08:09 26 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Predsednik Francuske Emanuel Makron

  „Makron nije rekao da treba kazniti Srbiju“

  © AP Photo / Regis Duvignau
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1132

  Francuski predsednik Emanuel Makron ni u jednom trenutku nije izjavio da treba kazniti Srbiju zbog njenih aktivnosti i hteo bih da mi neko navede trenutak kada je predsednik Makron to rekao, izjavio je ambasador Francuske u Beogradu Federik Mondoloni.

  „Nećemo kažnjavati Srbiju, ona je naš prvi partner u ovom regionu koji može da bude komplikovan i smatramo je faktorom stabilnosti. Za nas su prioriteti borba protiv terorizma i radikalnog islamizma, odgovorno ponašanje što se tiče migracionih tokova, ali i borba protiv trgovine oružjem. Oko ovih tema postoji veoma intenzivna saradnja dveju zemalja“, rekao je Mondoloni u intervjuu za današnju „Politiku“.

  On je dodao da je francuski predsednik mlad i dinamičan i da ima cilj da se Evropa reformiše do kraja njegovog mandata 2022. godine.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
  © Tanjug / Dragan Kujundžić

  „Ne kažem da će biti lako, ali predsednik će učiniti sve da reforme izgura. Ako uspemo, ideja o 2025. godini kao godini mogućeg pridruživanja Srbije EU je ostvariva“, ističe ambasador.

  Mondoloni je kazao da Francuska očekuje da će predstojeći susret Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 17. jula u Parizu biti veoma značajan i istakao da, iako su se dvojica predsednika sastala nekoliko puta, posebno je bio važan njihov susret u francuskoj prestonici na Samitu o klimatskim promenama.

  Upitan da li Francuskoj ne smeta kada neke zemlje povlače priznanje KIM, Mondoloni je rekao da je suvereno pravo jedne države da prizna neku zemlju, kao i da je Francuska donela odluku koju Srbija ne podržava — da prizna Kosovo.

  „Ne delimo lekcije. Srbija je izabrala EU, a mi smo tu da je podržimo. Želimo dodatno da razvijemo naše odnose, jer je u našem interesu da imamo jake veze sa najvažnijom i tradicionalno prijateljskom zemljom regiona, a nadamo se da i Srbija misli da joj je u interesu da joj Francuska pomogne na putu ka EU“, rekao je Mondoloni.

  Prema rečima francuskog ambasadora, Srbiji je u najvećem interesu da pripada „krugu koji dobro funkcioniše“, kao i da je za Francusku najvažnije da se paralelno radi na snaženju i proširenju EU.

  Mondoloni je ponovio da je Srbija najvažniji partner Francuske u ovom delu Evrope i podsetio da su nedavno potpisani veoma veliki ekonomski ugovori i da je organizovan veliki privredni forum koji je okupio oko 400 preduzeća iz Francuske.

  Tanjug

  Tagovi:
  Makron, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga