01:27 27 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  General Milan Nedić. predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u vreme okupacije nacističke Nemačke

  Sud odbio zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića

  © Wikipedia/ Javno vlasništvo
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11711

  Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

  Na ovu odluku podnosioci zahteva imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da donese pravosnažnu odluku.

  Sud je odbio zahtev za rehabilitaciju kojim je traženo da se poništi Uredba Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

  Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

  Postupak za rehabilitaciju Nedića iniciran je 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost počela u decembru 2015. godine.

  Sud je tokom postupka saslušao desetak svedoka i istoričara.

  U toku postupka, sud je odbio pravo jevrejskim opštinama da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću, a tu odluku je potvrdio i Apelacioni sud, budući da je ovo „jednostranački postupak“ koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema „druge strane“.

  Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

  Tanjug

  Tagovi:
  Nedić, odbijanje, rehabilitacija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga