20:22 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3063
  Pratite nas

  Albanska ministarka odbrane Olta Džačka predložila je svom američkom kolegi Džejmsu Matisu da NATO uspostavi vojnu bazu na tlu Albanije.

  „Verujemo da je vreme da SAD uspostave svoje prisustvo u Albaniji… To prisustvo SAD ili NATO-a predstavljalo bi veoma jasnu demonstraciju da saveznici nisu zaboravili region“, rekla je Džačka.

  Ona je u izjavi novinarima navela da je predložila izgradnju pomorske baze na Jadranskom moru, koju bi vodile SAD i Albanija, a bila bi pod „kišobranom“ NATO-a.

  „Zabrinuti smo zbog više pretnji sa kojima se naš region suočava, i mislimo da je veoma značajno da NATO i SAD pridaju malo više značaja onome što se događa na Balkanu“, rekla je Džačka.

  Među tim pretnjama, ona je navela Rusiju koja, kako je rekla, pokušava da pojača svoj uticaj, dok je takođe pomenula Kinu, Iran, pa čak i Tursku kao razloge za zabrinutost rukovodstva Albanije.

  Kako je prenela ATA, Matis je izrazio svoju podršku Albaniji, koja je, kako kaže, značajno doprinela NATO-u.

  Džačka je, navodi ta albanska agencija, dodala da je operativna posvećenost Albanije NATO-u jedna od najvećih u Alijansi, uzimajući u obzir brojnost stanovništva Albanije.

  Što se tiče modernizacije albanske vojske, ona je naglasila da je u poslednje dve godine Albanija povećala vojni budžet.

  „Zamenili smo staro kinesko naoružanje oružjem po NATO standardima“, rekla je Džačka.

  Tanjug

  Tagovi:
  baza, Albanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga