07:38 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1363
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Rezolucijom 1244 SB UN nije predviđeno formiranje vojske Kosova i poručio je da Srbija to neće prihvatiti, te da Srbi u kosovskom parlamentu sigurno za to neće glasati.

  „Kada je reč o vojsci Kosova na snazi su dokumenta SB UN. Ako neko želi promenu, ona mora biti doneta u istom formatu — na sednicu Saveta bezbednosti, pa donesite odluku. Nikakva vojska Kosova nije predviđena Rezolucijom 1244, niti bilo kojim drugim dokumentom“, rekao je Dačić novinarima u Sarajevu.

  On je kazao da Srbija želi da reši probleme, pre svega zbog sebe, te da zbog toga i predlaže neko trajno rešenje za Kosovo, ali je i istakao da sa druge strane „imamo situaciju da se recimo ne sprovodi Briselski sporazum“.

  „Kome mi sad da se žalimo što on nije realizovan, a nije realizovan u najvažnijoj stvari — Zajednici srpskih opština. Upućivanje pretnji i ucena nije način na koji se može razgovarati“, rekao je Dačić.

  On je kazao da EU često tumači neke formulacija na način koji je suprotan kod nekih država-članica.

  „Ne znam da li ste danas pročitali novine. Mi imamo tu informaciju od pre nekoliko dana da je španski premijer Rahoj rekao da neće učestvovati na samitu u Bugarskoj sa šefovima država Zapadnog Balkana ako učestvuje Kosovo“, naglasio je Dačić i upitao ko je ikada utvrdio da je zvaničan stav Brisela da je priznanje Kosova uslov za prijem Srbije u EU.

  To su, kaže Dačić, formulacije koje se možda sviđaju nekoj pojedinoj zemlji, ali EU kao takva ima statusno neutralan stav.

  Poručio je da Srbija želi u EU, ali na častan i dostojanstven način.

  Govoreći o ministarskom sastanku „zapadnobalkanske šestorke“ u Sarajevu, Dačić je kazao da je on u funkciji priprema za Londonski samit koji „daje na znanje da je evropska perspektiva ipak realna“.

  On je dodao da je „svaki političar“ obećavao da će Srbija ući u EU, ali je sada ipak data perspektiva, odnosno 2025. godina kao vremenski okvir u kojem može da se računa da će se razgovarati o članstvu.

  „Da li će to biti tako, to je ipak politička odluka. Tu imamo više sumnji nego u našu spremnost da ćemo mi ispuniti sve te kriterijume“, konstatovao je Dačić.

  Primetio je i da su uslovi sada drugačiji, pa je tako pred Srbiju postavljen uslov da mora da reši bilateralne sporove.

  „Zašto oni nisu rešili svoje bilateralne sporove pre ulaska u EU, pa se sada Hrvatska i Slovenija svađaju zbog granica. Kako to nije važilo ranije, a sada će važiti? Ali dobro, šta da radimo, nismo mi ti koji određuju pravila“, zaključio je Dačić.

   

  Tanjug

   

  Tagovi:
  Vojska Kosova, SB UN, EU, Marijano Rahoj, Ivica Dačić, Sarajevo, Španija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Metohija, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga