11:35 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4141
  Pratite nas

  Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da će Priština Zajednici srpskih opština (ZSO) dati pravni status, kada Kosovo postane punopravna članica UN i ništa manje od toga.

  „Mi smo u vladi nastavili sa osnivanjem radne grupe, ali moje mišljenje je da će Asocijacija (ZSO) dobiti status pravnog lica kada se Kosovo pridruži UN“, rekao je Hodžaj u intervjuu za prištinski portal „Gazeta ekspres“.

  Svaki drugi „unilateralni korak u vezi sa ovim procesom“ on smatra štetnim i nepotrebnim odlaganjem stvari. Hodžaj je isključio svaku mogućnost stvaranja teritorije poput Republike Srpske na Kosovu.

  „Svaki pokušaj da Asocijacija (ZSO) bude što i Republika Srpska u BiH je neprihvatljiv, to su dve odvojene stvari, dve različite realnosti i jedna s drugom nemaju nikakve veze“, tvrdi Hodžaj.

  Upitan šta očekuje od poslednje faze dijaloga Beograda i Prištine, Hodžaj kaže da su ta očekivanja jasna i da odstupanja neće biti.

  „A to su pravno obavezujući sporazum, što je navedeno i u Strategiji za članstvo Srbije u EU, međusobno priznavanje i stolica u UN“, rekao je Hodžaj, koji tvrdi da je Srbija, kako kaže, „destruktivna i igra dvostruku igru pokušavajući da potkopa u svakom trenutku izgradnju države Kosovo“.

  Kosovo je, tvrdi Hodžaj, nezavisna država, i tu povratka nema, tako će i ostati.

  „Čvrsto verujem da će Kosovo jednog dana biti članica UN. Ali ne verujem da će ovaj proces biti lak, iako to sada mnogo manje zavisi od Srbije“, kaže Hodžaj.

  Upitan da komentariše platformu za KiM koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prema kojoj bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine trebalo da podrazumeva kompromis, Hodžaj kaže da mu je teško da komentariše nešto što još nije javno objavljeno.

  Ono što je, kako kaže, poznato jeste da srpski političari govore o prihvatanju realnosti.

  „Verujem da je ovo godina kada srpski političari moraju da shvate da je vreme za nove geopolitičke realnosti. Kosovo je nezavisna država i neće se vraćati nazad. Što pre to shvate, pre će doći do popuštanja napetosti u odnosu na onu koju gaje prema Kosovu“, naveo je Hodžaj.

  Tanjug

  Tagovi:
  Enver Hodžaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga