19:30 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6257
  Pratite nas

  Ne postoji „plan Zapada o Kosovu“, nema koordiniranog predloga članica Kvinte i ne postoji plan u jedanaest tačaka, ističe za „Blic“ od četvrtka ambasador Amerike u Srbiji Kajl Skot odgovarajući na pitanje da li je na sastanku u Vašingtonu usvojen plan, obavezujući za Srbiju.

  Komentarišući to što su se u javnosti pojavile tvrdnje da su države Kvinte — SAD, Nemačka, Francuska, Britanija i Italija — usvojile razrađen plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost i odvajanje Srbije i Rusije, Skot kaže da je uobičajeno da se države sreću s vremena na vreme i razgovaraju.

  „Normalna diplomatska praksa je da se zemlje koje imaju slične stavove sastaju s vremena na vreme kako bi razmenile mišljenja i uskladile svoju politiku. Međutim, ne postoji ’plan Zapada o Kosovu‘, nema koordiniranog predloga članica Kvinte i ne postoji plan u jedanaest tačaka. Sve su to fantazije maštovitih medija“, tvrdi Skot.

  On dodaje da je cilj dijaloga u Briselu o Kosovu normalizacija odnosa, ali i da bi bilo koji dogovor opstao na Kosovu, on mora da bude plod pregovora lidera Beograda i Prištine.

  „SAD se slažu sa svojim evropskim saveznicima i partnerima da bi cilj dijaloga u Briselu trebalo da bude sveobuhvatna normalizacija odnosa primenom pravno obavezujućeg dokumenta. No, kao što smo to istakli mnogo puta dosad, da bi takav dogovor izdržao test vremena on mora da proistekne direktno iz pregovora političkih lidera Prištine i Beograda“, poručuje ambasador SAD.

  Tanjug

  Tagovi:
  Plan Zapada, Kajl Skot, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga