05:49 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  10053
  Pratite nas

  Američki ambasador je izjavio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da uđe u intenzivniju fazu. Dodaje da se nada da će kompromisa biti „možda čak ove godine“.

  Kajl Skot je za RTS naglasio da je jasno da ni Beograd ni Priština neće dobiti sve što hoće, već da je važno da obe strane dođu do kompromisa.

  „Zato je toliko važan ovaj dijalog koji vodi EU. Mislim da mora da uđe u intenzivniju fazu, ja se nadam da će doći do kompromisa, možda čak i ove godine“, rekao je Skot, a preneo je Tanjug.

  On je dodao da je nedavna izjava da SAD žele da ohrabre Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa „deo sadašnje spoljne politike SAD“ i naglasio da ne smatra da je kompromis ružna reč, već da su kompromisi stub međunarodne politike.

  Govoreći o odnosima SAD i Srbije, Skot je podsetio da se na Beloj kući pre 100 godina, odnosno 28. jula 1918. godine, prvi put zavijorila jedna strana zastava — srpska zastava.

  „To je prvi put u našoj istoriji, samo dva puta u istoriji bila je strana zastava na Beloj kući. To je bio znak predsednika Vudra Vilsona da iskaže poštovanje srpskom narodu za žrtvovanje u Prvom svetskom ratu“, rekao je Skot, podsetivši da je druga strana zastava koja se zavijorila na Beloj kući bila francuska.

  On je dodao da, imajući u vidu da se ove godine obeležava 100 godina od tog datuma, organizovan niz programa kojima se slave odnosi SAD i Srbije za vreme Prvog svetskog rata, ali i kasnije.

  Skot je dodao da će obeležavanje ovog jubileja trajati cele godine.

  „Radimo sa gradom Beogradom i Vladom Srbije, oni su odlučili da podignu statuu Vudra Vilsona u Beogradu, pa će imenovati i jedan trg — Trg Vudra Vilsona, a mislim i da će jedan bulevar biti s imenom Vudra Vilsona“, rekao je Skot.

  Skot kaže da su u Ambasadi SAD u Beogradu razmišljali kako je najbolje da se proslavi ovaj jubilej i da su došli do zaključka da je najbolje uraditi istu stvar kao i Vudro Vilson pre 100 godina, odnosno iskazati čast i poštovanje prema srpskom narodu. Amerikanci 4. jula obeležavaju Dan nezavisnosti, a Skot kaže da će u Srbiji sutra tim povodom biti održan tradicionalni prijem u njegovoj rezidenciji.

  Podsetio je da se taj praznik obeležava kao dan kada su osnivači SAD potpisali Deklaraciju nezavisnosti, te da se zato smatra „rođendanom naše nacije“.

  „Hoćemo da im odamo počast“, rekao je Skot, navodeći da Amerikanci obično taj praznik proslavljaju sa porodicom i prijateljima.

  Američki ambasador je poručio da je njegov san za Srbiju da Srbija živi u miru, stabilnosti i u dobrim odnosima sa svojim komšijama.

  Tanjug

  Tagovi:
  Kajl Skot, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga