13:48 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2321
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Srbi i Hrvati imati bolju zajedničku budućnost i biti mnogo bliži nego što su to ikad bili, i nego što su to danas, bez obzira na dnevnu politiku.

  „Na to će nas naterati nužnost, život i potreba običnih ljudi", istakao je Vučić u intervjuu za „Kurir" upitan da prokomentariše odnose sa Hrvatskom i to što njeni zvaničnici pokreću teme koje se tiču perioda Drugog svetskog rata.

  „Bez obzira na sve to, na tragičnu sudbinu sopstvene porodice, smatram da mi i Hrvati imamo drugačiju, bolju i u nekoj meri zajedničku budućnost. Ne državu, već budućnost, da neko to ne tumači pogrešno", rekao je predsednik Srbije.

  Vučić u intervjuu za „Kurir" rekao i da je spreman da oprosti, i naveo da njegov posao nije da svoje lične emocije doživljava ponovo i da za to koristi državu Srbiju, već da se ponaša racionalno i odgovorno.

  „Mislim da sam neko ko bi mogao danima da govori o stradanjima sopstvene porodice zbog svega što smo doživeli od ustaša u Drugom svetskom ratu. Ali ne zaboravite, moja porodica stradala je i u ovom ratu kad su '92. godine sve kuće Vučića u Bugojnu spaljene", rekao je Vučić i podsetio da se tada nije bavio politikom, već da je u nju ušao 1993. godine.

  On je ukazao i da je teritorija koju zauzimaju i Hrvatska i Srbija i delovi BiH gde žive Srbi i Hrvati ogromna teritorija, a da nas je užasno malo i da je sve manje, i jednih i drugih.

  Vučić je ukazao na sela i mesta gde Srbi žive zajedno s Hrvatima i gde imate, kako je rekao, sve veću bliskost pravoslavaca i katolika, „voleo to neko u Beogradu i Zagrebu ili ne".

  „Mnogi bi voleli da ja kažem nešto, da opsujem. Kao što ste primetili, nisam učestvovao u raspravama. Neću da razgovaram o pitanju nacizma i ustaškog pokreta na ovim prostorima. O tome nema ni razgovora ni pregovora, o svemu ostalom možemo da razgovaramo", istakao je on.

  Na pitanje da li to znači da sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarovic neće razgovarati o prebrojavanju žrtava u Jasenovcu, koristeći savremenu forenziku, on kaže da je tu bilo i nešto gore, a to je da se utvrđuje šta je bilo posle toga sa aluzijom na stradale pripadnike ustaškog pokreta.

  „Za mene i za našu zemlju je bolje da to ne komentarišem", smatra Vučić.

  Povodom odnosa sa Hrvatskom i zapaljivih izjava Vučić odgovara kontrapitanjem: „Jeste li čuli ijednu moju izjavu"?

  Na primedbu da je bilo izjava i hrvatskih, ali i naših predstavnika, on je rekao da je to zato što postoje dnevnopolitički interesi određenih ljudi.

  „Ne bih uvek naše krivio, jer je to uvek lako. A ne bih ni da kažem da su samo oni krivi, jer za svađu je potrebno dvoje. Mislim da dobro sagledavam i predviđam budućnost, dobro sagledam potrebe. Srbi i Hrvati u budućnosti biće mnogo bliži nego što su to ikad bili i nego što su to danas. Bez obzira na dnevnu politiku. Na to će nas naterati nužnost, život i potreba običnih ljudi", istakao je Vučić.

  Povodom izjave hrvatskog premijera Plenkovića o pevanju vicepremijera druge države, Vučić kaže da veruje da je i Plenkoviću žao zbog te izjave.

  „Ali nisu to izjave koje treba naročito i posebno zamerati jer mislim da je to išlo u prilog Ivici Dačiću", ocenio je predsednik Srbije.

  Tanjug

  Tagovi:
  Drugi svetski rat, ustaše, Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Jasenovac, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga