05:46 05 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3845
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne haje mnogo za izjave Albanaca sa juga Srbije, ali da ga brine druga stvar, a to je opsesija Prištine severom Kosova.

  Vučić je, upitan da prokomentariše zahtev Albanaca s juga Srbije za istim pravima kao Srbi na KiM i zahtev da budu uključeni u Briselski dijalog, kazao da često dolaze razne izjave i da ne haje za njih.

  „Brine me činjenica da kada se nešto dogovorimo u Briselu…a izašao sam sa prošle runde radostan, jer kod nas nemate vremena od događaja da analizirate šta se dogodilo… i rekao da je dobro da razgovaramo, jer mislim da smo time zaštitili bezbednost našeg naroda na severu. Moj uslov na razgovor je bio nedvosmislen i rekao sam Albancima i Evropljanima da je uslov Srbije da nema napada na Srbe, nema pokušaja zauzimanja teritorija na severu, hapšenja kako kome padne na pamet“, rakao je on.

  Vučić je ukazao da su Albanci u jednom danu uhapsili petoricu Srba, najviđenije Srbe iz Pomoravlja, koji drže srpsku zajednicu od Ropotova, do Raniluga i Novog Brda.

  „To su najbolji ljudi. Taj dan se nisam pojavljivao, plašio sam se da moja reakcija ne bude preoštra i da ne ode u nekom drugom smeru. Poručio sam da ako ne budu pušteni do ponoći, da mogu da zaborave na nastavak dijalog, ali i na pogrom srpskog stanovništva. Njihova jedina opsesija je sever Kosova, a to znamo jer imamo službe koje se time bave i ljude koji to prate“, podvukao je predsednik Republike.

  Vučić je ukazao da su odmah potom pustili svu petoricu i brže od predviđenog roka.

  „To su stvari kojih se plašim i koje me brinu. Važno je da pronađemo rešenje. Predsednik RS Milorad Dodik je govorio o Dejtonskom sporazumu, protiv kojeg je, kada je postignut, bila većina u Srbiji i RS, a danas se svi držimo tog sporazuma. Pre pet godina sam rekao da ćemo se, ako ne postignemo konačan dogovor, što bih voleo da se desi, držati Briselskog sporazuma samo mi i svi drugi će da beže od njega. Nažalost, bio sam u pravu“, konstatovao je on.

  Dodao je da je na sreću bio u pravu za neke druge pozitivne stvari kao što su Železara, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Beograd na vodi.

  Tanjug

  Tagovi:
  jug, Vučić Aleksandar, Albanci, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga