14:11 06 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Američki Stejt department je objavio izveštaj o verskoj toleranciji u svetu u 2017. godini, u kojem je naveo da je Priština pokušala da napravi dobre zakone kada je reč o verskim pravima, ali u mnogim slučajevima ta prava se negiraju vernicima različitih religija na Kosovu, prenosi prištinski „Zeri“.

  U izveštaju piše i o finansijskoj podršci koju je Vlada Kosova dala instituciji za islamsko obrazovanje, Islamskoj zajednici Kosova (IZK), medresama u Prištini, Prizrenu i Gnjilanu, kao i to da su se na tu odluku žalile druge verske grupe koje nisu dobile finansijsku podršku.

  „Pojedini pripadnici drugih grupa i drugi nereligiozni pripadnici su naveli da su bili uznemireni zbog toga što vlada nije finansirala versko obrazovanje za druge verske grupe“, navodi se u izveštaju.

  Kao deo strategije vlade, za IZK se navodi da je održala sastanke u medresi i na Fakultetu za islamske studije, sa ciljem informisanja mladih o tome da ne potpadnu pod uticaj ekstremizma.

  Kako se navodi, u dokumentu se pominje i izveštavanje medija o pritisku koji su turske vlasti izvršile na kosovske institucije u cilju zatvaranje škola koje su povezane sa muslimanskim klerikom Fetulahom Gulenom.

  Takođe se pominje da je bilo slučajeva nasilja na verskoj osnovi, mešanja u verska hodočašća, jezika mržnje i vandalizma, kao i da su dve verske zajednice — IZK i SPC kritikovale medije za podsticanje klime netolerancije.

  U dokumentu se navodi da opština Priština i dalje zabranjuje SPC da sprovodi popravke na Crkvi Hrista Spasa koja se nalazi u kampusu univerziteta u Prištini.

  Tanjug

  Tagovi:
  veroispovesti, Stejt department, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga