03:45 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1026
  Pratite nas

  Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predviđeno za druge moguće i za Kosovo, ali da je potrebno ispuniti određene uslove, uključujući dijalog sa Beogradom.

  „Strategija kaže da svi partneri imaju evropsku perspektivu. To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade, jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari kako bi imalo evropsku perspektivu“, rekla je Mogerinijeva, navodi se u Unmikovom pres-klipingu.

  Govoreći o uslovima koje Kosovo treba da ispuni kako bi napredovalo ka EU, ona je kazala da Priština treba da nastavi dijalog sa Beogradom.

  „Vidim interesovanja lidera po tom pitanju, zato treba ići napred. To zahteva hrabrost. Kosovo treba da implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je Sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahteva samo EU, već to traže i građani“, istakla je Mogerinijeva.

  „Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja“, poručila je Mogerinijeva.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Federika Mogerini
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga