04:33 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1520
  Pratite nas

  Specijalni sud za ratne zločine koje je na Kosovu počinila tzv. OVK trebalo bi uskoro da počne da radi, a s obzirom na to da su njegovo osnivanje podržale i SAD i Evropa, „Njujork tajms“ piše da bi ta pravosudna institucija mogla da predstavlja opasnost i za njih, jer će istraživati zločine koji su direktno povezani sa njihovim projektima na Kosovu.

  Ugledni njujorški dnevnik piše da je među tim projektima, na primer, savez SAD i EU sa tzv. OVK tokom bombardovanja Srbije, zatim njihov neuspeh u razoružavanju OVK po završetku rata, kao i njihova nesposobnost da zaštite ne samo srpsko stanovništvo koje je ostalo na Kosovu nego i albanske političke protivnike OVK.

  „Ideja da će sud kopati po starim posleratnim pitanjima na Kosovu izazvala je paniku među komandantima OVK, predsednikom (Hašimom Tačijem), premijerom (Ramušom Haradinajem) i predsednikom Skupštine (Kadrijem Veseljijem), koji su u decembru (prošle godine) pokušali da zakonom onemoguće rad Specijalnog suda“, piše „Tajms“.

  List, međutim, podseća da su na taj pokušaj oštro reagovale i SAD i EU, a da je američki ambasador u Prištini Greg Delavi čak rekao da je taj postupak ravan „zarivanju noža u leđa“.

  Za Tačija list navodi da je postao simbol dva dijametralno suprotna pogleda na borbu za, kako se navodi, „oslobađanje Kosova“.

  Podseća se da je bivši američki potpredsednik Džozef Bajden, na primer, opisao Tačija kao „kosovskog Džordža Vašingtona“, dok je, sa druge strane, u izveštaju Dika Martija upućenom Savetu Evrope on označen kao „najopasniji šef kriminala među komandantima OVK“.

  List podseća i da je Tači dobio nadimak „Zmija“ u vreme kad je bio politički komesar OVK, ali i da je bio na molitvenom doručku kod američkog predsednika u februaru, kada je Specijalni sud nazvao „istorijskom nepravdom“.

  Tači je, inače, Martijev izveštaj okarakterisao kao program „lažnih vesti“ kojim upravlja Rusija, ali tu tvrdnju nikada nije potkrepio dokazima, navodi se u tekstu.

  Da li će Specijalni sud uspeti da otkrije šta se tačno događalo pre skoro 20 godina, zavisiće najvećim delom od toga da li će svedoci pristati da svedoče i, ukoliko pristanu, da li će oni i njihove porodice moći da prežive, navodi list.

  Kao primer, list navodi da je bivši komandant OVK Agim Zogaj pronađen obešen u Nemačkoj uoči pojavljivanja na sudu, a nakon što je pristao da se pojavi kao zaštićeni svedok.

  „Njujork tajms“ piše i da je rat na Kosovu završen, ali da pucnjave nisu, dok Specijalni sud obećava pravdu.

  Navodi se, naime, da se deset godina nakon proglašenja kosovske nezavisnosti pojavila nada da će biti razrešena „tabu tema“ — zašto Albanci stradaju u nekim slučajevima i smrtno. Kao jedan od takvih pominje Fetaha Rudija, koji je posle rata ranjen sa 14 metaka i već 17 godina je nepokretan.

  Rudi je, kako se navodi, godinama razočarano pratio kako su Ujedinjene nacije, a posle i Evropska unija pokušavale da uspostave vladavinu prava na Kosovu nakon 1999, ali da nisu uspele da donesu pravdu za sve što je usledilo u talasu nasilja, nakon povlačenja srpskih snaga.

  On kaže da je Specijalni sud poslednja prilika za pravdu.

  Specijalni sud sa sedištem u Hagu neće suditi zločinima Srba, već samo zločinima koje su tokom i posle sukoba od 1998. do 1999. počinili pripadnici OVK, albanske gerile čiji komandanti danas vladaju tom „državom“, objašnjava list.

  U periodu od skoro dve decenije nakon „otcepljenja od Srbije“ Kosovom su upravljale Ujedinjene nacije kao svojim protektoratom, a od februara 2008. njime vladaju institucije jednostrano proglašene države Kosovo, podseća list.

  U tom periodu, Kosovo je, piše „Njujork tajms“, „progonjeno demonima“ rođenim u njegovom nasilnom „nastajanju“ i progonjeno kulturom nekažnjivosti koja je takva ostala zbog neuspeha da se suoči sa činjenicom da su neke od najmoćnijih ličnosti njegovih institucija optužene za najgore zločine.

  Tanjug

  Tagovi:
  Njujork tajms, Specijalni suda za ratne zločine OVK, EU, Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga