18:53 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  72078
  Pratite nas

  Srbija mora da se brani ako zatreba, ali više ne sme da bude isprovocirana da uđe u novi sukob, jer ono malo što je izgrađeno posle razaranja 1999. srušiće se za jednu noć i sledeći rat bi bio kraj i naše zemlje i naroda, kaže dramski pisac Dušan Kovačević.

  „Mi smo mala zemlja, siromašna i nejaka u odnosu na sile koje nam prete. Samo nas pamet može sačuvati, onoliko je imamo. Pamet pre oružja“, rekao je Kovačević za praznični trobroj „Večernjih novosti“.

  Pozicija Srbije danas je teška i izuzetno komplikovana što, kako objašnjava, znači da mora da pribegne politici „pragmatičnih kompromisa“.

  „Diplomatija je od presudnog značaja za naš opstanak. A to lako može da se izračuna činjenicom da smo u okruženju sa oko 30-40 miliona potencijalnih neprijatelja koje okuplja NATO“, kaže Kovačević.

  On ističe da je od presudne važnosti da bude mir, te da se sve ostalo može podneti i rešiti.

  „Mislim da je ova godina sudbonosna bitka za nas, da će se odlučivati šta će se događati i sa našom zemljom i sa budućim generacijama. Bilo bi dobro i pametno ako bismo se oko najvažnijih problema dogovorili da ih rešavamo svi zajedno. Svađe nas vode u propast, kao mnogo puta ranije. Nadam se da ćemo se prizvati pameti“, navodi on.

  Na pitanje čemu Srbija može da se nada kada je reč o Kosovu, Kovačević kaže da je Kosovo postalo međunarodni problem, velika politička igra velikih sila.

  „Sa Kosovom se trguje, potkusurava, sa Kosovom se razračunavaju moćne države. Kosovo je postalo karta kojom se igra. Mi možemo da se čuvamo da ne napravimo nekakav pogrešan potez u celoj toj priči“, kaže Kovačević.

  Prema njegovim rečima, predsednik Aleksandar Vučić zna, verovatno, šta nam se nudi, šta se traži, šta se hoće i šta se neće, šta će biti ako pristanemo i ne pristanemo, šta su tihe i glasne pretnje, šta je istina i šta je laž.

  „Kosovo će jednog dana doći pred narod Srbije. I biće pitanje ili-ili. I mi ćemo odlučivati između ’ili-ili‘, i verovatno, odlučićemo se za — ništa. Zato ponavljam pojam ’pragmatičnog kompromisa‘ kao jednog od mogućih početaka za rešavanje naše teške bolesti“, kaže on.

  Kovačević smatra da nije tačno da je Srbija napredovala u Jugoslaviji i imala ekonomski uspeh, navodeći da je imala najgore puteve iako je zauzimala najveći prostor.

  „A zemlja bez dobrih puteva je ružna zemlja. Sad se mora sve nadoknaditi, ceo 20. vek u kom smo bili u šest ratova, kada je sve porušeno i uništeno“, rekao je on.

  To, dodaje, ne može da se nadoknadi preko noći, potrebno je narednih 20-30 godina da bi se zemlja dovela u red, da bi moglo da se kaže da je Srbija lepa i lepo uređena zemlja.

  „Onaj ko misli da to može preko noći, za tri ili pet godina, grdno se vara. A sve što pričamo i što želimo, možemo učiniti samo u miru. Mir je Srbiji potreban kao lek“, kazao je on.

  Ne želeći da predviđa kojom brzinom možemo da obnovimo zemlju i da se ozbiljno uspravimo, Kovačević kaže da je činjenica da smo „nalik na stara kola“.

  „Sve je otkazalo, a sada treba ili sve popraviti deo po deo, ili kupiti nova kola. Pošto nemamo mogućnosti da kupimo novu državu kao nova kola, moramo da popravljamo deo po deo, a to je proces, moraće da košta i trajaće dugo“, rekao je on.

  Tanjug

  Tagovi:
  Dušan Kovačević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga