvali gostima“.

  • 15:00

   Šutanovac obećava besplatne udžbenike

   Kandidat za gradonačelnika Beograda sa liste „Da oslobodimo Beograd — DS, SDS, NOVA, ZEP Zeleni“ Dragan Šutanovac razgovarao je sa građanima na Vračaru i obećao da će ta lista, ukoliko postane gradonačelnik, svim đacima Beograda omogućiti besplatne udžbenike. 

   Kako se navodi u saopštenju, Šutanovac je rekao da je Beograd već sprovodio ovakav projekat, ali da ga je sadašnja vlast ukinula. 

  • 14:52

   Jovanović: Nelegalni objekti biće srušeni bagerima

   Predsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat te stranke za gradonačelnika, Miloš Jovanović, izjavio je da će nelegalno izgrađeni objekti i kuće na Savskom nasipu, kod Bloka 45, biti bagerima srušeni.

   „Niko ne može da bude jači od zakona i države“, istakao je Jovanović koji je, sa saradnicima, obišao Savski nasip.


  • 14:05

   Mihajlović: Kritike za izmeštanje mosta dolaze od opozicije

   Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da podržava odluku da se izmesti Stari savski most u Beogradu i da su kritike potekle od opozicije, kao i da Dragan Đilas najmanje ima pravo da kritikuje pošto je naprvio most kod Ade, koji je prazan i bez pristupnih saobraćajnica.

   Na pitanje novinara kako komentariše kritike za izmeštanje Starog savskog mosta, Mihajlović je rekla da je videla razne komentare, ali od koga dolaze.


  • 13:28

   ŠRB: Ombudsman za kućne ljubimce u Beogradu

   Predstavnici Grupe građana „Šta radite bre — Marko Bastać“ razgovarali su u Knez Mihailovoj ulici sa vlasnicima kućnih ljubimaca o uvođenju „Ombudsmana za kućne ljubimce“, kako bi Beograd postao „pet frendli“ grad.

   Kandidat na izbornoj listi te grupe građana Lazar Lešnjak smatra da gradske vlasti ne znaju koliko u prestonici ima kućnih ljubimaca te predlažu uvođenje institucije ombudsmana za kućne ljubimce, čiji osnovni zadatak će biti da na nivou čitavog društva „naučimo da živimo zajedno sa životinjama koje su u našem okruženju“.

  • 13:07

   GIK: Lista „Predrag Marković—POKS“ ne može biti proglašena

   5.2.2018. — Gradska izborna komisija (GIK) odlučila je da zbog nedostataka ne može da proglasi listu „Predrag Marković — Pokret Obnove Kraljevine Srbije“.

   „Gradska izborna komisija je na 14. sednici, održanoj 5. februara, donela zaključak kojim je utvrđeno da izborna lista broj 14 pod nazivom PREDRAG MARKOVIĆ - POKRET OBNOVE KRALJEVINE SRBIJE sadrži nedostatke zbog kojih ova izborna lista ne može biti proglašena“, navedeno je u saopštenju.

  • 12:09

   Bastać: „Pedala za gradsku vlast“

   Biciklisti Marka Bastaća
   Šta radite bre — Marko Bastać

   5.2.2018. —  Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“ organizovala je akciju „Pedala za gradsku vlast“, u okviru koje su više od 30 aktivista ove liste na biciklima prošli najprometnijim gradskim ulicama. Osim promocije ovog  načina prevoza, koji sada nema podršku nadležnih u gradu, predstavnici odborničke liste “Šta radite bre” su i razgovarali sa Beograđanima o najvažnijim temama uoči gradskih izbora.

   Iako vremenski uslovi nisu bili idealni za bicikliste vožnja je započela u centru grada, kod palate Albanija, zatim se išlo preko Bulevara kralja Aleksandra do pijaca Đeram i Kalenić, pa preko Slavije i Brankovog mosta do tržnog centra „Ušće“. 

  • 11:47

   Šešelj: Povezati Lazarevac sa Beogradom

   5.2.2018. —  U okviru kampanje za beogradske izbore, nosilac liste SRS Vojislav Šešelj i kandidat za gradonačelnika te liste Miljan Damjanović posetili su Opštinu Lazarevac, gde su u mestu Veliki Crljeni razgovarali sa građanima o problemima koji otežavaju život na toj opštini. 

   Šešelj i Damjanović su se tom prilikom založili za rešenje dva prolema: da se u Velikim Crljenima sedi pitanje grejanja, odnosno toplovoda, te da se Lazarevac vozom poveže sa Beogradom.


  • 10:41

   Vulin: Verujem u pobedu, iako je novac na strani protivnika

   5.2.2018. — Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da veruje u pobedu liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ na predstojećim beogradskim izborima, iza koje je stao i njegov Pokret socijalista, iako su, kako navodi, mediji i novac na strani protivnika. 

   „Imamo ozbiljne protivnike. Najbogatije, najmoćnije ljude u Srbiji, koji ne samo da su bogati i zaštićeni u medijima, već ih često podržavaju i stranci. Verujem u pobedu, iako su mediji i novac na strani protivnika“, rekao je Vulin u intervjuu za današnji „Blic“. 

  • 10:39

   SPS: Antić sa gradonačelnikom Istanbula

   5.2.2018. — Aleksandar Antić, kandidat za gradonačelnika Beograda liste SPS-Jedinstvena Srbija, razgovaraće sa gradonačelnikom Istanbula Mevlutom Ujsalom. 

   Cilj razgovora je unapređenje saradnje Beograda sa velikim evropskim prestonicama u svim oblastima — transportu, turizmu, kulturnoj razmeni, a naročito u poboljšanju rada javnih službi i privlačenju investicija, kao što je Istanbul, saopštio je SPS.

  • 20:16

   Protest opozicije ispred RTS-a – traže ostavke (foto,video)

   Ispred zgrade RTS-a u 19 časova počeo je protest opozicionih pokreta i stranka zbog „kontinuiranog kršenja zakona i blokade opozicije na javnom servisu".

   Na skup su došli Dragan Đilas, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Saša Janković, Sanda Rašković Ivić, Duda Ivković, Srbijanka Turajlić, Siniša Kovačević.

   Pristalice udruženja „Šta radite bre" Marka Bastaća stigle su na protest biciklima.

   Članovi opozicionih stranaka traže smenjivanje generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada LJ. Stefanovića i predsednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića, navodi N1.

   Saobraćaj u tom delu grada odvija se bez zastoja, samo je taj deo Takovsk blokiran.

   Protest ispred zgrade RTS opozicija je organizovala jer sa predstavnicima Upravnog odbora tog javnog servisa juče nije postigla dogovor o izveštavanju o aktivnostima opozicije.

    

   B 92

  • 14:29

   Pokret obnove Kraljevine Srbije predao listu za izbore u Beogradu

   4.2.2018. — Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) predao je listu kandidata za odbornike u Skupštini Beograda na izborima zakazanim za 4. mart.

   Listu „Predrag Marković - Pokret obnove Kraljevine Srbije“ na kojoj je 37 kandidata svojim potpisima podržalo je 1367 građana.

   Listu su sa članovima POKS predali njen nosilac Predrag Marković i Vojislav Mihailović, koji je prvi na listi.

  • 14:23

   Vučić: Jači je onaj koji radi, od lenjivaca i kibicera

   Jači je onaj koji radi od onog koji ništa ne radi, nego samo sa strane posmatra, kibicuje i dobacuje, poručio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na predizbornom mitingu liste „Aleksandar Vučić - zato što volimo BEOGRAD“, u Železniku.

   „Nismo se uplašili, ne bojimo se kibicera“, rekao je Vučić, osvćući se na opaske političkih protivnika da „neće smeti Vučić da raspiše samo beogradske izbore“, i pozvao građane Beograda da podrže listu ljudi koji su, kaže, pokazali hrabrost i istrajnost u borbi za pristojan, moderan i uspešan Beograd.

   „Zato ćemo da ih pobedimo“, rekao je.

   Aleksandar Vučić u Železniku
   © Tanjug / Zoran Žestić

   On se izvinio partijskim kolegama i pristalicama sto neće moći mnogo da pomaže u kampanji liste na „beogradskim izborima“, jer, kako je rekao „imaćemo mnogo vaznih poseta, mnogo bitnih gostiju će doći u Beograd, mnogo ćemo imati poseta u inostranstvu“.

   Rekao je, međutim, da je Srbija danas na dobrom putu, te da se nakon 15 godina propadanja i traženja sebe vratila na pravi kolosek.

   „I to teskim merama, ali zato i dalje mora da se radi. Uspeli smo, i zato jedno veliko hvala penzionerima ,moji su izneli naveći tert i razumeli sta smo radili i šta je to za budućnost zemlje“, rekao je Vučić.

   I danas, dodao je, penzioneri vise ne strahuju, jer znaju da će i oveg godine ali i narednih imati sve veće penzije i ziveće sve bolje.

   „Nasa je zemlja na vetromnetini različitih interesa, ali neću da kukam zbog toga, jer nas je odgovor na sve to čvrst stav da Srbiju vodimo ka EU, ali da nećemo da uvodimo sankcije Rusiji“, poručio je.

   Danas Srbija uživa poštovanje.

   „Kad Srbija nešto kaže danas, svi znaju da Srbija to i misli i da Srbija to i provodi“, rekao je Vučić.

  • 13:06

   Šutanovac u Ripnju: Beograd mora da se decentralizuje

   4.2.2018. — Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Šutanovac razgovarao je sa građanima u Ripnju i tom prilikom ocenio da je potrebno da se Beograd decentralizuje, kako bi meštani ovog podavalskog, ali i drugih naselja sami odlučivali o tome kako se troši njihov novac.

   On je rekao da će koalicija „Da oslobodimo Beograd - DS, SDS, Nova, ZEP Zeleni“, čiji je kandidat, insistirati na potpunoj decentralizaciji prestonice, jer smatra da građani treba da odlučuju o upravljanju gradskim budžetom, jer ga oni i pune.

   Dragan Šutanovac
   © Foto : INFORMATIVNA SLUZBA DS

   „Naš plan je da opštine budu nezavisne od gradske vlasti, kako bi građani koji daju novac za gradski budžet imali korist od njega“, rekao je Šutanovac.

   Šutanovac je ocenio da su meštani Ripnja s pravom ljuti na aktuelnu vlast, jer, kako je rekao, dok smanjuje plate i penzije, a povećava sve poreze, ni na koji način ne pomaže da se u ovom voždovačkom naselju bolje živi.

   On je obećao da će omogućiti da mesne zajednice odlučuju na koji način će se ulagati novac građana, a ne da se troši, kako je rekao, na besmislene projekte u centru grada, kao što su skupe jelke ili „pevajuće fontane“.

  • 12:56

   DSS: Promena izbornog sistema prva mera

   4.2.2018. — Promena izbornog sistema, osnivanje novih opština i vraćanje nadležnosti njima su mere koje će doprineti da upravljanje Beogradom bude efikasnije i čestitije.

   To je izjavio kandidat za gradonačelnika Beograda Miloš Jovanović.

   Miloš Jovanović, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu
   © Sputnik / Radoje Pantović

   Jovanović, koji je i predsednik Demokratske stranke Srbije je na Bajlonijevoj pijaci razgovarao s prodavcima a potom novinarima rekao da „Beograd ima mnogo problema a da DSS ima rešenja kako da obezbedi efikasnije i čestitije upravljanje gradom“.

   „Kada vidim ovo danas sa hiljadu štandova političkih stranaka još sam uvereniji da je prva mera koju hoćemo da sprovedemo, promena izbornog sistema, najvažnija“, kazao je Jovanović.

   On je dodao da beograđani treba da biraju i odbornike i gradonačelnika po imenu i prezimenu, odnosno, kako je rekao "da se ukine integralni, proporcionalni izborni sistem, da beograđani znaju koga biraju".

  • 10:55

   Vratićemo policajca pozornika

   4.2.2018. — Na tribini o problemima nacionalnih manjina i drugih manjinskih grupa u prostorijama udruženja „Tolerancija“ su govorili Jasminko Hadžisalihović, predsednik ovog udruženja, i Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad i nosilac liste „Šta radite bre“ na predstojećim gradskim izborima.

   Bastać je potvrdio opredeljenost da se u Beogradu formira gradska kancelarija za nacionalne manjine i naglasio potrebu da se na gradske ulice vrati policaj pozornik, jer je naš grad danas po svim parametrima nebezbedan.

   Tribine Grupe građana Šta radite bre - Marko Bastać i Udruženja Tolerancija
   © Foto : Udruženja "Tolerancija"

   Jasminko Hadžisalihović je istakao da očekuje odličan rezultat odborničke liste na kojoj je zajedno sa Marko Bastaćem.

   „Mi uvek pobeđujemo, a tako će biti i sa listom ’Šta radite bre‘. Prilikom odluke da uđemo na listu ’Šta radite bre‘ rukovodio sam se ubeđenjem da me dan posle izbora 4. marta sigurno neće biti sramota što sam u ovoj kampanji stajao rame uz rame sa Bastaćem i ostalim kanidatima za odbornike“, rekao je Hadžisalihović.

   Na današnjem skupu je usvojen i predlog predstavnika Kinološkog udruženja „Novi Beograd“ da Beograd po ugledu na neke druge evropske gradove dobije i ombudsmana za kućne ljubimce.

  • 09:23

   Šešelj: Imamo stručne ljude za poslove gradske uprave

   4.2.2018. — Nosilac liste Srpske radikalne stranke za beogradske izbore Vojislav Šešelj i kandidat za gradonačelnika Miljan Damjanović obišli su danas Opštinu Čukarica, a lider radikala poručio je da ta stranka ima stručne i kompetentne ljude za sve vrste poslova koji se tiču gradske uprave.

   Vojislav Šešelj na glasanju
   © Tanjug / DIMITRIJE GOLL

   „Za ovih 28 godina postojanja stranke nijednu aferu nismo imali. Zna se da mi radikali radimo savesno, marljivo, da izgaramo na poslu, da imamo stručne i kompetentne ljude za sve vrste poslova koji se tiču gradske uprave. I, ako nam narod ukaže poverenje i ako budemo učestvovali u vlasti, mi ćemo pružiti puni doprinos i dokazati se na poslovima koji nam budu povereni“, rekao je Šešelj.

   U razgovoru sa građanima Železnika i Sremčice procenili su koji su najvažniji poslovi koje treba uraditi u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi na toj opštini.

  • 20:47

   Opozicija u Sevojnu potpisala koalicioni sporazum

   Sedam opozicionih stranaka — Zdrava Srbija, DS, LDP, SDS, NS, Narodna stranka i DS S potpisali su koalicioni sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima u Sevojnu, a od utorka kreću u kampanju.

   „Opozicija prvi put izlazi ujedinjena i pružićemo snažan otpor SNS. Veoma lako smo se dogovorili oko svega, jer listu kandidata nismo formirali po stranačkom ključu već po principu najboljih i najkvalitetnijih ljudi koji će predstavljati građane“, rekao je povrenik Zdrave Srbije za Užice Vladan Virijević za Glas zapadne Srbije.

  • 19:16

   Stefanović: Naš posao je da brinemo o svakom čoveku

   Predsednik Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović i član Predsedništva SNS Siniša Mali, razgovarali su sa građanima Zvezdare i tom prilikom istakli da republička, gradska, ali i opštinska vlast vode jednaku brigu o ljudima, ma gde oni živeli.

   Prema rečima Stefanovića, u našoj zemlji postoje naselja koja su po 30-40 godina bila zaboravljena i u koja je država ulagala značajno manje, i dodao da se ta situacija značajno promenila u poslednje četiri godine.

  • 18:53

   Vesić: Glas za listu SNS, glas za razvoj, stabilnost...

   Glasajući za listu „Aleksandar Vučić — Zato što volimo Beograd“ glasate da se Beograd razvija, glasate za sebe, svoju decu i unuke, za to da Srbija konačno postane uređena, normalna zemlja u kojoj će moći da se živi pristojno, u kojoj će ljudi moći pošteno da žive od svog rada, poručio je kandidat za gradskog odbornika sa te liste Goran Vesić.

   On se večeras u gročanskom naselju Leštane družio sa penzionerima opštine Grocka i rekao da je u poslednje četiri godine samo na teritoriji te opštine asfaltirano više od 80 kilometara puteva i ulica.


  • 18:52

   Karić: Sprečiti odliv mladih ljudi

   3.2.2018. Pokret Snaga Srbije — BK održao je tribinu na opštini Vračar sa koje je poručeno da treba sprečiti odliv mladih i školovanih ljudi, a one koji su otišli vratiti.

   „Najveći problem Srbije danas je što nestajemo. To je ono najdrastičnije što nam se dešava. Odlaze nam mladi i školovani ljudi, i mi ćemo sebe da istrebimo ako nešto hitno ne preduzmemo“, rekao je predsednik Pokreta Bogoljub Karić dodajući da treba učiniti sve da se vrate ljudi u Srbiju i da se razvije svaki region.

   Karić je rekao i da njihov pokret želi da Srbiju vrati u epicentar sveta, da bude cenjena i prepoznatljiva u celoj Evropi, navodi se u saopstenju pokreta.

  • 17:04

   Jovanović (DSS): Decenijske garancije za radove

   3.2.2018. Borba protiv korupcije je jedan od prioriteta Demokratske stranke Srbije, i pored promene krivičnog zakonika i promene izbornog Sistema, važna novina treba da bude i uvođenje višedecenijskih garancija za radove u Beogradu.

  • 15:59

   Dačić:Beograd izgradili komunisti i socijalisti

   3.2.2018. Predsednik SPS-a Ivica Dačić je izjavio na predizbornom skupu koalicije "Ivica Dačić, Socijalistička partija Srbije - Dragan Marković Palma, Jedinstvena Srbije", da su Beograd izgradili komunisti i socijalisti i da je cilj te koalicije da Beograd nastavi da se razvija.

   „Sve što je u Beogradu urađeno, uradili su koministi i socijalisti. Šta je kapitalno urađeno u Beogradu posle uvođenja višepartijskog sistema, je l‘ znate neki kapitalni projekat koji je započet — ne mogu ni da stignu da okreče ono što su komunisti započeli. Tek sada je Beograd počeo ponovo da se razvija i naš je cilj da se nastavi izgradnja Beograda, isto onako kako je bilo od 1945. godine“, rekao je Dačić u Kulturnom centru Čukarica.

   On je na skupu na kojem su predstavljeni kandidati te koalicije za odbornike.

   Istakao je da SPS ima „crvenu boju, jer je to herojska boja i boja krvi i radnika koji su pali za slobodu, dok se drugi crvene zbog sramote“.

   Kako je rekao kao ministar spoljnih poslova nastaviće borbu za istinu o sprskom narodu, protiv jednostanog proglašenja Kosova, da se bori za saradnju sa Rusijom i Kinom , ali i uspostavljanje veće saradnje sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, kao i zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike... 

   „Jasno, čvrsto i odlučno kako vodim spoljnu politiku, a vi tako da vodite Beogad, do pobede“, poručio je Dačić.

  • 15:41

   Opozicija traži smene na RTS-u

   3.2.2018. Predstavnici dela opozicije tražili su, na sastanku sa predstavnicima Upravnog odbora RTS-a, ostavke, odnosno smene predsednika Upravnog odbora, generalnog direktora i urednika informativnog programa javnog servisa. 

   Kako su saopštili, predstavnici Upravnog odbora nisu prihvatili taj zahtev, a ostavke su zahtevane „zbog nepoštenog, neprofesionalnog i nezakonitog izveštavanja RTS-a u dužem vremenskom periodu, što je utvrđeno izveštajima nezavisnih organizacija“.

  • 13:59

   Zukorlić: Na ovim izborima svi su nam oponenti, pa i SNS

   3.2.2018. Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić kaže da je ta partija lojalan partner Srpskoj naprednoj stranci (SNS), ali da će joj na beogradskim izborima biti konkurent, kao i da će u kampanji kritikovati sve konkurente, pa i „partnersku i prijateljsku SNS“.

   Zukorlić je za Tanjugu rekao da SPP privodi kraju prikupljanje potpisa za kandidaturu na predstojećim izborima u Beogradu i izrazio uverenje da će za nekoliko dana izborna lista „Dr Muamer Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja“ biti predata Gradskoj izbornoj komisiji.

   Muamer Zukorlić
   © Tanjug / OKSANA TOSKIC

   „Mi smo veoma lojalni partneri, ali ovo je utakmica koju trčimo sami i učinićemo sve da predstavimo našu opciju. Kritikovaćemo konkurente, pa makar bili iz naše prijateljske i partnerske opcije SNS. To što nismo na istoj listi sa SNS ne znači da smo neprijatelji, ali jesmo konkurenti“, naglasio je Zukorlić.

   On smatra da je na političkoj sceni potrebna nova opcija koja nije ni vlast, ni opozicija, kao i da smo previše heterogeno društvo da bismo se svrstavali samo na dve strane.

  • 13:17

   Vučić: Došao sam da kažem koliko je važno da ih pobedimo ponovo

   3.2.2018. — Došao je ovaj naš predsednik za govornicu, rekao je Aleksandar Vučić na početku obraćanja na predizbornoj konvenciji liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ na beogradskoj opštini Voždovcu.

   On je time aludirao na opasku Vesne Stanojević, koja je prethodno u svom obraćanju pomenula „i ovaj naš predsednik!“.

   Vučić je Voždovčanima zahvalio na podršci u prethodnim godinama, te im poručio da su i oni, kao i svi ostali Beograđani, jednako dragi ljudi zbog kojih će naprednjaci i dalje raditi na dobrobit građana.

   Aleksandar Vučić
   © Tanjug / Zoran Žestić

   „Nešto sam zaribao prethodnih dana“, primetio je, dodajući da je jedva izdržao razgovore u Turskoj i Austriji, ali i rekao da nije mogao da propusti današnji skup i da kaže i poruči:

   „Došao sam da kažem koliko je važno da svi budemo ujedinjeni i da ih pobedimo ponovo“, na šta su mu pristalice uzvratile ovacijama i povicima: „Aco, Srbine“.

   Kako je naveo, grešilo se prethodnih četiri pet godina, svako greši, ali za razliku od mnogih drugih, kako je rekao, „mi smo radili i gradili svakog dana“.

   „Ustajalo se rano, legalo kasno, vredno i marljivo radilo i borilo za budućnost zemlje“, rekao je Vučić i dodao da „naša politika stoji na dve noge — jedna je očuvanje mira i stabilnosti, a druga ekonomski razvoj“.

   „Kao što sam jednom obećao ’Beograd na vodi‘, tako hoću sad da kažem — idemo u projekat izgradnje metroa i izgradićemo metro u Beogradu“, rekao je Vučić i dodao da „ćemo sve ono što smo sanjali 40 i 50 godina polako, ali sigurno da ostvarujemo“.

   Ali, istakao je, ne može samo „Beograd na vodi“ i metro, ako i ljudi u Ripnju, Batajnici, Železniku, Ostružnici nemaju sve ono što im je potrebno.

  • 12:54

   DSS za stvaranje novih gradskih opština u Beogradu

   3.2. 2018. — Demokratska stranka Srbije (DSS) zalaže se za osnivanje novih gradskih opština, kako bi građani Beograda dobili bolju upravu od vlasti u prestonici, izjavio je predsednik te stranke Miloš Jovanović.

   DSS predlaže, kako je Jovanović naveo, da nove opštine budu Mirijevo, Bežanijska kosa, Batajnica, Avala i Dunavski venac.

   „Staro i Novo Mirijevo broje skoro 90.000 stanovnika, a zgrada opštine Zvezdara nalazi se na sedam kilometara od većine građana Mirijeva. To naravno otežava da građani rešavaju svoje komunalne probleme, opštinske stvari“, rekao je Jovanović obilazeći sa aktivistima taj deo Beograda.

   Miloš Jovanović
   © Sputnik / Radoje Pantović

   Lider DSS-a istakao je da urbanistička i demografska ekspanzija Beograda nalaže da prestonica dobije potpuno novo upravno lice.

   „To znači osnivanje niza novih gradskih opština. Među tim novim opštinama biće naravno i Mirijevo, Bežanijska kosa, Batajnica, Avala i Dunavski venac“, naveo je nosilac liste DSS-a na beogradskim izborima.

   Jovanović je ocenio da je to neophodna promena i reforma kako bi Beograd dobio novo lice, a građani dobru upravu od gradskih vlasti.

  • 09:12

   Vučić: Biće tesno na izborima

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beču da više nije izvestan poraz vladajućih stranaka na predstojećim beogradskim izborima i da ne misli da bi protesti posle tih izbora nešto promenili.

   „Radimo istraživanja na gotovo dnevnom nivou, znamo kako stvari stoje, nismo zadovoljni jer je vrlo tesno, ali kada smo krenuli, bilo je izvesno da te izbore gubimo sa sigurnošću, a danas to više nije izvesno“, rekao je Vučić novinarima.

   On je kazao da još ima nade da „oni koji rade pobede one koji samo kibicuju, kritikuju i čekaju da nešto urade za sebe, a ne za narod“.

   Aleksandar Vučić
   © Tanjug / Zoran Žestić

   Upitan da prokomentariše navode jednog lista da lideri opozicije pripremaju proteste dan posle izbora, Vučić je rekao da su to već radili i prošli put i da ne vidi da je to nešto novo, kao ni da se neko nasekirao zbog toga.

   „Šetali su mesec, dva, tri meseca, prekinuli su da šetaju, tako će i sada da šetaju, pa će da prekinu da šetaju. A kako drugačije, da kažu: ’Opet smo izgubili zato što je neko bio vredniji od nas, zato što je ponudio bolji program, zato što je pametniji od nas‘. Pa neće, uvek je lakše da kažete: ’To je zbog medija, zbog diktature‘“, naveo je srpski predsednik.

   Dodao je da je razlika između gubitnika i pobednika u tome što pobednik uvek traži grešku kod sebe i ispravlja je da bi u budućnosti pobeđivao ubedljivije, dok gubitnik uvek traži grešku u drugome.

   „Mi kada dobijemo 55,1 odsto, ja sednem i danima razmišljam gde smo pogrešili i zašto smo tako malo glasova dobili i zašto deo ljudi nije zadovoljan. Uvek pronalazimo krivicu u sebi“, rekao je Vučić.

  • 08:11

   Boško Obradović: Imaćemo dvocifren rezultat na beogradskim izborima

   3.2.2018. — Lider pokreta Dveri Boško Obradović kaže da je koalicija Dveri-DJB ustalasala javnost i da će biti veliko iznenađenje ovih izbora.

   „Reakcije birača su pozitivne i javili su nam se mnogi koji do sada nisu imali za koga da glasaju, a sada su se pronašli u našem sloganu — ’Da ovi odu, a da se oni ne vrate‘. Siguran sam da su birači, naročito oni neopredeljeni, hteli da vide alternativu i da je tu potencijal naše liste pod brojem 7. Naši dosadašnji birači u Beogradu su zadovoljni što smo ukrupnili snage i što smo sada zajedno mnogo jača opozicija“, ističe Obradović.

   Boško Obradović
   © Foto : Dveri

   Kako kaže, potencijal te koalicije je dvocifren rezultat na izborima.

   „Ne treba zanemariti da mi ne odgovaramo ni sadašnjoj ni bivšoj vlasti i da će svi pokušati da nas diskredituju negativnom kampanjom. Naš koalicioni sporazum je izričit u pogledu toga da nikakva saradnja sa SNS-om ne dolazi u obzir posle izbora. Ali ni prosta smena Siniše Malog i Gorana Vesića neće doneti ništa ako će korumpirani lopovski sistem ostati isti. To je prava tema za naš razgovor sa ostalima iz opozicije posle izbora: hoće li prave promene ili da nastave SNS putem?“, tvrdi Obradović.

  • 08:03

   Luka Maksimović: Nisam igrač SNS, ali Preletačević jeste

   3.2.2018. — Luka Maksimović, alijas Ljubiša Beli Preletačević, naredne nedelje predaće Gradskoj izbornoj komisiji izbornu listu „Zato što volim Belovgrad“ sa odgovarajućim brojem potpisima.

   „Skupljanje potpisa ide lagano. Možda je ovo poslednji dan da prikupljamo potpise u centru Beograda, a onda ćemo za vikend u Mladenovac, da i njih ispoštujemo i tamo da malo sakupimo potpise. Čim naredne nedelje predamo listu, krećemo u kampanju koja neće ličiti na onu vođenu za vreme predsedničkih izbora. To tada je bila samo satira, a sada ćemo satiru malo staviti po strani. Biće tu ozbiljnih društvenih tema, manje političke priče, ali Ljubiša Preletačević biće prisutan i tu“, napominje Maksimović za „Danas“.

   Ljudi su dolazili i sa decom da daju podršku Luki Maksimoviću Belom.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   Upitan da li mu smeta što ga sve češće dovode u vezu sa Srpskom naprednom strankom i što se čuje da je derivat naprednjaka, Maksimović odgovara da je osim drugih medija tu priču potencirao i „Danas“.

   A na ponovljeno pitanje da li to znači da nije igrač SNS-a on odgovara: „Nisam ja, ali Ljubiša jeste“. A onda smeh i opravdanje: „Moram da žurim, zovu notari“. 

  • 22:27

   Stefanović: Briga o ljudima najvažnija

   2.2.2018. — Predsednik Gradskog odbora SNS-a Beograd Nebojša Stefanović i članovi Predsedništva SNS-a Milosav Miličković i Goran Vesić razgovarali su sa građanima Rakovice i tom prilikom zajednički poručili da samo vođenjem jedinstvene politike, politike brige o ljudima, postoji šansa da se reše problemi i Beograd učini boljim mestom za život.

   Nebojša Stefanović
   © Tanjug / TANJA VALIC

   Stefanović je tom prilikom istakao da odgovorna vlast kontinuirano obilazi svoje građane, razgovara sa njima, jer je briga o ljudima najvažnija i da kroz razgovor sa njima rešavaju problemi.

   „Ogromnu energiju i novac smo uložili upravo proporcionalno mukama naroda. Ne da ulažemo tamo gde ima sve, već da ulažemo tamo gde ima najmanje, pa da počnemo da gradimo“, kaže on.

  • 21:30

   Tribina koalicije „Da oslobodimo Beograd“ o socijalnoj zaštiti

   2.2.2018 — Prva sa izborne liste „Da oslobodimo Beograd“ Vesna Rakić Vodinelić istakla je da ta koalicija ima nameru da „oslobodi Beograd od siromaštva“ kroz veća socijalna davanja, navodeći se tu ne završava „socijalizacija života“ u gradu.

   „Sigurni smo da u budžetu ima dovoljno mesta i prostora da se povećaju izdaci za socijalna davanja, ali tu se ne završava posao socijalizacije života u gradu“, rekla je ona na večeras održanoj tribini o socijalnoj zaštiti.

   Prema njenim rečima, ukoliko koalicija na čijoj je ona listi bude sudelovala u beogradskoj vlasti, plan je da se u kratkom vremenu više obdaništa obezbedi kroz kapacitete u zgradama u vlasništvu Grada, kao i da se povećaju kapaciteti za decu sa ulice i smeštaj odraslim licima.

  • 15:28

   Vujovićeva: SNS ima kvalitetan tim koji Beograd zaslužuje

   2.2.2018. — Kandidat za odbornika na listi „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ Irena Vujović izjavila je da SNS ima tim kvalitetnih pojedinaca sa snagom i energijom koju Beograd zaslužuje.

   SNS je veliki tim u kojem svako ima zaduženje i nosi odgovornost, a svi sa jednakom posvećenošću idemo ka ostvarenju jednog cilja — obezbeđivanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta našoj zemlji, rekla je Vujovićeva za nedeljnik „Ekspres“, odgovarajući na pitanje zbog čega je SNS odabrala da za beogradske izbore izađe sa timom, a ne sa pojedincem.

   Irena Vujović
   © Tanjug / DRAGA N KUJUNDZIC

   „To je jedino ispravno i odgovorno rešenje i za naš Beograd. Naravno da postoje kvalitetni pojedinci, ali kada okupite tim od više takvih, onda je to snaga i energija koju Beograd i Beograđani zaslužuju“ istakla je Vujovićeva.

   Podsetila je da je bila deo beogradskog tima, da zna sa kakvim su se izazovima i problemima susreli...

   „Problem duga od 1,2 milijarde evra, brojne afere moćnika bivše vlasti zbog kojih su oštećeni nedužni građani Beograda — majke, deca, cele porodice, brojna preduzeća... Mi smo na svoja leđa preuzeli teške probleme među kojima je ipak najteže bilo povratiti poverenje građana u sistem, u institucije, u čelne ljude, čiji zadatak mora biti samo jedan — da služe građanima i rade u njihovom najboljem interesu“, navela je Vujović.

  • 15:20

   SPS: Socijalna pravda ostaje prioritet delovanja stranke

   2.2.2018. — Kandidat sa gradonačelnika Beograda sa liste „Ivica Dačić — Socijalistička partija Srbije, Dragan Marković Palma — Jedinstvena Srbija“ Aleksandar Antić i nestranački kandidati za odbornike Toma Fila i Radisav Šćepanović razgovarali su sa građanima Beograda o prioritetima SPS-a.

   Advokat Toma Fila rekao je da je SPS „jedina autentična levica“, sa programom i politikom usmerenom ka ljudima i brigom o siromašnima, saopštio je Gradski odbor SPS-a.

   Kako se navodi, socijalna pravda ostaje prioritet delovanja Socijalističke partije Srbije, koja u centar interesovanja javnosti hoće ponovo da vrati ideje humanosti, solidarnosti i socijalne brige o najširim slojevima stanovništva.

   „Lista SPS i Jedinstvene Srbije predstavlja kvalitetne ljude koji znaju probleme ovog grada, a što je još važnije, tim koji je sastavio Aleksandar Antić zna da ih rešava“ , naglasio je profesor i direktor KBC „Dragiša Mišović — Dedinje“ Radisav Šćepanović.

  • 19:12

   Proglašeno 13 lista, kampanja u punom jeku

   1.2.2018. — Kampanja za beogradske izbore je u punom jeku za 13 lista, koje je do sada proglasila Gradska izborna komisija (GIK), ali i za one koji su najavili učešće i prikupljaju potpise podrške.

   Prema dosadašnjim pokazateljima, kampanja se uglavnom vodi na terenu, kandidati razgovaraju sa građanima, a veliki broj njih koristi i prednosti društvenih mreža.

   I vlast i opozicija se u svojim porukama slažu da su beogradski izbori specifični i da prevazilaze lokalni značaj.

   Vlast uglavnom ukazuje na postignute rezultate tokom prethodne četiri godine, navodeći da bi time građani trebalo da se rukovode kada budu birali prvog čoveka prestonice 4. marta.

   Za to vreme opozicija, kako primećuju mediji, uglavnom nastoji da ospori te rezultate i neretko govori da će smena vlasti u Beogradu „pokrenuti promene u čitavoj Srbiji“, ali se u međuvremenu, uglavnom na društvenim mrežama, bave međusobnim kritikama, pa i teškim optužbama, preneo je Tanjug.

   Rok za predaju potpisa podrške stranke, pokreti i grupe građana imaju do 16. februara, odnosno 15 dana pre održavanja izbora.

   Petnaest dana pre izbora, raspisanih za 4. mart, utvrdiće se i ukupan broj birača na beogradskim izborima, a do sada ih je, prema rečima predsednika GIK-a Zorana Lukića. 1.607.000.

   Izbori 2017, Srbija
   © AP Photo / Darko Vojinović

   Izborne liste koje su do sada proglašene su:

   - izborna lista broj 1 „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“,

   - izborna lista broj 2 „Dr Vojislav Šešelj — Srpska radikalna stranka“,

   - izborna lista broj 3 „Ivica Dačić — Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma — Jedinstvena Srbija (JS)“,

   - izborna lista broj 4 „Da oslobodimo Beograd — Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija — Zeleni (ZEP — Zeleni)“,

   - izborna lista broj 5 „Aleksandar Šapić — gradonačelnik“,

   - izborna lista broj 6 Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“,

   - izborna lista broj 7 „Dosta je bilo i Dveri — da ovi odu, a da se oni ne vrate“,

   - izborna lista broj 8 „Dr Miloš Jovanović — Demokratska stranka Srbije“,

   - izborna lista broj 9 „Zelena stranka Srbije“,

   - izborna lista broj 10 „Beograd ima snage — Zavetnici“,

   - izborna lista broj 11 „Dragan Đilas — Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“,

   - izborna lista broj 12 Inicijativa „Ne davimo Beograd — Žuta patka — Čiji grad, naš grad — Ksenija Radovanović“,

   - izborna lista broj 13 „Ruska stranka — Mile Milošević“.

   Potpise podrške prikupljaju Liberalnodemokratska partija, koja je najavila samostalan izlazak na izbore, Zelena stranka, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, kao i Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević.

    

  • 16:22

   Proglašena lista Inicijative „Ne davimo Beograd“

   1.2.2018. — Gradska izborna komisija proglasila je izbornu listu Inicijativa „Ne davimo Beograd — Žuta patka — Čiji grad, naš grad — Ksenija Radovanović“, koja će na beogradskim izborima nastupiti pod rednim brojem 12, saopštila je ta inicijativa.

   Dobrica Veselinović iz Inicijative naveo je da su njihova ključna politička pitanja „ona koja najviše opterećuju grad“.

   „Nastavićemo rad na protivljenju privatizacije deponije u Vinči i izgradnji spalionice, kao i praćenje drugih gorućih tačaka u gradu“, rekao je Veselinović.

   Kako se navodi, na listi Inicijative su 39 kandidata i 41 kandidatkinja, a lista je sastavljena po modelu naizmeničnog smenjivanja kandidata i kandidatkinja, preneo je Tanjug.

  • 15:59

   Luka Maksimović: Zato što volim Belovgrad!

   1.2.2018. — Beli Preletačević je održao svoje obećanje i predao štafetu Luki Maksimoviću, koga je Sputnjik sreo u Beogradu dok je skupljao potpise za kandidaturu.

   „Skupljam potpise za Belog. Beli je napravio listu koja se zove ’Ljubiša Preletačević Beli — zato što volimo Belovgrad‘. Znači, on i Vučić su vrhovni vladari, predsednici, i jedan i drugi su objavili svoju pobedu. Ja sam njegov mali, tako da sam preuzeo tu odgovornost da sklopim listu i guram. Evo, skupljamo potpise ovde u Đure Jakšića 6. Još malo nam je ostalo da imamo da predamo listu i prelazimo preko tih 1.200, da pokušamo da imamo 75 odbornika“, rekao je Maksimović za Sputnjik. Upitan da li može da se kaže da je on novi Prilepak Belom, Luka nam je rekao da on to nikada ne bi mogao da bude.

   „Jedan je Prilepak, ali ja sam njegov mali. Da je Prilepak krenuo sa Belim, verovatno bi on bio kandidat za gradonačelnika što bi bilo najidealnije, ali u ovom trenutku ja sam njegov mali. Ja ću biti kandidat za gradonačelnika.“

   Ljudi su dolazili i sa decom da daju podršku Luki Maksimoviću Belom

   Ljudi su dolazili i sa decom da daju podršku Luki Maksimoviću Belom.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   Maksimovića smo pitali i šta bi izmenio u Beogradu ako postane gradonačelnik.

   „Prvu stvar, to je sve, to je ono oko čega se borimo, više ćemo bazirati priču na te neke društvene vrednosti. Želimo da promenimo politiku iz korena i da okupimo mlade ljude, da ih malo probudimo i to je za sada naš neki cilj i to je ja mislim najveći cilj, da krenemo sa dna, a ne sa vrha.“

   Luka nam je rekao i da su Beli i on razmatrali dugo da li da uđu u koaliciju sa nekom drugom strankom.

   „Beli mi je nešto pričao da bi on voleo da uđe u koaliciju sa SNS-om, ali smo se dogovorili da toga nema, tako da nema priče o tome“, zaključio je Maksimović za Sputnjik.

   Maša Radović

  • 15:23

   Zavetnici: Naša snaga — mladi, rođeni Beograđani

   1.2.2018. — Naša snaga su mladi ljudi koji hoće da se bore za lepši Beograd, poručuju Zavetnici.

   Na konferenciji za medije liste „Beograd ima snage — Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da su Zavetnici okupili ugledne ljude iz različitih oblasti koji imaju znanja, iskustva i volje da doprinesu razvoju glavnog grada.

   Posebnu snagu listi Zavetnika, kako kaže, daju mladi obrazovani ljudi koji su rođeni u Beogradu i koji žele u njemu da ostanu da žive i rade.

   „Vreme je da pokažemo da Beograd ima snage da prekine kontinuitet pogubne i korumpirane politike, da Beograd ima snage za smenu političkih generacija i da Beograd ima snage za nove ljude“, rekla je ona, preneo je Tanjug.

  • 14:13

   „Crta“ počela posmatranje izbornog procesa

   1.2.2018. — „Crta“ posmatračka misija „Građani na straži“ saopštila je da počinje dugoročno posmatranje izbornog procesa u 17 beogradskih opština.

   U saopštenju se precizira da će 50 dugoročnih posmatrača, obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatrati i prikupljati informacije o sprovođenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima u kampanji i izveštavanju medija o kampanji.

   Sve do proglašenja konačnih rezultata izbora u Beogradu, „Crtini“ posmatrači biće raspoređeni u svim beogradskim opštinama, što će, kažu, omogućiti jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa, rečeno je u saopštenju.

  • 14:00

   SPS za bolji položaj žena

   1.2.2018. — Kandidat SPS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić izjavio da će insistirati na unapređenju položaja žena i njihovoj većoj zastupljenosti u vlasti.

   „Žena je stub naše porodice i našeg društva, i zato SPS, koja promoviše ravnopravnost, insistira na većoj suštinskoj ulozi žena na svim nivoima vlasti, na preuzimanju još veće odgovornosti u Gradu i Republici“, izjavio je Antić, posle sastanka sa Forumom žena SPS-a.

   „Smatram da su žene po prirodi brižnije i odgovornije i upravo zbog toga bi trebalo da se nalaze na rukovodećim pozicijama, kako bi doprinele razvoju humanijeg i pravednijeg društva“, dodao je on.

   On je istakao da je ponosan na činjenicu da na listi Socijalističke partije Srbije - Jedinstvene Srbije značajno mesto zauzimaju žene.

   „Zalažem se da ukupan sistem društva, od predškolskih ustanova i škola kroz dnevne boravke i produžene nastave, uredimo tako da žena bezbrižno može da se razvija na svim poljima, da se posveti i karijeri i porodici, odnosno svim svojim prioritetima“, naglasio je Antić.

   On je ocenio da je politika osnaživanja žena već našla uporište u Upravi grada Beograda, gde polovinu odgovornih poslova sekretara i podsekretara obavljaju žene i dodao da će nastaviti da vodi i unapređuje takvu politiku ravnopravnosti.

   Aleksandar Antić
   © Tanjug / SPS
  • 15:24

   Antić: Nove tehnologije i naučno-tehnološka revolucija otvaraju novu perspektivu razvoja Beograda

   31.1.2018. — Aleksandar Antić, kandidat za gradonačelnika Beograda liste Ivica Dačić SPS — JS Dragan Marković Palma, razgovarao je sa omladinom Socijalističke partije Srbije i poručio da nove tehnologije i naučno tehnološka revolucija otvaraju novu perspektivu razvoja Beograda i Srbije.

   „I u tome mi u Socijalističkoj partiji Srbije, i ja, vidimo nove razvojne šanse koje će, pre svega, omogućiti mladim ljudima, tehnološki pismenim i talentovanim, da ostanu u ovoj zemlji i da ovde grade svoju budućnost“, rekao je Antić.

   Aleksandar Antić
   © Tanjug / DIMITRIJE GOLL

   Politiku podsticaja za privatne inicijative koju ovaj grad već ima treba proširiti novim programima za start-ap kredite, za mlade ljude koji imaju ideje i žele da pokrenu svoj biznis.

   Ta vrsta konkretne podške kreiraće ambijent i uveriti mlade ljude da će im grad obezbediti sistemsku podršku da rade i da se dokazuju.

   „Digitalno doba i nove tehnologije otvaraju šansu da Beograd postane metropola novog doba i da zaista bude lokomotiva razvoja cele Srbije i zato moramo da budemo otvoreni za nova rešenja i da stvorimo takav ambijent da Beograd postane lider u primeni savremenih tehnologija“, zaključio je Antić, preneo je Tanjug.

  • 14:47

   Šapić: Ne postoji ni jedan odsto šanse za dogovor sa SNS-om

   31.1.2018. — Nakon svega što se dešavalo proteklih par meseci, više ne postoji ni jedan odsto šanse da sa SNS-om možemo da napravimo bilo kakav dogovor oko zajedničkog upravljanja Beogradom, rekao je Aleksandar Šapić u izjavi na novi broj nedeljnika „Vreme“.

   Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić prethodno je govorio da će nakon beogradskih izbora razgovarati sa svima koji pređu cenzus, a da je preduslov za dogovor da on bude na čelu Beograda. Kako je objasnio, njegova je obaveza da razgovara i sa onima koji su mu nesimpatični, kao i sa onima koje smatra nevaspitanima i nesposobnima.

   Šapić je na beogradskim izborima nosilac liste „Aleksandar Šapić — gradonačelnik“.

  • 13:57

   Mali, Radojičić: Gondola i drugi projekti za rast turizma

   31.1.2018. — U prethodne četiri godine urađeno je mnogo infrastrukturnih projekata u gradu, prošle godine prestonicu je posetilo milion turista, projektima poput izgradnje gondole, taj broj će se povećati, poručili su prvi i treći sa izborne liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ Zoran Radojičić i Siniša Mali.

   Cilj je, kažu, da se za nekoliko godina, broj turista u gradu udvostruči.

   Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je Radojičiću, ali i građanima, predstavio projekat izgradnje gondola, duge oko kilometar, koja će povezivati Kalemengdan i Ušće.

   Direktor Univerzitetske dečje klinike Tirova Zoran Radojičić daje izjavu novinarima nakon potpisivanja Sporazuma o bespovratnoj finansijskoj pomoći za izradu studije izvodljivosti za izgradnju nove zgrade Univerzitetske dečje klinike Tiršova.
   © Tanjug / Dimitrije Gol
  • 13:16

   Mićunović: Glasajte za „maticu“.

   31.1.2018. — Poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović obratio se građanima na Terazijama odakle je poručio da je „Beograd grad demokrata i da takav mora da ostane“, ali i da se glasa za „maticu“.

   „DS je matica demokratije“, rekao je Mićunović i naveo da su predstojeći beogradski izbori od velikog značaja za tu stranku, jer je Beograd, kako kaže, bio grad gde je DS osvojila svoje mandate kada je stupila na političku scenu.

  • 13:06

   SRS: Đilas kandidat za gradonačelnika Zagreba

   31.1.2018. — Srpska radikala stranka je saopštila da se Dragan Đilas ponaša kao „idealni kandidat za gradonačelnika Zagreba“ navodeći da je „promocijom svoje izborne liste uz zvuke antisrpske pesme ’E, moj druže beogradski‘, Đilas pokazao svoje prave namere“.

   Radikali u saopštenju kažu i da su „dosmanlije najveće zlo koje se desilo Srbiji u poslednjih 80 godina“, te da su sada pokazali i koja je suština njihove politike, „koja je u potpunoj suprotnosti sa srpskim nacionalnim interesima“.

   Poručuju da „sa njima“ nikada neće biti nikakve saradnje i da neće „dozvoliti da se DOS vrati na vlast u bilo kojem obliku“.

  • 13:03

   Umesto gradonačelnikovim ortacima pare deci i penzionerima

   31.1.2018. — „Decenijama već u Beogradu svaka vlast ponižava penzionere. Jedni nam otimaju penzije, drugi osporavaju sve što smo u životu uradili, dok treći ignorišu da uopšte postojimo. Takva praksa mora da prestane, ne samo zbog nas već pre svega zbog svih vas, jer ćete svi vi jednog dana biti penzioneri“, rekla je na konferenciji za medije u organizaciji Grupe građana „Šta radite bre — Marko Bastać“ Snežana Bošković, akademska slikarka u penziji i kandidatkinja za gradskog odbornika ispred te liste.

   „Mnogi su nam svašta obećavali, ali ništa nisu uradili. Ljudi koji su danas na listi ’Šta radite bre‘ zajedno sa Markom Bastaćem, pokazali su volju da saslušaju naše probleme i organizuju besplatne programe podrške na opštini Stari grad. To znaju svi penzioneri sa opštine. Došlo je vreme da se taj model primeni na ceo Beograd. Da imamo dovoljan broj gerontodomaćica, besplatnu distribuciju lekova, dnevne boravke za one kojima je neophodna stalna nega, besplatna savetovališta za porodice sa dementnim članovima, zabavne i rekreativne programe. Pre svega da dobijemo poštovanje nas i naših godina. Da bi ovaj plan pretvorili u održivu gradsku politiku neophodno je brigu o najstarijima sistematizovati u jedan od gradskih sekretarijata. To je naš plan. I zato zaokruži šest i tačka“, poručila je Snežana Bošković.

   Konferencija za štampu Grupe građana Šta radite bre - Marko Bastać
   © Foto : Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać".
  • 12:06

   Inicijativa „Ne davimo Beograd“ predala izbornu listu

   31.1.2018. — Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ predala je Gradskoj izbornoj komisiji izbornu listu sa 80 kandidata za odbornike pod nazivom „Inicijativa ’Ne davimo Beograd‘ — Žuta patka — Čiji grad, naš grad — Ksenija Radovanović“.

   Radovanovićeva je kazala novinarima u Gradskoj upravi Beograda da je to prvi korak vraćanja Beograda u „ruke građana“, da građani odlučuju kako će on izgledati i da bude grad za sve građane i ljude koji ga vole.

   Prvi na listi Dobrica Veselinović naveo je da smatraju da je njihova lista drugačija od ostalih i verovatno jedina koja je napravljena po modelu naizmeničnog smenjivanja muškaraca i žena na listi.

   Nakon predaje liste okačili su zastavu sa žutom patkom ispred Gradske uprave i najavili su da će u toku dana okačiti još sedam takvih po Beogradu.

   Treći protest u Beogradu protiv rušenja u Savamali u noći između 24. i 25. aprila
   © Tanjug / OKSANA TOSKIC
  • 10:56

   Faktor plus: SNS i opozicija na sedam odsto razlike

   31.1.2018 — Kada bi u nedelju bili održani izbori u Beogradu, lista „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd"“, ubedljivo bi pobedila sa 40,4 odsto glasova, pokazuje najnovije istraživanje „Faktora plus“. Kako navode, lista oko SNS-a, koja je trenutno na vlasti na republičkom nivou, bila bi na 47 odsto, dok bi ukupan broj glasova opozicije bio na 40 odsto.

   Kako prenosi Blic, na drugom mestu bila bi lista Dragana Đilasa sa 16,6 odsto, dok bi treća bila lista grupe građana Aleksandra Šapića sa 11,1 odsto glasova birača.

   Slede lista DS-NS-SDS Dragana Šutanovca sa 7,2 odsto, SPS-JS imaju 6,6 odsto, lista Dveri i DJB 5,2 odsto, dok ostale liste ne bi prešle cenzus.

   U telefonskom istraživanju sprovedenom od 23. do 29. januara, na izbore bi izašlo 49 odsto anketiranih, 31 odsto neće izaći na birališta, dok 20 odsto ne zna ili nema stav.

   Na pitanje koga bi podržali da se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, SNS je dobio natpolovičnu većinu — 53,1 odsto.

   Iza naprednjaka su SPS sa 10 odsto i DS sa 6,9 odsto, i to su jedine stranke koje bi prešle cenzus.

   Na pitanje da li je, posle poslednjih dešavanja na KiM, ugrožena bezbednost u zemlji, 40 odsto odgovara sa „ne“ zbog toga što je Vojska Srbije u poslednje vreme pokazala da možemo biti mirni, još 38 odsto kaže „ne“ i da nema razloga brigu, dok se 22 odsto ispitanika boji.

  • 17:18

   Zavetnici počeli kampanju

   Lista „BEOGRAD IMA SNAGE — Zavetnici“ zvanično je započela kampanju za beogradske izbore sa mesta odbrane Beograda iz Prvog svetskog rata, a prva na listi Milica Đurđević rekla je da je nedopustivo da u Beogradu ne postoji spomenik herojima iz Prvog svetskog rata i majoru Dragutinu Gavriloviću.

   „Zato će jedan od prvih zadataka Zavetnika na kulturno-istorijskom polju, ukoliko nam građani poklone poverenje za ulazak u gradsku vlast, biti otvaranje Memorijalnog kompleksa na prostoru kod Nebojšine kule, u okviru kojeg će se podići i spomenik majoru Gavriloviću“, istakla je Đurđeviveća, saopšteno je iz te liste.

   Ona je rekla da je major Dragutin Gavrilović ostavio iza sebe zavetne reči da „obraz Beograda mora da bude svetao“.

   „Zato u najmanju ruku zaslužuje da mu se odužimo spomenikom“, istakla je Đurđevićeva.

   Zavetnici krenuli u kampanju za izbore u Beogradu
   © Tanjug / ZAVETNICI

   Ona je naglasila da je pomenuti prostor potpuno slobodan za takav jedan projekat i poručila da ta investicija ne bi puno koštala, a imala bi itekako veliki značaj za grad Beograd.

   „Mi bismo se time odužili našim slavnim precima i istovremeno jedan od najlepših delova našeg grada, koji trenutno izgleda prilično neugledno, pretvorili u ozbiljan i savremeni spomen park“, zaključila je Đurđevićeva.

   Kandidat Zavetnika za gradsku Skupštinu, profesor Božidar Zečević rekao je da sto godina od slavne pobede u Velikom ratu „mi u Beogradu ne možemo naći nijedan spomenik posvećen herojima Prvog svetskog rata“.

   „Jedan postoji samo na Novom groblju ali on zbog lokacije nije dostupan javnosti i zato je neophodno da se uradi ili njegova kopija koja bi bila postavljena na mestu kod Nebojšine kule ili da se taj spomenik sa Novog groblja izmesti na prostor oko Nebojšine kule", objasnio je Zečević.

   On je takođe istakao da na tom prostoru treba da postoji i Spomenik Večnoj vatri koja će uvek da gori kao što je to slučaj u mnogobrojnim evropskim gradovima, preneo je Tanjug.

  • 15:22

   Zgrada Železničke stanice postaće objekat kulture

   Kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda sa liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ i direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić najavila je da će zgrada stare Železničke stanice postati objekat kulture, jer će se tu nalaziti Istorijski muzej.

   Bojićeva je u društvu gradskog arhitekte Milutina Folića obišla zgradu stare Železničke stanice i istakla da će premeštanjem eksponata biti rešen problem nedostatka prostora u muzeju.

   Železnička stanica u Beogradu

   Kako je najavila, u unutrašnjosti zgrade Železničke stanice biće stalna izložbena postavka koja će biti vezana za nastanak srpske države.

   Ističe da veći broj kulturnih i istorijskih sadržaja privlači i turiste, koji će, kada zgrada bude adaptirana u muzej, moći da saznaju kako je nastala srpska država i prošetaju se kroz njene segmente.

   Milutin Folić, gradski arhitekta, rekao je da će se na platou ispred budućeg muzeja nalaziti spomenik Stefanu Nemanji, za koji je raspisan konkurs, a čim bude završen, za njim će biti raspisan i konkurs za budući izgled Savskog trga i Železničke stanice.

   „Zgrada stare Železničke stanica menja svoju funkciju — spolja će biti rekonstruisana novim fasadama, a iznutra će biti ispunjena istorijskim sadržajima“, istakao je Folić.

   Prema njegovim rečima, iza stanice biće parking na nekoliko podzemnih nivoa, a iznad parkinga park sa fontanama.

  • 13:37

   „Samo jako“: Beli „ispao“ iz odborničke grupe

   Pokret „Samo jako“ objavio je da Luka Maksimović, odnosno Beli Preletačević, nije više deo te odborničke grupe u Mladenovcu.

   Kako je objavljeno na sajtu pokreta, odbornici „Beli — samo jako“ su 16. januara osnovali novu odborničku grupu pod nazivom „Samo jako!“ i predali obaveštenje skupštinskim službama da će tu grupu činiti 11 odbornika — bez Luke Maksimovića.

   „Ovo je najveći izazov sa kojim se Pokret do sada sreo i možda nešto najteže što smo morali da uradimo. Imamo potrebu da zaštitimo lepotu i radost koja nas je okupila i održala“, navodi se u saopštenju.     

   Ljubiša Beli Preletačević
   © REUTERS / Marko Djurica
  • 12:46
   Branko Milićević

   Branko Kockica otkrio nepoznat detalj iz Vučićevog detinjstva

   „Razgovor je bio srdačan, a kako i ne bi kad je predsednik kao dete snimao kod mene u ’Kockici‘. Jedva sam ga prepoznao. Onomad sam bio prilično krupniji od njega, a sad je prilično krupniji on“, rekao je Branko Milićević.
   Dalje
  • 18:03

   SNS: Glumci Goncić i Ivković prošetali Skadarlijom

   Kandidati sa izborne liste „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“, glumci Svetislav Bule Goncić i Lepomir Ivković prošetali Skadarlijom.
   © Tanjug / DIMITRIJE GOLL

   Kandidati sa izborne liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“, glumci Svetislav Bule Goncić i Lepomir Ivković prošetali su se prepoznatljivim simbolom grada — Skadarlijom i razgovarali sa vlasnicima restorana i lokala.

   Goncić je rekao da je Beograd zakoračio u budućnost i da ne zna nijednu opštinu u kojoj nešto nije urađeno.

  • 14:24

   Zelena stranka na izbore ide samostalno

   Zelena stranka ponovila je danas da na izbore u Beogradu izlazi samostalno, kao, ističu, jedina zelena parlamentarna stranka u Srbiji.

   Kako se navodi u saopštenju, juče se u medijima pojavila pogrešna vest da će na izborima u Beogradu nastupiti zajedno sa DSS-om i Zavetnicima.

   „Ono što je važno za javnost da zna: imamo izvornu Zelenu stranku, i ovu drugu, lažnu, koja je dodala sufiks — Srbije“, kaže predsednik Zelene stranke Goran Čabradi i dodaje da Zelena stranka na izbore izlazi samostalno.

   „Zabuna između dve stranke podseća na nekadašnje razdvajanje DSS-a od DS-a. Iako je ovo nešto sasvim drugo, i dalje veoma podseća na politički recept iz Miloševićeve ere“, navodi Čabradi.

   „Bez obzira na sve, pozivamo sve zelene da se vrate svojoj izvornoj politici i ne prave trule kompromise. Pozivamo ih da radimo u korist građana zajedno i da dođu pod naš krov“, zaključuje Čabradi, preneo je Tanjug.

  • 14:25

   Lista "Šta radite bre" podnela žalbu Upravnom sudu zbog GIK

   Lista „Šta radite bre“ podnela je žalbu Upravnom sudu na rešenje Gradske izborne komisije (GIK) kojim se licima kojima je važenje lične karte isteklo, dozvoljava da glasaju, izjavio je nosilac te liste Marko Bastać.

   Prema Bastaćevim rečima, ovo je prvi izborni proces u kojem je moguće glasati sa ličnom kartom kojoj je istekao rok trajanja.

   „To se nikada nije desilo. Evidentno je da je takva situacija u suprotnosti sa Zakonom o ličnim kartama“, rekao je Bastać, a preneo Tanjug.

   Bastać kaže i da je prigovor liste „Šta radite bre“ pred GIK odbijen, a da nema ni zvaničnog objašnjenja zašto je licima sa isteklim rokom lične karte dozvoljeno glasanje.

  • 13:15

   GIK proglasio listu Grupe građana okupljene oko Đilasa

   Gradska izborna komisija proglasila je izboru listu broj 11 „Dragan Đilas — Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“, koju je podnela istoimena Grupa građana.

   Jednoglasno je usvojeno i rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika u prošireni sastav organa za sprovođenje izbora izborne liste broj 11, saopštio je GIK, a preneo je Tanjug.

  • 12:13

   SRS: Predlažemo konkretna rešenja za Banjicu

   Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Miljan Damjanović obišao je Banjicu i sa građanima i članom Veća opštine Voždovac Bojanom Mladenovićem razgovarao o problemima na ovoj teritoriji.

   Kako je saopšteno, građanima su ponuđena konkretna rešenja za njihove probleme koji u prošlosti nisu bili rešavani.

   „Osim dva potpuno promašena projekta na Banjici, prethodna dosovska vlast nije uradila apsolutno ništa za naše sugrađane. Projekti koji su koštali više stotina hiljada evra, poput Pazl grada i nevidljive fontane na okretnici tramvaja, bili su neupotrebljivi i na taj način su višestruko oštetili budžet Opštine Voždovac“, rekao je Mladenović.

   Dodaje da aktuelna koaliciona vlast u kojoj učestvuje i SRS na teritoriji Banjice radi konkretne stvari za dobrobit građana.

   „To su zamena ulaznih vrata na stambenim zgradama, rekonstrukcija stepeništa, prilazni putevi ka parkinzima, prilazni putevi ka zgradama. Predložili smo konkretna rešenja parkiranja izgradnjom etažnih garaža ili izgradnjom etažnog parking prostora“, naveo je Mladenović.

  • 18:48

   GIK: Proglašene još tri izborne liste

   Izbori 2017, Srbija
   © AP Photo / Darko Vojinović

   Gradska izborna komisija proglasila je još tri izborne liste za izbor odbornika Skupštine grada Beograda.

   Proglašene su izborna lista broj 8, pod nazivom „Dr Miloš Jovanović — Demokratska stranka Srbije", izborna lista broj 9, pod nazivom „Zelena stranka Srbije“, kao i izborna lista broj 10, pod nazivom „Beograd ima snage — Zavetnici“, saopštio je Sekretarijat za informisanje, a preneo Tanjug.

   Na sednici su usvojena i rešenja o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika u prošireni sastav organa za sprovođenje izbora izbornih lista broj 7, broj 8, broj 9 i broj 10.

   GIK je većinom glasova donela i rešenja o odbijanju prigovora kandidata za odbornika sa izborne liste „Da oslobodimo Beograd — Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija — Zeleni (ZEP — Zeleni)“ i Uroša Markovića, birača iz Beograda, navodi se u saopštenju.

  • 16:36

   Listu SNS-a podržale Ljiljana Kapor i Ljiljana Pekić

   Kandidat za odbornika sa liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ Goran Vesić i još nekoliko kandidata sa te liste razgovarali su sa Beograđanima o tome šta je SNS uradio za Beograd u poslednje četiri godine i šta će uraditi u narednom periodu.

   „Na listi ’Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd‘ ima puno uspešnih ljudi, što je dokaz da vodimo politiku koja nije uskostranačka, već politika za Beograd“, rekao je Vesić novinarima na Cvetnom trgu gde su sa sugrađanima razgovarali i kandidati sa te liste Branko Milićević Kockica, istoričarka i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i rukometašica Dragana Pešić Belojević, preneo je Tanjug.

   Svojim prisustvom tu listu su podržale i supruga pisca Mome Kapora Ljiljana, kao i Ljiljana Pekić, supruga pisca i jednog od osnivača DS-a Borislava Pekića, kome je sadašnja gradska vlast 2016. godine na Cvetnom trgu podigla spomenik.

   Ljiljana Kapor je rekla da, iako se na bavi politikom i nije kandidat na listi „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“, voli Beograd i ljude koji rade za taj grad.

   Branko Milićević Kockica je rekao da je, pre nego što se pridružio listi „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“, bio dečiji odbornik.

  • 16:35

   DJB: Raskinućemo sve štetne ugovore nastale zbog projekta „Beograd na vodi“

   Pokret „Dosta je bilo“ saopštio je da će, ako dobije poverenje Beograđana na izborima, raskinuti sve, kako tvrdi, štetne ugovore nastale zbog projekta „Beograd na vodi“.

   DJB navodi i da će rešiti pitanje bespravnih objekata koji se ne mogu legalizovati, kao i da će ukloniti sve bespravno podignute objekte na Savskom nasipu o trošku vlasnika, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

   Najavljuju da će tražiti odgovornost za sve koji krše zakon i koji su godinama tolerisali gradnju na nedozvoljenom mestu, uključujući, kako kažu, i predstavnike opštine Novi Beograd i građevinske inspektore.    

  • 16:30

   Stefanović: Ravnomerno ulaganje u sve delove grada

   Funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović
   © Tanjug / RADE PRELIC

   Ravnomerno ulaganje u svaki deo grada veoma je važno i ljudi imaju pravo da se novac kojim država raspolaže ulaže tamo gde građani smatraju da je najpotrebnije, izjavio je predsednik Beogradskog odbora SNS-a Nebojša Stefanović.

   On je obišao nekoliko domaćinstava u voždovačkim naseljima Jajinci i Rakovica selo, gde je poručio da nijedan deo te opštine neće biti zapostavljen.

   „Hoćemo da asfaltiramo svaku ulicu, da povežemo cevi za vodovod, kanalizaciju i gasovod. Završavaju se kolektor i sekundarna kanalizacija“, rekao je Stefanović prilikom posete.

   On je istakao da je želja da ljudi osete da grad iskreno brine o njima i pozvao je prisutne da uporede kako je bilo pre i da „vide da se svake godine nešto veliko i novo završava, od škole do doma zdravlja“.

  • 16:29

   Antić: Dati veća ovlašćenja rubnim opštinama

   Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i potpredsednik SPS-a i kandidat koalicije SPS - Jedinstvena Srbija za gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić obišli su pijace u beogradskom prigradskom naselju Boleču, na Mirijevu i na Banjici.

   Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić
   TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

   Antić je u razgovoru sa građanima na pijaci u Boleču rekao da bi rubne beogradske opštine, kao što je Grocka, trebalo da dobiju veća ovlašćenja, pre svega kada je u pitanju putna infrastruktura i budžet i da same definišu prioritete, saopšteno je iz JS, prenosi Tanjug.

   „Ne mogu svi prioriteti da budu definisani iz gradske uprave, a da građane u rubnim opštinama niko ništa ne pita“, napomenuo je Antić, ističući da će predlog te koalicije biti da se na teritoriji Beograda napravi određena decentralizacija i da se daju veća ovlašćenja opštinama kao što je Grocka i da one sa svojim građanima naprave dogovor kojim redosledom će se stvari rešavati. Marković je rekao da bi trebalo smanjiti uvoz poljoprivrednih proizvoda, kako ne bi pravili konkurenciju domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

  • 16:24

   Predata izborna lista grupe građana okupljenih oko Đilasa

   Grupa građana okupljena oko Dragana Đilasa predala je Gradskoj izbornoj komisiji listu „Dragan Đilas — Beograd. Ljudi pobeđuju“.

   Prethodno je u Domu omladine, na prvom skupu, ta lista predstavila svoje kandidate za odbornike Skupštine grada.

   Prvi na listi i kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas poručio je da će se zalagati da u Beogradu „postoji briga za ljude“.

   To je, kako je, rekao briga za porodilje, trudnice, mlade bračne parove, penzionere...

   „Moramo da napravimo da život bude bolji za sve sugrađane“, rekao je Đilas.

   On je kritikovao nameru da se, kako je naveo, sruši Stari savski most i poručio da taj most mora da ostane tamo gde sada nalazi.

   Đilas je dodao da se vratio u politiku iako to nije planirao, ali da, kako je rekao, ne može da ćuti.

   Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je da predstojeći beogradski izbori nisu samo bitka za Beograd, već za celu Srbiju, jer Beograd ima posebno mesto u zemlji.

   Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da nije tajna da je među nekima od onih koji su sada podržali Đilasa, bilo nesuglasica i oštrih reči, ali da su zbog onog što se danas dešava, sve te greške stavljene u drugi plan.

   Prema njegovim rečima, svi kandidati donose neki kvalitet u zajedničku kolonu.

   „To su ljudi koji su postigli nešto u životu“, naveo je Jeremić.

   Lista Dragan Đilas — Beograd. Ljudi pobeđuju“ je 11. po redu koja je predata Gradskoj izbornoj komisiji. 

   Saša Janković, Vuk Jeremić i Dragan Đilas na konferenciji za novinare povodom ubistva Olivera Ivanovića.

   © Tanjug / Tanja Valič
    

    

  • 16:23

   LDP počela prikupljanje potpisa za listu

   Liberalno-demokratska partija počela je sakupljanje potpisa za listu kandidata i kandidatkinja za odbornike Skupštine Grada Beograda.

   „Želimo da Beograd bude najslobodniji grad, grad koji podržava i podstiče sve vrste sloboda i koji dozvoljava svakome da u njemu živi i nađe sreću, bez obzira da li je u njemu rođen ili je došao u Beograd da se razvija i u njemu stvara“, rekao je tom prilikom jedan od kandidata Jovan Najdenov, saopštio je LDP, a preneo Tanjug.

   On je rekao i da LDP želi da Beograd bude moderan grad koji prepoznaje potrebe svojih građana, koji vodi računa o poslovnom sektoru, kulturnoj sceni, sportu...

   Najdenov je dodao i da je potrebno da se Beograd otvori i poveže sa ljudima iz regiona, da bude centar na Balkanu.

   Za listu LDP kazao je da je to lista mladih ljudi koji imaju različita nastojanja, ali koje stranka podržava u tome da iskažu svoje različitosti i koje su, kako je rekao, odraz svega onog dobrog što u Beogradu i u Srbiji postoji.

   To su vrednosti za koje će se LDP u ovoj kampanji boriti, rekao je Najdenov, dodajući da LDP želi da govori o novim idejama, inicijativama i predlozima za Beograd, duhu i viziji grada i potrebama ljudi.

  • 15:27

   SDP nastavila akciju uređenja parkova

   Aktivisti Socijaldemokratske partije Srbije zajedno sa predsednikom Rasimom Ljajićem su očistili park na Zvezdari.

   „Zamenili smo polomljene klupe, kante za smeće, ofarbali i popravili sprave na dečijem igralištu u Ustaničkoj ulici. Iz parka koji je bio zapušten odneli smo i velike količine smeća“, navodi se u saopštenju stranke.

   SDP najavljuje da će akciju uređenja parkova nastaviti i posle izbora, a građane pozivaju da ih obaveste o stanju parkova u njihovim naseljima i da se pridruže akciji uređenja Beograda.

  • 14:26

   Zavetnici predali izbornu listu

   Srpski sabor Zavetnici predao je jutros izbornu listu kandidata za predstojeće lokalne izbore nakon što je prikupljeno više od 2.500 potpisa podrške građana.

   Izborna lista „Beograd ima snage — ZAVETNICI“ okupila je profesore, lekare, ekonomiste, prosvetne radnike, stručnjake iz oblasti kulture, turizma, umetnosti, domaćine poštovane u svojim sredinama i mlade ljude, navodi se u saopštenju Srpskog sabora Zavetnici.

  • 13:48

   Beograd sve bliži evropskim prestonicama

   Tržni centar „Big fešon“ na Karaburmi primer je promena u celom gradu, koje Beograd čine bliže evropskim i svetskim metropolama, poručili su Siniša Mali i Goran Grbović sa liste „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“.

   Oni su razgovarali sa građanima Karaburme u blizini tržnog centra, a treći na toj izbornoj listi Siniša Mali rekao je da SNS za razliku od drugih sluša građane, razgovara sa njima jer im je važno da čuju primedbe, pohvale, ali i kritike, kako bi zajedno pravili lepši i bolji Beograd.

  • 13:36

   Krajiški Srbi podržali listu SNS na beogradskim izborima

   Krajiški Srbi podržaće listu „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu, saopštila je delegacija predstavnika 20 krajiških udruženja na sastanku sa predsednikom Pokreta socijalista (PS) Aleksandrom Vulinom.

   Predsednik Skupštine Krovne organizacije izbeglih i raseljenih lica u Srbiji Milan Žunić rekao je na sastanku da su krajiški Srbi državljani Srbije i da žele da učestvuju u njenom političkom životu.

   Krajišnici podržali listu SNS-a
   SNS
  • 07:55

   Kandidati LDP: Za mržnju nema mesta u Beogradu

   Kandidati LDP za odbornike organizovali su u centru Beograda uličnu akciju kao, kako kažu, reakciju na poruke mržnje upućene Alenu Omiću tokom košarkaške utakmice između Crvene zvezde i Olimpijakosa.

   „Ne pristajemo na poruke mržnje koje se upućuju sa tribina naših hala i stadiona“, poručila je kandidatkinja LDP-a za odbornicu Anita Mitić, nakon što je, zajedno sa kolegama sa liste, razvila transparent: „Hrvati, Bošnjaci, Albanci u ovom gradu nisu stranci“.    

  • 20:21

   DSS predala izbornu listu

   Demokratska stranka Srbije (DSS) predala je večeras izbornu listu kandidata za odbornike.

   Listu DSS-a od 75 kandidata svojim potpisima podržalo je blizu 2.500 građana.

   Predsednik DSS-a i kandidat za gradonačelnika Miloš Jovanović izjavio je da, ne samo što imaju dobre ljude na listi, već izlaze i sa dobrim programom.

   On kaže da je, kako je rekao, „fasciniran“ onim što sluša proteklih dana od političkih oponenata i dodaje da mu se čini da sluša Čarobnjaka iz Oza ili Dejvida Koperfilda, s obzirom šta se sve moglo čuti u obećanjima različitih stranaka.

   Jovanović dodaje da „novi DSS koji grade“ izlazi sa budžetiranim i realnim programom i da za taj program traže poverenje Beograđana.

   DSS novi plavi logo
   © Foto
  • 17:07

   Preletačević: Ovo kao da su izbori u Leskovcu, a ne u Beogradu

   Lista „Ljubiša Preletačević Beli — Zato što volim Belovgrad“ počela je prikupljanje potpisa podrške za učešće na beogradskim izborima, a prema rečima Luke Maksimovića, alijas Ljubiše Preletačevića Belog, odziv građana je jako dobar.

   „Odziv građana je jako dobar, s obzirom na to da atmosfera u Beogradu ne ukazuje na to da će se uskoro održati beogradski izbori“, rekao je on za Tanjug.

   „Kao da su izbori u Leskovcu“, smatra Beli.

   On je rekao da na izbore ne žele da izađu sa nekim određenim programom, jer to, kako je dodao, podseća na sve ostale političke stranke i političare. Na pitanje sa kim bi u koaliciju nakon izbora, on je naglasio:

   „Sa narodom, jer baš iz tog razloga što nam je poluotvorena lista doći će mnogi ljudi sa strane sa nekim divnim idejama i ciljevima, tako da je to ta koalicija. Za drugu koaliciju ne znam i ne želim da znam“.

   Ljubiša Preletačević Beli

   © Sputnik
     

  • 16:54

   Demokratska stranka podnela krivičnu prijavu protiv direktora Direkcije za javni prevoz grada Beograda

   Demokratska stranka predstavila je „antikorupcijski tim“ i saopštila da je podnela krivičnu prijavu protiv direktora Direkcije za javni prevoz grada Beograda Uglješe Mitrovića, zbog sumnje da je protivpravno zaključio ugovor u vrednosti od skoro pola miliona evra u 2015. godini.

   Filip Isailović iz DS pozvao se na rezultate eksternog revizora za kog je rekao da je u svom izveštaju naveo da je ugovor zaključen protivpravno i naveo je da je taj ugovor zaključen na duplo duži vremenski period nego što je to zakonom propisano.

   On je dodao da je, osim navedene, taj tim DS sastavio još dve prijave koje će podneti u narednom periodu i da paralelno radi na još nekoliko prijava.

    

   Tanjug
  • 14:50

   „Đilasova koalicija“ sutra predaje potpise

   Koalicija okupljena oko liste „Dragan Đilas — Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ najavljuje da će sutra predati potpise podrške, a predsednik NS Vuk Jeremić na pitanje zašto se to nije dogodilo ranije kaže da su čekali da prođe izborna konvencija, zakazana, inače, za sutra u podne.

   Na pitanje novinara kako će koalicija finansirati kampanju, koja je već intenzivna na društvenim mrežama, te da li će Đilas finansirati kampanju, budući da je već uplatio izvesnu sumu, Jeremić je odgovorio:

   „Đilas je svakako imućan čovek, ali postoje zakonska ograničenja.“

  • 19:50

   Stefanović: Jednako ćemo ulagati u svaki deo Beograda

   Predsednik Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović razgovarao je sa građanima Boljevaca i tom prilikom poručio da će ravnomeran razvoj i ulaganje u svaki deo Beograda biti osnovni cilj gradske vlasti.

   „Na opštini Surčin nalazi se aerodrom koji je pre samo četiri, pet godina vredeo 30-40 miliona evra, kroz koncesiju je naplaćen 501 milion evra. Od tog novca ćemo da gradimo puteve, bolnice, uložićemo u Dom zdravlja u Surčinu, kako bi svi ljudi imali bolju negu i lečenje“, rekao je Stefanović.

  • 16:50

   Obeležja SNS-a na Starom sajmištu; Vesić: Odmah smo uklonili

   Stranačka obeležja SNS-a, koja su bila postavljena na Starom sajmištu, uklonjena su, čim je shvaćena greška, a član Predsedništva te stranke Goran Vesić kaže da je mesni odbor stranke plakate postavio bez ikakve loše namere. 

   Vesić je izrazio žaljenje i izvinio se zbog nespretne greške.

   „Mesni odbor SNS-a nespretno je i bez ikakve loše namere postavio stranačka obeležja na Starom sajmištu. Žao nam je što se to dogodilo i odmah smo reagovali“, rekao je Vesić.

  • 16:49

   Dogovor opozicije o kontroli izbora i protest ispred RTS-a

   Pokret slobodnih građana saopštio je da su predstavnici 12 opozicionih stranaka i pokreta dogovorili saradnju na kontroli izbora i najavili protest ispred zgrade RTS, zbog, kako kažu, kontinuiranog kršenja zakona i blokade opozicije na javnom servisu.

   Kako se navodi u saopštenju, na protestu koji će biti održan 4. februara, zahtev će biti da RTS i drugi mediji „poštuju zakon i standarde struke i obezbede ravnomernu zastupljenost političkih aktera“. 

   „Biće zatražena i smena direktora i urednika informativnog programa zbog višegodišnjeg nezakonitog, politički pristrasnog rada. Opozicija će formirati odbor za organizaciju protesta ispred RTS, kao i radnu grupu za saradnju u kontroli izbora“, navodi se u saopštenju PSG. 

  • 16:47

   Kandidatkinje DS prekrečile grafite

   Kandidatkinje koalicije „Da oslobodimo Beograd — Demokratska stranka, SDS, Nova i Zelena ekološka partija — Zeleni“ u centru Beograda su prekrečile grafite sa pretećim porukama upućenim narodnoj poslanici Nove stranke Mariniki Tepić.

   Potpredsednica DS i kandidatkinja za odbornicu Skupštine grada Beograda Tamara Tripić rekla je tom prilikom da se Beograd „mora osloboditi od govora mržnje“, kao i nasilja, kako kaže, na ulicama, školama...

  • 14:49

   LDP bez Čede, strina i Megatrenda

   LDP će na gradske izbore ići samostalno, na listi će biti mladi, obrazovani ljudi kojima je prosek starosti 23 godine, a među kandidatima za odbornike neće biti lidera te stranke Čedomira Jovanovića.

   Izborna lista će se zvati „Novi ljudi — nova nada Beograda“, a Jovanović kaže da njoj neće biti „strina, ličnih šofera, slavnih doktora nauka sa nepostojećih univerziteta, nema Megatrenda“.

  • 14:15

   Dveri i Dosta je bilo predali listu

   Dosta je bilo i Dveri predali su svoju izbornu listu za predstojeće beogradske izbore pod nazivom „Dosta je bilo i Dveri — da ovi odu, a da se oni ne vrate".

   DJB i Dveri prikupili su više od 3.800 potpisa podrške građana.

   Aktivisti pokreta Dveri i Dosta je bilo predaju potpise za beogradske izbore.
   © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  • 20:10

   Zukorlić prikuplja potpise, Prokić nosilac liste

   Stranka pravde i pomirenja (SPP) počela je prikupljanje potpisa za podršku izbornoj listi „Dr Muamer Zukorlić — Stranka pravde i pomirenja“ za učešće na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu, a nosilac te liste biće bivši funkcioner LDP-a profesor Nenad Prokić.

   Predsednik SPP-a Muamer Zukorlić, koji je prisustvovao prikupljanju potpisa u stranačkim prostorijama, najavio je da ta stranka zvanično ulazi u trku za odbornike u Beogradu nudeći „svežu i originalnu politiku koja nedostaje građanima Beograda i Srbije“.

   Muamer Zukorlić i Nenad Prokić.
   © Tanjug / DIMITRIJE GOLL
  • 14:22

   Šta radite Bre: Stali su nam satovi

   Grupa građana „Šta radite bre — Marko Bastać“ i zvanično je počela kampanju za predstojeće gradske izbore u Beogradu, otvaranjem improvizovanog izbornog štaba u Knez Mihailovoj ulici. Okupljenim novinarima i građanima u ime svoje odborničke grupe obratio se Marko Bastać, aktuelni predsednik opštine Stari grad.

   „Beogradska politička elita je odlučila da ostane u prošloj godini. Pogledajte more satova koje su kao novogodišnje ukrase razapeli iznad naših glava. Oni i dalje stoje, bez obzira što će za neki dan februar. Stoje i opominju sve nas da je krajnje vreme da počnemo da ih pitamo: ’Šta radite bre‘. Znamo probleme građana, pitali smo ih, sa njima razgovarali. Zajedno sa stručnjacima iz svih oblasti definisali smo i rešenja za probleme. Ta rešenja su naš plan za Beograd. Treba da vratimo veru građanima da mogu da utiču na odluke koje se tiču njihovih života. Mi ćemo biti njihov megafon“, poručio je Bastać. 

   Grupa građana Šta radite bre - Marko Bastać
   © Foto : Grupe građana "Šta radite bre - Marko Bastać".
  • 12:45

   GIK: U Beogradu 1.607.000 birača

   Broj birača za beogradske izbore do sada je 1.607.000, a ukupan broj će se utvrditi petnaest dana do izbora, izjavio predsednik GIK-a Zoran Lukić.

   „Petnaest dana do izbora se utvrđuje ukupan broj birača, do sada broj birača je 1.607.000, što je za 0,7 odsto više nego 2014. godine, kada su bili poslednji gradski izbori”, rekao je Lukić, saopšteno je iz Gradske uprave.

   Za sada ima 1.183 izbornih mesta, a dat je nalog gradskim opštinama kao ovlašćenim predlagačima da predlože biračka mesta za 17 gradskih opština, te će Gradska izborna komisija na osnovu toga utvrditi tačan broj i naziv biračkih mesta na teritoriji grada.

  Uživo
  IZBORI 2018: Bitka za Beograd
  +
  Tagovi:
  Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga