13:16 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1170
  Pratite nas

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da su pronađene dve fotelje ukradene tokom 5. oktobra iz Narodne skupštine i poručila da će nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

  Gojkovićeva je istakla da su 5. oktobra tokom paljenja Narodne skupštine iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva šteta, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

  „Tu se nalazi 55 umetničkih slika Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, četiri značajna skulptorska dela, kao i materijalno nasleđe koje je 5. oktobra ukradeno iz ovog zdanja. Među njima je i poznati ’Salon‘ Kneza Pavla, od čiste slonovače, koji je stajao u diplomatskom salonu“, rekla je Gojkovićeva.

  Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a.

  Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

  Podgorica, protesti 18.10.2015. godine
  © REUTERS / STEVO VASILJEVIC

  „Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, nameštaj sa početka 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti“, istakla je ona.

  Druga fotelja je, prema rečima predsednice, pronađena u petak 15. juna preko sajta „Kupujem-prodajem“. Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

  Maja Gojković i fotelje
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Maja Gojković i fotelje

  Gojkovićeva je navela da je telefonom pozvala prodavca koji ju je uputio na ženu koja je kupila fotelju i koja je odmah pristala da je donese u Skupštinu. 

  „Ona je bila šokirana saznanjem da je taj predmet ukraden. Zamolili smo je da dođe u petak uveče u zgradu Narodne skupštine i da donese fotelju, što je i učinila… mi smo joj zahvalni na tome“, rekla je Gojkovićeva i apelovala na građane da paze šta kupuju i da, ukoliko primete inventarsku oznaku, kontaktiraju sa skupštinom.

  Gojkovićeva veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani interesuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjevića, Lubarde, Zore Petrović…

  „A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5. oktobra“, rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.

  Gojkovićeva je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da u saradnji sa medijima fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa.

  Tanjug 

  Tagovi:
  fotelje, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga