07:10 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1311
  Pratite nas

  Srbija, kroz ustavne amandmane koji se odnose na pravosuđe, želi da obezbedi adekvatnu ravnotežu između nezavisnosti i odgovornosti sudstva, kako bi građanima bile obezbeđene efikasne i kvalitetne pravosudne usluge, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić, u susretu sa delegacijom Venecijanske komisije.

  On je ocenio da je srpsko pravosuđe sporo i dodao da je Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije i primeni dobra iskustva kako bi unapredila vladavinu prava, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

  Predsednik Vučić primio je danas delegaciju Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope koje pruža pravnu pomoć državama članicama, radi postizanja evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblastima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

  Predstavnici Venecijanske komisije su, tokom susreta, istakli da su u Srbiju došli kako bi sagledali predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe, radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu.

  Oni su ocenili da je ustavna reforma važna i korak u dobrom pravcu, ali da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera. 

  Evropska komisija je, inače, tražila od Venecijanske komisije da doprinese usklađivanju pravnog sistema Srbije sa evropskim zakonodavstvom, kako bi ispunila kriterijume za prijem u Evropsku uniju.

  Tagovi:
  Venecijanska komisija, Aleksandar Vučić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga