11:43 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  10397
  Pratite nas

  Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da kompromis za koji se Beograd zalaže, ne bi bio moguć ni kada bi Srbija i dalje insistirala na tome da je Kosovo njen sastavni deo.

  Brnabićeva je u intervjuu za nemački „Velt“ rekla da su „odnosi sa Prištinom za nas Srbe teški i emocionalni“.

  „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je učinio hrabar i odgovoran korak kada je počeo interregionalni dijalog. Dotle je svaki razgovor bio tabu. Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć“, rekla je srpska premijerka, preneo je Dojče vele.

  Ona je navela da „obe strane“ moraju da izađu iz udobne zone svog uvreženog načina razmišljanja.

  „Ali, smatram da Priština to do sada nije učinila“, rekla je Brnabićeva.

  Podsetila je da Priština nije počela da sprovodi ni stožer tog sporazuma — uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da se povećao broj napada na Srbe na Kosovu.

  „Samo u maju je bilo 14 atentata, što ukazuje da bi namera Prištine mogla da bude i da se oteraju svi Srbi — što mi nećemo dopustiti. Srbija je spremna za razgovore. Ali za to nam je potreban partner“, rekla je ona.

  U kratkom uvodu intervjua za nemački dnevnik navodi se da se Brnabićeva zalaže „za evropsko rešenje migracione problematike i uključivanje tranzitnih zemalja Balkana“ u to rešenje.

  Upitana da prokomentariše „da li je u redu to što nemačka vlada namerava oštrije da se bori protiv ilegalnog doseljavanja i zato ojačava saradnju sa zemljama van EU“, Brnabićeva je kazala:

  „Ponosna sam na to koliko dobro naša policija i armije sarađuju sa susednim državama i agencijom EU za zaštitu granica — Fronteksom. U izbegličkoj krizi smo vratili sa granice više od 40.000 osoba koje su htele da uđu ilegalno. To ćemo i dalje činiti. Zato svaka buduća zajednička migraciona politika mora da obuhvati i balkanske države“, ocenila je srpska premijerka.

  Dodala je da ako zajednička politika sa EU bude fer i u skladu sa dogovorenim, i Srbija će u njoj učestvovati.

  Ona je rekla da u Srbiji trenutno ima 4.000 izbeglica i da 500 izbegličke dece ide u srpske škole.

  „Srbija je pokazala saosećanje i solidarnost“, navela je Brnabićeva.

  Međutim, ona je dodala da se i dalje treba pripremati za mogućnost dolaska velikog broja izbeglica, zbog ratova, političke nestabilnosti i klimatskih promena i da bi bilo „neodgovorno ne očekivati dolazak još više migranata“.

  U vezi sa mogućim prijemom Srbije u Evropsku uniju 2025. godine, Brnabićeva je naglasila da je to samo orijentacioni datum koji nije garancija, ali datum koji je moguć ukoliko Srbija bude radila predano i efikasno, da razume i rezerve građana Evropske unije, jer je u prošlosti pristup toj zajednici „prečesto shvatan samo kao novčana injekcija“.

  Ona je naglasila i da su tražene reforme izazov, kao i da Srbija ima pred sobom mnogo posla.

  „Mi znamo da će nas reforme učiniti dobro pripremljenim za EU“, ocenila je Brnabićeva.

  Premijerka Srbije je rekla i da „Evropa“ ne treba da se brine zbog dobrih odnosa Srbije i Rusije, jer je EU strateški fokus Srbije, koji Rusija razume, baš kao što i Evropska unija razume tradicionalno tesne odnose Beograda i Moskve.

  Tanjug

  Tagovi:
  Ana Brnabić, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga